Vaikka kulissien takana tapahtuisi mitä, ravintoloissa vältetään viimeiseen saakka ongelmien välittymistä asiakkaille saakka. Vuonna 2021 pysähdyin ensimmäisen kerran miettimään tätä alamme järjettömyyttä. Olin iltaserviisissä, kun keittiöhenkilökuntamme seurasi sivusilmällä Suomen ja Tanskan välistä jalkapallo-ottelua, jossa Christian Eriksen lyyhistyi kentälle kesken ottelun. Järkytyin, täytyy myöntää, en niinkään sairauskohtauksesta vaan siitä, että peli vihellettiin poikki pariksi tunniksi ja ilmassa leijui mahdollisuus keskeyttää peli kokonaan. Ajatus pelin viheltämisestä poikki oli minulle totaalisen vieras.
Mietin omaa työyhteisöämme. Entä jos sama tapahtuisi meille, mitä tapahtuisi? Miten tämä välittyisi asiakkaillemme? No ei juuri mitenkään. Tarjoiluun tulisi ehkä pieni viivästys, kun ainakin yksi henkilökunnasta olisi hoitamassa kohtauksen saanutta, mutta kun sairastunut olisi saatu ambulanssin kyytiin, olettaisivat kaikki, että show jatkuisi kuten ennenkin.
Mutta eihän tämä ole ihan normaalia. Piileekö tässä periksiantamattomuudessa syy siihen, miksi alamme ammattilaiset kuormittuvat ja vaihtavat lopulta alaa? Asiakaspalvelu on raadollista ja asiakkaiden odotukset ja vaatimukset todella kovat.
Muistan, kuinka kaksi daamia jäi kerran kesken ravintolaillan jumiin naistenhuoneeseen. Lukko oli niin pahasti jumissa, että sen avaamiseen tarvittiin sommelier, keittiömestari ja sorkkarauta. Samaan aikaan serviisi jatkui kuten ennenkin, vaikka tiimistä puuttui yksi keittiöstä ja yksi salista. Palvelu hidastui ja ruoan saapumisessa kesti, mutta vähiten ymmärrystä saatiin seurueelta, jonka naisia henkilökunta oli pelastamassa pinteestä.
Vuonna 2023 Pastiksessa sattui vesivahinko kesken kiireisen lauantai-illan. Ulkona oli kovat rankkasateet, ja vettä alkoi tulvia sisään ravintolan lattiakaivoista. Tarjoilijat jatkoivat ruoan kantamista pöytään, vaikka lattia lainehti vedestä.
Ajatus serviisin lopettamisesta oli henkilökunnalle niin kaukainen, että ruoan tekemistä jatkettiin tulvasta huolimatta. Osa tiimistä vain irrotettiin lastaamaan vettä lattialta. No eihän se auttanut, vaan lopulta esihenkilö joutui keskeyttämään ruokatarjoilun, lähettämään asiakkaat pois ja perumaan loput illan varaukset. Lammikossa istuneet asiakkaat ymmärsivät ja nostivat hattua. Loppuillan varaukset eivät. He ihmettelivät, miksi ihmeessä heidän varauksensa peruttiin.
Meissä ravintolatyypeissä elää aika syvällä halu palvella ja tuottaa kokemuksia vieraillemme. Palvelualttius on tärkeä osa identiteettiämme, emmekä halua tuottaa vieraillemme pettymystä. Nuorempi sukupolvi ei ole kuitenkaan yhtä valmis uhraamaan työlleen koko hyvinvointiaan, ja ehkä meidän dinosaurustenkin pitäisi pysähtyä miettimään, miten voisimme olla enemmän ihmisiä. Ihmisiä ihmisille.
Lue myös: Kolumni: Ainoa fallos, joka grilliin kuuluu, on grillimakkara
Lue myös: Kolumni: Ravintoloiden vuokrat ovat karanneet pilviin
Kirjoittaja on Suomen tarjoilijoiden yhdistyksen puheenjohtaja. Hän kirjoittaa kolumneissaan ravintoloiden arjesta ja palvelukulttuurista.
Suomen Tarjoilijat ry on vuonna 2024 perustettu valtakunnallinen yhdistys, joka edistää suomalaista palvelu- ja ravintolakulttuuria, kehittää jäsenistönsä ammattitaitoa sekä lisää tietämystä alasta ja sen merkityksestä yhteiskunnalle.