Ravintola-ala

Lappeenrantalaiset tinkivät baarireissuista, ja se näkyy keskustan pubien kassassa – ”Ei tämä valoisalta näytä”

Lappeenrantalainen Jonna Mässeli (oik.) ja Lappeenrannassa kasvanut mutta sittemmin kuopiolaistunut Elina Torvi nauttivat kevään ensimmäiset terassilonkerot keskiviikkona. KUVA Minna Rossi

Lappeenrannan keskustassa Bar Fiiliksessä on rempseä tunnelma, vaikka kello käy vasta huhtikuista keskiviikkoiltapäivää. Mies työhaalareissa nappaa tiskiltä kupin kahvia mukaansa, seinän vierustalla pöydässä tarvitaan pian toisenkin käden sormia laskemaan päivän juomia.

Yleinen kustannusten nousu on kurittanut kuluttajia jo pidemmän aikaa, ja se näkyy myös Lappeenrannan keskustan pubeissa. Bar Fiiliksen terassilla lappeenrantalainen Jonna Mässeli ja kuopiolaistunut Elina Torvi myöntävät, että baarin ovi avautuu nykyisin harvemmin kuin ennen.

”Aiemmin tuli käytyä joka kuukausi, nyt ehkä joka toinen kuukausi. Juoman laadusta ei tingitä eli samaa olutta tulee tilattua”, Mässeli sanoo Etelä-Saimaalle.

”Ihmiset haluavat tuulettaa päätään”

Kaksi tunnettua lappeenrantalaispubia, Lucky Monkeys ja Pub Wanha Mestari, ilmoittivat lyhyen ajan sisällä lopettamisaikeistaan. Lucky Monkeysin päätöksen taustalla vaikuttivat tilakysymykset, Wanhaa Mestaria pyörittävä Restel puolestaan kertoi asiakasmäärän jääneen liian pieneksi.

Asiakaskatoa podetaan muissakin keskustan baareissa.

”Ei tämä valoisalta näytä”, tiivistää Kauppakadulla toimivan Teerenpeli-ketjun yrittäjä ja kehitysjohtaja Marianne Pyysing.

Pyysing katselee tilannetta yrityksen pääkonttorista Lahdesta käsin. Hänen mukaansa ero Lappeenrannan ja Lahden välillä on huomattava: itärajan sulkeutuminen on sulkenut myös kuluttajien lompakot Lappeenrannassa. Asiakkaat ovat yhä hintatietoisempia ja heitä on houkuteltava tarjouksilla.

”Rahan vähyys näkyy. Samaan aikaan meille hyvät asiakkaat, eli opiskelijat, ovat siirtyneet yhä enemmän etäopiskeluun.”

Pyysing arvioikin, ettei paikkakunnalle muuteta samalla tavalla kuin ennen. Hän kuitenkin painottaa, ettei Teerenpeli ole lähdössä kaupungista.

Maksakin tykkää, kun kulutusta säännöstelee. -Harri Konttinen

”Hankalia aikoja tulee aina, ja yrittäjän pitää vain keksiä keinot päästä niistä yli. Toivotaan, että Lappeenrannan kesästä tulisi vilkas ja aurinkoinen.”

Kauppakadulla toimivassa Teerenpelissä odotetaan aurinkoista terassikesää paikkaamaan talven hiljaisempaa aikaa. Arkistokuva vuodelta 2022. KUVA Kai Skyttä

Lappeenrantalainen ravintola-alan yrittäjä Jarmo Suninen ei myöskään usko, että keskustassa olisi alkamassa baarien lakkautusaalto. Suninen on sekä City-korttelin Bar Fiiliksen että kauppakeskus Isossa-Kristiinassa sijaitsevan Bar Marixin taustalla.

Hän luonnehtii omien ravintoloidensa tilannetta sanoilla ”ihan ok”, Marix on jopa yllättänyt yrittäjän myönteisesti.

Alkuvuosi on tyypillisesti ravintola-alalla hiljaista, mutta kesää kohti vauhti kasvaa, Suninen ennakoi.

”Suhdanteista riippumatta ihmiset haluavat lähteä ulos tuulettamaan päätään.”

Myös yrittäjä on saanut osansa kohonneista kustannuksista, mutta niiden hallinta ei ole Sunisen mukaan mikään uusi juttu pienessä yrityksessä.

”Ihan riippumatta markkinatilanteesta kulut on pidettävä hanskassa. Asiakashintoihin korotuksia ei kuitenkaan voi viedä suoraan.”

Alalla suuri konkurssiriski

Myös valtakunnallisesti anniskeluravintolat ovat aikamoisessa ahdingossa, sanoo Matkailu- ja ravintolapalvelujen etujärjestö Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

Hän listaa pitkän luettelon syitä tilanteeseen: korona-aikana kertyneet velat ja niiden nousseet korot, asiakkaiden ostovoiman heikentyminen, Euroopan unionin kalleimmin verotettu alkoholi, lisääntynyt etätyö ja etäopiskelu.

”Tuoreen ennusteen mukaan hotelli- ja ravintola-ala on suurimmassa konkurssiriskissä”, Lappi sanoo.

Lapin mukaan tilanteen elpyminen edellyttäisi korkojen laskua EU:ssa, jolloin rahaa jäisi enemmän myös kulutukseen.

”Se vaikuttaisi myös kuluttajien yleiseen fiilikseen.”

Ville Saikko (vasemmalla) toivoisi Lappeenrantaan uutta sporttibaaria. Harri Konttiselle nykyiset paikat riittävät hyvin, kunhan vain seura on kohdillaan. KUVA Minna Rossi

Uusi kantapaikka haussa

Bar Fiiliksen sisällä parlamenttia pitävät lappeenrantalaiset Ville Saikko ja Harri Konttinen. Myös heille oluttuopin hinnalla on väliä, mutta lopulta baarin yleinen tunnelma, asiakaspalvelu ja seura merkitsevät enemmän.

”Hintahan koettelee vain köyhiä, ei meitä. Mutta maksakin tykkää, kun kulutusta säännöstelee”, Konttinen veistelee.

Konttisen ja Saikon arkea kahden lappeenrantalaisbaarin lopettaminen ei hetkauta suuntaan tai toiseen, sillä omat kantapaikat löytyvät muualta.

Esikatsele uudessa välilehdessä

”Säälihän se silti on, että menee kiinni”, Saikko sanoo.

Ravintoloitsija Jarmo Suninen ennakoi, että kahden keskustapubin poistuminen ravintolakartalta näkyy asiakkaiden uusjakona. Se oletettavasti saa jäljelle jäävien ovipumput käymään vilkkaammin ja oluthanat kohisemaan kovemmin.

”Jokainen myyty litra varmasti jakautuu uudestaan. Usein baareilla on uskolliset kanta-asiakkaat, jotka ovat niille todella tärkeitä. Nyt kahden paikan kantikset etsivät itselleen mieluisan olohuoneen.”

Uutta olohuonetta etsii myös Jonna Mässeli, jolle Lucky Monkeys oli suosikkipaikka jo opiskeluvuosista asti. Edessä on haikeat jäähyväiset.

”Kyllä sitä lopettamispäätöstä on surtu kavereiden kesken. Uskon, että tulee käytyä vielä useita kertoja ennen kuin se loppuu.”

LUE MYÖS: Pubiketju Hemingway’s vaihtaa omistajaa

LUE MYÖS: Avec Lappeenrannassa: Sata Adrianon asukkia kokoontui muistelemaan ravintolaa, jota ei ole enää olemassa


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi