Tulevaisuuden tekijä -sarjassa tutustutaan alanvaihtajiin ja ravintolatöissä vasta aloittaviin. Riikka Oravainen, 38, työskenteli kymmenen vuotta palomestarina. Koulutukseltaan hän on pelastusalan insinööri. Ravintola-alalta Oravaisella ei ole aikaisempaa työkokemusta.
Miten voit hyödyntää aikaisempaa työkokemustasi?
Työskentelin aiemmin palomestarina. Olen huomannut, että pelastus- ja ravintola-alat ovat yllättävän samanlaisia. Lankojen kiinni pitämistä ja junailua. Kiinnitän luontaisesti huomiota turvallisuusasioihin. Siitäkin on varmasti hyötyä ravintolatyössä.
Minut innosti ravintola-alalle
Olin työuupumuksen vuoksi sairaslomalla pari vuotta sitten ja aloin miettiä suunnanmuutosta pois palomestarin tehtävistä. Olen aina rakastanut ruokaa ja ruuanlaittoa, joten restonomiopinnot alkoivat kiinnostaa. Löysin Seinäjoen ammattikorkeakoulun ravintolaliiketoiminnan johtamisen linjan, jossa voi opiskella etänä. Ajattelin, että voisin hyödyntää aiempaa työkokemusta palomestarina, sillä ravintolamaailmakin on täynnä tulipalojen sammuttelua.
Haen inspiraatiota luonnosta
Metsän antimet ja vuoden kierto ovat aina inspiroineet minua. Olen innokas sienestäjä, mutta nyt olen hurahtanut villiyrtteihin. Koulu avasi silmät luonnon supermarketille, kuten Sami Tallbergilla on tapana sanoa. Luonto pursuaa ilmaisia raaka-aineita, joten möyrin lähimetsissä ja pusikoissa.
Suurin haasteeni
Oma ajatusmaailma. Epäilin aluksi itseäni ja haksahdin ajattelemaan, että olen liian vanha koulun penkille ja tulen ravintola-alalle aivan liian myöhään. Toisaalta on ollut kiva huomata, että voin ammentaa aiemmasta työkokemuksestani esihenkilönä ja minulla on muutakin tarjottavaa kuin pelkkä koulusta opittu. Nyt tuntuu, että olen oikeassa paikassa oikeaan aikaan.
Inspiroin muita
Rakastan ihmisiä ruualla. Osoitan kiintymystä sillä, että teen ruokaa, leivon ja kutsun ihmisiä syömään. Se on minulle tapa kertoa, että olet tärkeä ja välitän sinusta. Tykkään erityisesti hemmotella omaa perhettäni.
Esikuva, jota ihailen
En varsinaisesti idolisoi ketään, mutta seuraan somessa ruokavaikuttajia. Noudatan kasviruokavaliota, joten seuraan erityisesti vegeleivonnaisia tekeviä vaikuttajia.
Kerron muille ravintola-alasta
Työskentelen tällä hetkellä vaasalaisen ravintola Gustav Wasan salissa. Lyhyessä ajassa on tullut selväksi, että ala on hektinen, mutta se sopii minulle. Pieni kiire on parempi kuin tumput suorana seisominen. Kerron siis muille, että kiire kuuluu alan luonteeseen. Omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta on osattava pitää huolta, ja esihenkilölle on syytä kertoa, jos jokin asia mättää tai ei jaksa.
Viiden vuoden kuluttua
Haaveena on, että pyöritän omaa ravintolaa joko yksin tai yhdessä muiden kanssa. Se on ollut unelma lapsesta saakka, ja nyt uskallan sanoa sen ääneen.