Burgerit

Tonnikala toimii hampurilaisessa – omaperäinen helsinkiläisburgeri voitti ison katuruokakisan Euroopassa

Yllä: Joonas Alhainen (vas.) ja Jesse Lohilahti esittelevät Bulin voitokkaan Tuna Burgerin. Liiku eteenpäin painamalla ruudun reunaa.

Helsinkiläisen Buli-ruokarekan hampurilainen valittiin European Street Food -katuruokakilpailussa lokakuussa maanosan parhaaksi. Voitokkaan burgerin pääraaka-aineena on tonnikala.

Buli on Joonas Alhaisen ja Jesse Lohilahden yhteinen ruokarekka, jolla liikekumppanukset ovat ajelleet ympäri pääkaupunkiseutua vuodesta 2019.

Ajatus tonnikalaburgerista syntyi puolivahingossa, Alhainen kertoo Avecmedialle.

”Grillasimme kerran Bulin perinteisissä rapujuhlissa hiiligrillillämme tonnikalaa. Mietimme sopisiko se burgerin väliin ja miten kukaan ei ole sitä tehnyt. Isolla riskillä tilasimme 400 kiloa tonnikalafilettä ja laitoimme tunaburgerin listalle Flow-festivaaleille. Tuote oli hitti ja kaikki meni”, Alhainen taustoittaa.

Tärkein asia tonnikalan valmistuksessa on oikea kypsyys, Alhainen sanoo. Suolattu ja pippuroitu filee kypsennetään ruokarekan hiiligrillillä mediumiksi.

Grillaamisen jälkeen tonnikalan annetaan levätä hetki.

Voissa paistetun briossisämpylän päälle asetellaan pikkelöity punasipuli ja kiinankaali-piparjuurimajoneesi, johon rawit-chili tuo lempeän poltteen.

Tonnikala asetellaan paikalleen hampurilaiseen ja glaseerataan seoksella, jossa on puolet soijaa ja puolet hunajaa. Kevätsipuli viimeistelee kokonaisuuden.

Tonnikalaburgeri ei ole pysyvästi Bulin ruokalistalla. Kalan käsittelyyn tarvitaan omat leikkuulaudat ja veitset, ja tila ruokarekassa on rajallista.

Aina kun se listalla on, tonnikalaburgeri tekee hyvin kauppansa 13 euron hintaan, Alhainen kertoo. Alemmas hintaa ei kannata painaa.

”Tuote on kovimman myyntisesongin ulkopuolella haastava, sillä raaka-aine on kallis ja säilyvyys huono. Sitä on kuitenkin tarjolla varmasti myös jossain vaiheessa jatkossakin”, Alhainen sanoo.

Bulin käyttämä raaka-aine on MSC-sertifioitua siimapyydettyä keltaevätonnikalaa Tyynenmeren itäisestä keskiosasta.

”Se on hyvin elinvoimainen laji, sitä saa pyytää”, Lohilahti tiivistää.

Brittiläisen ruokavaikuttaja Richard Johnsonin vuonna 2017 perustaman European Street Food Awards -katuruokakilpailun finaalitapahtuma järjestettiin tänä vuonna Saksan Saarbrückenissä.

Finalistit vuosittaiseen loppukilpailuun valikoituvat Euroopan maista kansallisten karsintakilpailujen kautta. Suomessa ei tänä vuonna järjestetty karsintaa, joten Buli valikoitui mukaan puolustavana voittajana.

Finaalitapahtumassa katuruoan lajeja arvioivat sekä tuomaristo että yleisö. Buli vei vuonna 2023 nimiinsä brisketti- ja mac’n’cheese-annoksellaan sekä parhaan pääruoan sarjan että koko tapahtuman yleisöäänestyksen.

”Matka oli jälleen antoisa paitsi menestyksen puolesta, niin myös siksi että pääsee näkemään miten muut euroopan parhaat streetfood-ammattilaiset tekevät asioita. Taso on korkea ja onhan se kova juttu tuossa seurassa tulla valituksi Euroopan parhaaksi”, Alhainen hehkuttaa viimeisintä kisareissua.

Bulin sämpylävalinta tonnikalaburgeriin on briossi. Jutun alussa on videokooste burgerin valmistamisesta. KUVA Jaakko Sandqvist

Lue myös: Heikki Sikström laskee valmistaneensa urallaan yli miljoona pizzaa – ala on kokenut ison muutoksen, konkari kertoo


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi