Vuoden ravintola 2022 on helsinkiläinen Nolla. Valinnan tekee vuosittain Suomen Gastronomien Seura. Gastronomit kehuvat Nollan kekseliäisyyttä ja taidokkuutta.
”Nollan kehittymistä on ollut ilahduttavaa seurata. Valitsit sitten lasillisen tiskillä pieteetillä valmistettujen näppipalojen kera tai täyden illalliskokemuksen juomineen, niin ravintolan osaamisesta saa nauttia aina sisäänkäynnistä laskun maksamiseen asti. Nolla tarjoaa asiakkailleen kovatasoisen, täysvaltaisen ja huolettoman nautinnon”, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Joni Kiiski kertoo.
”Kotimaiset kalat, kasvikset, riista, sienet ja marjat loistavat Nollan annoksien tähtinä. Ruokalajeista huokuu gastronominen osaaminen ja makujen yhteensovittamisen taituruus. On upeaa seurata, kuinka ravintolan keittiö ja sali yhtenä tiiminä välittää esimerkiksi kokonaisena paistetun kalan arvostuksen asiakkaalle asti. Tinkimättömän käsityön ja perinteisen luonnon antimet tarkkaan hyödyntävän keittotaidon maistaa läpi vuodenaikojen.”
Lähituotanto kunniaan
Nolla sai alkunsa vuonna 2016, taustalla Luka Balać, Carlos Henriques ja Albert Franch Sunyer. Ravintola perustaa toimintansa ympäristöystävällisyydelle. Nolla pyrkii minimoimaan jätteen määrän ja optimoimaan vesi- ja energiatehokkuuden.
”Nollan konsepti on rakentunut kestävän kehityksen arvojen ympärille ja niiden mukaan toimiminen on meille itsestäänselvyys. Emme ole koskaan valmiita, ja siksi pyrimme kehittämään toimintaamme jatkossakin. Olisikin ihan mahtavaa nähdä, että tulevaisuudessa kestävä kehitys ja kiertotalous olisivat ravintola-alalla niin arkipäiväisiä asioita, ettei niitä tarvitsisi erikseen edes korostaa”, ravintoloitsija Luka Balać kertoo.
”On ollut mahtavaa huomata, että kestävä kehitys ei tarkoita kompromisseja ruoan laatuun. Tarjoamme vieraillemme annoksia, joissa eteläeurooppalaiset juuremme näkyvät ja lähituotetut sesonkiraaka-aineet pääsevät loistamaan.”
Gastronomit kehuvat Nollan juomalistaa ytimekkääksi ja ympäristöä kunnioittavaksi. Oluet tekee oman talon panimo Mamu Brewing.
”Meillä on ilo tehdä yhteistyötä monien pienten viinitilojen ja tuottajien kanssa, jotka jakavat arvomme. On mukava ilahduttaa Nollan vieraita laadukkailla viineillä, joilla on mielenkiintoinen tarina. Panimotoimintaan päädyimme sattuman kautta, mutta omien oluiden kehittäminen on ollut valtavan mielenkiintoista. Valmistamme paikan päällä vivahteikkaita ja pääosin matalan alkoholipitoisuuden oluita, jotka sopivat hyvin yhteen Nollan ruoan kanssa”, ravintoloitsija Balać kertoo.
Suomen Gastronomien Seura hehkuttaa Nollan tunnelmaa ja sisustusta. Astiat ovat käsityötä, aterimet kierrätettyjä ja lautasliinat pellavaa. Pöydissä komeilee kakkoslaatuisia koristemaljakoita.
”Monet tärkeät päätökset tehdään suunnittelupöydällä, ja Nollassa kaikki ennakkoon suunniteltu on herätetty hienosti henkiin sekä viety loppuun asti johdonmukaisen palvelukokemuksen tuottamiseksi”, Gastronomien Kiiski kehuu.
Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Gastronomiaa ja ruokakulttuuria vaaliva ja kehittävä seura perustettiin vuonna 1945 ja siihen kuuluu noin 300 jäsentä.
Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, joka saa asiakkaan tuntemaan itsensä arvostetuksi. Vuoden ravintolalla on hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa.
Yllä: Anikó Lehtinen haastatteli Nollan Carlos Henriquesia Pilkun jälkeen -podcastissa syksyllä 2020.
Suomen Gastronomien Seuran valitsemat Vuoden ravintolat
2021 Ei valittu
2020 Ravintola Aanaar, Inari
2019 Ravintola Chapter, Helsinki
2018 Ravintola Kaskis, Turku
2017 Ravintola Grön, Helsinki
2016 Ravintola Roux, Lahti
2015 Ravintola Spis, Helsinki
2014 Ravintola Ask, Helsinki
2013 Ravintola Chef & Sommelier, Helsinki
2012 Ravintola Muru, Helsinki
2011 Ravintola C, Tampere
2010 Ravintola Juuri, Helsinki
2009 Ravintola OLO, Helsinki
2008 Ravintola Postres, Helsinki
2007 Ravintola Savoy, Helsinki
2006 Ravintola Demo, Helsinki
2005 Ravintola George, Helsinki
2004 Palace Gourmet, Helsinki
2003 Panimoravintola Herman, Turku
2001 G.W. Sundmans, Helsinki
2000 Chez Dominique, Helsinki
1999 Ravintola Savoy, Helsinki
1998 Kanavaranta, Helsinki
1996 Lyon, Helsinki
1994 Safka, Helsinki
1993 Pamir, Strand Inter-Continental, Helsinki
1992 Julia, Turku
1991 Lehtovaara, Helsinki
1990 Amadeus, Helsinki
1989 Ravintola Henrik´s, Tampere
1988 Ravintola Bellman, Helsinki
1987 Ravintola George, Helsinki
1986 Celine, Helsinki
1985 Palace Gourmet, Helsinki