MAINOS

Festivaalin tuottaja Pekka Heinonen ja Securitas tietävät, miten tehdään tapahtuma, jossa kävijä kokee olon turvalliseksi koko tapahtuman ajan

Is This Art! Oy:n tuottajalle Pekka Heinoselle tärkeintä Festivaalin turvallisuuskumppanin valinnassa on, että kumppani jakaa samat arvot: yhdenvertaisuuden ja viihtyvyyden eteen työskennellään yhdessä.

”Festivaali on keskisuuri boutique-festivaali. Tämä on helppo mahdollisuus tulla viihtymään ympäristön ehdoilla, musiikki edellä. Meillä on kotimaisia artisteja, joista osa on kasvanut tapahtuman rinnalla”, Heinonen kuvailee alun perin indie-henkistä tapahtumaa.

Festivaalia on tehty neljä vuotta. Koronakesänä 2020 tehtiin kaikki muu paitsi järjestettiin itse festivaali.

Festivaalin miljöö on ainutlaatuinen: vehreä keidas järven rannassa, mutta kuitenkin kiinni kaupungissa. Tapahtuman pystyttämistä helpottaa osaltaan infra, jota alueella on Tampereen kesäteatterin ansiosta.

”Elokuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävästä Festivaalista on muodostunut meidän genressä kesän huipentuma, ja se on monen artistin ja tapahtumatyöntekijän festivaalikesän päätös. Ajankohta on otollinen tunnelmoinnille, ja olemme panostaneet pimeiden öiden valaistukseen alusta asti”, Heinonen kuvailee.

Wau-efektin Heinonen uskoo syntyvän siitä, miten tila otetaan haltuun. Artistikattauksen lisäksi Festivaali panostaa laadukkaaseen ruoka- ja juomatarjontaan. Siitä vastaavat paikalliset ravintoloitsijat ja panimot.

Viidentuhannen päiväkävijän Festivaalilla on mietitty turvallisuutta laaja-alaisesti. Suurin työ tehtiin, kun valmisteltiin ensimmäistä tapahtumaa. Jo silloin Securitas Events oli Heinosen kumppani keskeisissä tapahtuman turvallisuuteen liittyvissä asioissa, ja se vastaa yhä tapahtuman turvallisuussuunnitelmasta.

”Olemme ulkoistaneet turvallisuussuunnitelman heille. Heillä on vahva näkemys, miten tällaisia tapahtumia tehdään. Suunnitelma on kattava ja panemme sen jiiriin vuosittain. Yhdessä viranomaisten kanssa käydään läpi muun muassa saapumisreitit ja hätäpoistumistiet”, Heinonen kuvailee.

Lisäksi Securitas on tehnyt järjestyksenvalvontasuunnitelman ja liikenteenohjaussuunnitelman. Securitas Events vastaa tapahtumassa järjestyksenvalvonnasta, liikenteenohjauksesta ja vartioinnista.

Securitas Eventsin paikallistuntemus on kumppanille etu. Paikallisosaamista olisi haastavaa saavuttaa ilman tällaista toimijaa. Lisäksi viranomaisyhteistyö on Tampereella helppoa: kaupungissa on halu saada tapahtumat onnistumaan.

Tapahtuma-aikaiseen turvallisuuteen kuuluu paljon näkymätöntä työtä. Yhteistyössä tarkkaillaan yleisön kulkua ja varmistetaan, että juhlapaikalla olo ja siellä liikkuminen tuntuu asiakkaista turvalliselta.

”On tärkeää, että liikkuminen on helppoa ja jonot rullaavat sujuvasti. Se lisää turvallista tunnelmaa. Pitää esimerkiksi olla paikkoja missä rauhoittua, ettei tarvitse altistua samalle melutasolle koko ajan. Festivaalilla voi myös vain istua ja nauttia maisemasta”, Heinonen sanoo.

Turvallisuus kiteytyy läsnäoloon, ja siinä turvallisuushenkilöstöllä on keskeinen rooli. He ovat myös ensimmäisiä tapahtuman edustajia, jotka asiakas kohtaa paikalle saapuessaan, ja heidän käytöksensä painoarvo on iso.

Turvallisuushenkilöstö kartoittaa koko ajan ympäristöä riskejä arvioiden. Esimerkiksi säärintamien seuraaminen on keskeistä; on tiedettävä puolen tunnin tarkkuudella, mitä on tulossa. Huolimattomuus voi kostautua isosti esimerkiksi esiintyjien turvallisuudessa, Heinonen toteaa.

Ajatus kokonaisturvallisuudesta on myös kehittynyt, ja Heinosen puheessa vilahtelee turvallisemman tilan periaate. Festivaali puhuu avoimesti arvoistaan, joihin se haluaa kaikkien osallistujien sitoutuvan.

”Kaikilla on mahdollisuus olla yhdenvertaisesti läsnä omana itsenään. Emme hyväksy minkäänlaista häirintää tai alistavaa käytöstä. Tätä painotamme myös alihankkijoiden kanssa tehdyissä sopimuksissa”, Heinonen kertoo.

Hän pitää alan tärkeimpänä muutoksena sitä, miten koko tapahtumateollisuus on havahtunut yhdenvertaisuuteen. Festivaalin ja Securitas Eventsin arvot kohtaavat hyvin.

”Yhteistyökumppanin valinnassa hintalapulla on merkitystä, mutta paljon vaikuttaa myös, millaisen toimijan kanssa ollaan tekemisissä, ovatko he oikeasti tekemässä samanlaista tapahtumaa kuin mekin. On keskeistä, miten yleisöä kohdellaan.”

Turvallisuusjohdossa ja muussa palvelutuotannossa on oltava oikea asenne, ja Securitas Eventsin tapahtumasta vastaavan turvallisuuspäällikön Joonas Puhakaisen ja muiden kanssa tekeminen on helppoa.

”Heillä on se lämpö ja rakkaus sydämessä, mitä tämä vaatii. Meidän täytyy tehdä olosta turvallinen kaikenlaisille ihmisille. Se on valtava haaste, mutta tällä ryhmällä häkellyttävän helppoa. Jokainen haluaa tulla kohdelluksi hyvin, lämpöä ja onnentunnetta, ja keskeisiä työkaluja niiden luomisessa ovat hymy, rauhallisuus, lempeys ja tyyneys”, Heinonen sanoo.

Yksi Festivaalin tärkeä asiakaskokemuksen rajapinta on häirintäyhdyshenkilö. Selja
Schellhammer
tulee Securitas Eventsin kautta ja on mukana viikonlopun ajan – koko ajan helposti lähestyttävissä.

”Häirintäyhdyshenkilöllä on tärkeä rooli, jotta ihminen voi luottaa, että täällä voin olla sellainen kuin olen. Se henkilöityy Selja Schellhammeriin, joka käsittelee tilanteet puolueettomasti. Kun hänen läsnäolonsa on tullut tutuksi, ihmiset ovat rohkaistuneet kertomaan kokemuksistaan, ja häirintäilmoituksia on alkanut tulla enenevissä määrin. Kokemus siitä, mikä on häiritsevää, voi vaihdella valtavasti. Kynnys sanoa ääneen, että tämä ei ole ok, madaltuu, kun on henkilö, joka on paikalla vain sitä varten. Tarkoitus on, että häirintää kokenut ja häiriötä aiheuttanut pystyisivät keskenään kommunikoimaan, niin ettei kummallekaan jäisi tunnetta kaltoin kohtelusta”, Heinonen selittää.

Häirintäyhdyshenkilöpalvelun kysyntä on kasvanut kuluneena vuonna merkittävästi. Puhakainen ennakoi ensi kesän palvelutuotantokalenterin täyttyvän nopeasti, kun turvallisemman tilan periaatteet puhuttavat tapahtuma-alalla ja häiritseväksi koettuun käytökseen halutaan puuttua yhä paremmin.

”Häirintäyhdyshenkilöpalvelun arvo on tun­nistettu tapahtuma-asiakkaiden keskuudessa, ja sille on kysyntää ja tarvetta. Panostamme tähän tulevaisuudessa yhä enemmän, koska haluamme tuottaa asiakkaille jatkuvasti parempaa, laaja-alaista turvallisuuden tunnetta”, Puhakainen summaa.

Sekä Festivaalin Pekka Heinosta että Securitas Eventsin Joonas Puhakaista ilahduttaa, miten pidetty työkohde Festivaali on.

”Meillä on tuotannon kaikilla tasoilla ihanan lämpimiä tekijöitä. Kuulemma myös Eventsillä työvuorot täyttyvät nopeasti. Eräs teknikko sanoi, että ”tämä on paras tapahtuma”. Arvoihin kannattaa satsata, ne tuovat jatkumoa tekemiselle”, Heinonen summaa.

Puhakainen tuo Festivaalille noin 50 järjestyksenvalvojaa sekä muita asiakaspalveluja. Hänelle siitä on muodostunut yksi uran parhaista asiakkuuksista.

”Yhteistyö toimii saumattomasti ja luottamus on vahva. Luottamus pitää ansaita puolin ja toisin, ja uskoakseni olemme onnistuneet siinä”, Puhakainen toteaa.


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento