Video

Passio-miesten röyheä uutuusravintola tarjoilee toisenlaista italialaista Helsingissä

Yllä: No niin – tai kuten Italiassa sanottaisiin: allora. Tällainen on Retro Enoteca. Liiku kuvien ja videoiden välillä painamalla ruudun reunaa.

Vuorikadulle syyskuussa avatun Retro Enotecan taustalla on Passio-ravintolasta tuttu kaksikko Jussi Hukkanen ja Jesse Vottonen.

Kalevankadulla sijaitseva Passio tarjoaa vain ja ainoastaan yllätysmenua, joko kolmen tai viiden ruokalajin mittaisena. Rohkea ratkaisu on kantanut hedelmää, ja Passio on kymmenen toimintavuotensa aikana sementoinut asemansa Helsingin ravintolakartalla.

Hukkasen ja Vottosen uudessa ravintolassa ruoka tilataan annoksittain listalta, ja Passion ranskalais-pohjoismaisen makumaailman sijaan Retro Enotecassa ammennetaan Italiasta.

Molemmissa ravintoloissa hyödynnetään Jussi Hukkasen viiniosaamista ja omaa maahantuontia. Retro Enotecan lista on rakennettu erityisesti pohjoisitalialaisten viinien varaan, ja nimikkeitä löytyy myös Campanian ja Calabrian alueilta. Kuplivien joukossa on jokunen ei-italialainenkin tuote.

Viinipuodista juontavan sanan enoteca merkitys on Italiassa laajentunut tarkoittamaan rentoa viiniravintolaa, ja sellaisena sitä käytetään myös Helsingissä. Retro tulee kalustuksesta ja esineistä, joita Hukkanen on reissuiltaan kerännyt.

Vannoutunut Italian-kävijä teki saapasmaan antiikkimarkkinoille hiljattain täsmäkierroksen, jonka seurauksena Retro Enotecan seinää komistaa lihakauppaa tarkoittava salumeria-kyltti.

Naulakot on rakennettu lihakoukuista, ja kaakelisomisteiselta baaritiskiltä (joka on Helsingin kallein, arvioi Hukkanen) voi seurata makkaran siivuttamista.

Rahaa paloi myös kylmäkaappiin, jonka Hukkanen yhytti Huittisista. 1930-lukulainen laite pitää nyt viinit sopivissa lämpötiloissa Retro Enotecan ravintolasalin keskellä. Lokeroita on sekä viileälle että kylmälle.

”Laite on niin iäkäs, että teknisissä tiedoissa kilowattien sijaan mittayksikkönä on käytetty vielä hevosvoimia. Kylmäkaappi kulki autokorjaamon ja automaalaamon kautta kylmälaiteasentajalle”, Hukkanen kertoo Avecille.

Roomalainen sirkus

Retro Enotecan kokonaiskonseptin luoneen Jussi Hukkasen ja keittiöstä vastaavan Jesse Vottosen lisäksi ravintolassa on kolmantena osakkaana Jari Paananen, jonka vastuulla ovat operatiivinen toiminta ja sali.

Jari Paananen valmistaa omakätisesti limoncello-liköörin ja muita tykötarpeita cocktaileihin. Kantarelliviina on tulossa.

Salissa on alle 50 asiakaspaikkaa, ja työvuoro siellä hoituu kahden tai kolmen käsiparin voimin. Paananen kuuluu Hämeentien Ruuhka-baarin perustajiin, ja yksin hoidettavat työvuorot siellä ovat opettaneet paineensietoa.

Retro Enotecaan hän on koonnut ympärilleen kokeneen työtiimin.

”Ydinporukka on aikuisia työntekijöitä, jotka eivät häkelly, kun on vähän kiire. Nostoissa saamme lisäksi apua keittiöstä”, Paananen kertoo.

Ravintolasaliin annoksen asiakkaalle kiikuttava kokki kuuluu osaltaan myös Jussi Hukkasen visioon. Hänen suosikkiravintolansa Italiassa on roomalainen Der Pallaro, jossa meno on vähintäänkin konstailematonta.

”Pastat asetettiin pesuvatiin, josta ne siirrettiin lautasille. Telineessä kuivuvien pyykkien päällä oli jäähtymässä persikkapiirakka, josta hetken päästä tuotiin meille siivut”, Hukkanen muistelee Der Pallaroa.

”En ole varma nykytilanteesta, mutta ravintolaa pyöritti silloin vanha pariskunta. Mies oli niin iäkäs, että kantoi kädessään hitaasti lasin tai pari asiakkaille pöytään. Ihan sirkus, mutta hyvällä tavalla.”

Ei pizzaa

Retro Enotecassa kahvi tarkoittaa espressoa, italialaiseen tyyliin. Pasta, gluteenitonkin, valmistetaan itse, pohjoisitalialaisittain runsaalla keltuaisella. (Munanvalkuaiset saa käytettyä esimerkiksi selleriannoksen suolakuoreen.)

Ravintola ei kuitenkaan roiku sokkona italialaisissa ruokaperinteissä. Kaisaniemestä Piemonteen on linnuntietä parituhatta kilometriä matkaa, ja Retro Enotecassa tehdään italialaisesta näkökulmasta varsin kokeilevia ratkaisuja.

Poronkielitonnato on saanut innostuneen vastaanoton.

Kasvistartarin punajuureen on saatu mehevä purutuntuma kuivattamalla se ensin rutikuivaksi ja sen jälkeen kosteuttamalla.

Tiramisussa maistuu sitruuna.

Pöytälevyt on valmistettu Espoossa käsityönä vanhoista viinilaatikoista. Lautasella Carbonara di mare. KUVA Jaakko Sandqvist

Retro Enotecassa tarjoiltava Carbonara di mare -pasta-annos on vähemmän tunnettu Rooman alueen erikoisuus, jossa juuston ja pekonimurun sijaan maistuu simpukkaliemi.

Keittiössä Jesse Vottosen lisäksi kokkaa Joni Hietala. Lista vaihtuu vuodenaikojen mukaan, ja raaka-ainevalinnoissa pyritään suosimaan paikallista.

Pizzaa tarjotaan Helsingissä niin monessa paikassa, että sitä ei Retro Enotecaan haluttu. Ravintolatilassa aikaisemmin toimineen olutravintolan burgerikeittiö korvattiin kokonaisuudessaan uudella, ja osa edellisen ravintolan asiakaspaikoista muunnettiin varastotilaksi.

Passion tapaan Retro Enoteca on auki viikon jokaisena päivänä.

Annosten hinnat ovat keskustan mittapuulla varsin kohtuulliset: antipastot ja alkuruoat maksavat 6–13 euroa, pääruoat 19–22 euroa ja jälkiruoat 8–12 euroa. Lounaalla (14,50 e) tarjotaan vaihtuvia annoksia, ja lisäksi tilauksen voi tehdä listalta.

Retro Enoteca sijaitsee Kaisaniemessä, Helsingin yliopiston metroaseman vieressä Vuorikadulla. KUVA Jaakko Sandqvist

Lue myös: Tällaista ravintolaa ei muualla Suomessa ole: Jussi Uusihakalan ja Johny Lammin kipparoimassa Saiko Robatassa loimuaa japanifuusio


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi