Liha

Kanta-asiakas Asko Jylhä syö Kallion legendaarisessa pihviravintolassa viisi kertaa viikossa

Rami Kujala on paistanut pihvejä Karhunpesässä 30 vuoden ajan. KUVA Sami Kuusivirta

Alppikadulla Helsingin Kalliossa 30 vuotta toiminut Pihvipaikka Karhunpesä alkaa täyttyä rakennustyöntekijöistä kymmeneltä aamulla. Listalta tilataan jättileikkeitä ja lehtipihvejä.

Aikaisemmin asiakaskunnasta jopa 95 prosenttia oli miehiä. Viime aikoina naisten määrä on kasvanut.

”Naisia työskentelee rakennustyömailla yhä enemmän”, sanoo yrittäjä Rami Kujala, 56, Helsingin Uutisille.

Työmaalta tulleet Marilin Ailt ja Jane Raimla tilasivat isännänleikkeet. KUVA Sami Kuusivirta

”Ei tällaisia paikkoja montaa enää ole”

Pihlajistosta Kallioon lounaalle ajaneet työnjohtaja Marilin Ailt, 37, ja maalari Jane Raimla, 48, tilaavat isännänleikkeet. Ailtille tulee paistinperunat, Raimlalle keitetyt. Kujalan valmistamat annokset saapuvat pöytään muutamassa minuutissa.

”Lounaalla pitää olla lihaa ja perunaa. Tämä on hyvä vaihtoehto seisovalle pöydälle”, naiset sanovat.

Ravintolan sisustus henkii vahvasti menneitä vuosikymmeniä, eikä yrittäjä ole halunnut tehdä siihen suuria muutoksia. Pöydissä on nostalgiset sinappi- ja maustepullot.

”Tunnelmassa on 1980-lukua ja Kaurismäkeä. Ei tällaisia paikkoja montaa enää ole”, yhdestä pöydästä huikataan.

Kujala sanoo, että 1990-luvun laman jälkeinen aika oli edullisten pihvipaikkojen kulta-aikaa.

”2000-luvun alussa tuli eliittiaika rytsölöineen, mutta nyt nostalgiaa taas arvostetaan ja se on muodissa. Nämä isot lautaset tekevät moneen vaikutuksen”, Kujala esittelee retronruskeaa Arabiaa.

Karhunpesä vaalii menneiden vuosikymmenien tunnelmaa. KUVA Sami Kuusivirta

Kasvisruokia ei ole eikä tule

Listalla on nautaa, possua ja kanaa. Tiistaisin lohta. Onko kasvisruokia kyselty?

”Ei ole eikä tule. En minäkään olisi mennyt Silvopleehen kysymään pihviä. Raskasta työtä tekevät ihmiset syövät tällaista ruokaa. Jokaisella on oma juttunsa. Voi täällä kevyemminkin syödä. Annoksen voi tilata kasviksilla tai ottaa keitetyt perunat. Mutta yleensä asiakkaat haluavat ne paistinperunat, kun ei niitä monesta paikasta saa.”

Asko Jylhä, 74, on pitkäaikainen kanta-asiakas. Hän syö ravintolassa viidesti viikossa, mutta tilaa normaalia pienemmän annoksen.

”Tällä iällä pitää syödä vähän kevyemmin. Tämä on aina päivän ensimmäinen ja viimeinen lämmin ruoka,” hän sanoo.

Asko Jylhä, 74, syö Karhunpesässä viisi kertaa viikossa. Hän on keventänyt annostaan iän myötä. KUVA Sami Kuusivirta

Tony Halme, Esa Tikkanen, Jari Kurri, Teemu Selänne…

Rami Kujalalla on taustaa kehonrakentajana. Voimailu näkyy seinillä lukuisina julisteina. Nimikirjoituksensa ovat jättäneet niin 1980-luvun maailmanmestari Jorma Räty (1946–2007) kuin nyrkkeilijä Tony Halme (1963-2010). Jääkiekkoilijoista taas Esa Tikkanen.

”1990-luvulla täällä kävi paljon myös jääkiekkoilijoita. Myös (Jari) Kurri ja (Teemu) Selänne. Nykyään halleilla on ravintolat, ja ehkä urheilijat ovat puhdistaneet ruokavaliotaan”, Kujala tuumaa.

Perheyrityksen historia alkaa vuodesta 1984, jolloin Ramin äiti Tarja perusti Grilli Jorman. Karhunpesä aloitti Alppikadulla 1993. Tarja on yhä mukana ravintolan toiminnassa.

Rami Kujala sanoo, että hän jatkaa ravintolan pyörittämistä niin kauan kuin intoa riittää.

Ravintola on auki vain arkisin lounasaikaan. Viikonloppuisin sitä varataan yksityistilaisuuksiin.

Lauantaiaukioloajat ovat kuitenkin Kujalan haave.

”Lauantaina pihviä ja viiniä. Siitä tulisi menestys. Mutta en ole löytänyt siihen vielä tarpeeksi tarmoa, kun ei ole ollut pakko. Ravintola on menestynyt riittävän hyvin. Arvostan myös vapaa-aikaa.”

LUE MYÖS: Vatsa täyteen ravintolassa muutamalla eurolla – maitobaarit ovat Puolan erikoisuus

Jorma Räty (1946-2007) voitti kehonrakennuksen maailmanmestaruuden vuonna 1980. Hän kuului ravintolan vakioasiakkaisiin. KUVA Sami Kuusivirta
Tony Halme (1963–2010) jätti terveiset Karhunpesälle. KUVA Sami Kuusivirta

Alla: Helsingin Uutiset kuvasi videolle Karhunpesän tunnelmia. Voit katsoa videon myös Instagramissa.

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Henkilön Helsingin Uutiset (@helsinginuutisetfi) jakama julkaisu


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi