PRO-tuomaristolla on edessään mittava urakka. Kilpailusarjoja on 16, joista kussakin on kolme finalistia. Jokainen tuomari käy läpi satojen sivujen mittaisen tuomarointipaketin, jonka perusteella he arvioivat ehdokkaat. Jokainen tuomari antaa äänensä itsenäisesti.
PRO-gaala järjestetään Kaapelitehtaalla Helsingissä keskiviikkona 18.1.2023. Avec lähettää palkintojenjaon suorana Facebookissa kello 19 alkaen. Gaalapäivän tapahtumia voi lisäksi seurata Avecin sivuilla ja Instagramissa.
LUE MYÖS: Tässä ovat PRO-finalistit 2023!
SUORA LÄHETYS (KE 21.1. klo 19.05-): https://fb.me/e/2dhP9dal2
PRO-tuomaristo 2023
- Mikko Paukkonen, Kesko, puheenjohtaja
- Anu Arolaakso, Savonia
- Greta Grönholm, FBSK ry
- Kristian Helanne, Restel
- Nina Lyytinen, Juvenes
- Joonas Keskinen, Ravintolakolmio
- Marjaana Manninen, Opetushallitus
- Heidi Mäkinen, Suomen Sommelierit ry
- Markku Ojala, Suomen Keittiömestarit ry
- Karoliina Pelander, La Torrefazione
- Antti Raunio, Night People Group
- Arto Rastas, Periscope
- Petri Salminen, ISS
- Stefan Sjöblom, Hovimestarikilta
- Mervi Vilén-Peltoniemi, Perho Liiketalousopisto
- Anders Westerholm, We Are Group
Lehdistötuomaristo
- Eeva Paljakka, Iltalehti
- Tiina Valkonen, Maku
- Riitta Mustonen, Maaseudun tulevaisuus
- Petra Tuominen, MTV Uutiset
PRO-gaalan palkintojenjako suorana
Seuraa palkintojenjakoa livenä Facebookissa 18.1.2023 klo 19 alkaen!
Hyvän olon bisnes syntyy hyvien tyyppien tekemisistä
Miltä foodservice-ala ja sen tähdet näyttävät, PRO-tuomariston puheenjohtaja Mikko Paukkonen?
PRO-gaala on toimialamme tärkein vuosittainen juhla, tuomariston puheenjohtaja, Keskon ketjujohtaja Mikko Paukkonen toteaa.
”On hyvä muistaa, että pelkästään foodservice-ala työllistää Kaupan liiton mukaan 98 000 ja matkailubisnes kaiken kaikkiaan MaRan vuoden 2020 tilaston mukaan 129 000 ihmistä”, Paukkonen avaa.
Alan kokoa kuvastavat myös miljardilukemat. Foodservicen kokonaismarkkina on kymmenen miljardia euroa. Alan työntekijöistä lähes kolmannes on alle 26-vuotiaita.
”Ala on perinteisesti ollut nuorille ensimmäinen työpaikka – miksi emme voisi olla sitä jatkossakin? Oleellista on perehdytys ja koulutus: miten otamme uudet ihmiset vastaan työelämään ja miten opetamme heitä toimimaan meidän maailmassa. Tässä on peiliin katsomisen paikka. On meistä kiinni, kuinka hyvin saamme heidät pysymään alalla.”
Mennyt korona-aika halutaan monestakin syystä unohtaa. Tämän hetken kroonisen työvoimapulan syynä on pitkälti epidemia ja siihen liittyneet rajoitukset sekä apupakettien riittämättömyys. Tästäkin selvitään.
”Kaupan liiton mukaan yli 16 000 ammattikeittiötä valmistaa noin 750 miljoonaa ateriaa vuodessa. Toimialamme on varsin merkittävässä roolissa siinä, kuinka hyvin maa nimeltä Suomi voi. Huolimatta siitä, että alalta on poistunut väkeä, työllistämme yhä merkittävän määrän ihmisiä ja pidämme omalta osaltamme maan talouden pyörät pyörimässä.”
Menneenä vuonna puheissa ovat olleet alanvaihtajat.
On myös horeca-alalle vaihtavia ihmisiä, ja sellaisia löytyy myös PRO-finalisteista. Kisaajilla onkin Paukkosen mukaan mielenkiintoisia urapolkuja.
”Ilman palveluliiketoimintaa moni asia olisi aika paljon tylsempi. Olemmehan hyvän olon bisneksessä. Tämä on bisnestä, joka syntyy hyvien tyyppien tekemisistä. Olen iloinen siitä, että olen saanut olla osa alaa jo lähes 40 vuotta. Tässä ajassa suomalainen ruokakulttuuri on harpponut aikamoisia askeleita”, Paukkonen kiittelee.
Suomessa on osaamista paljon, sen osoittaa myös tämänvuotinen PRO-finalistien joukko.
”PRO-palkinnon osuessa kisaajan kohdalle, on se merkki ainutlaatuisesta osaamisesta. Onnittelen kaikkia finalisteja erinomaisesta työstä Suomen ruokakulttuurin edistämiseksi!”