
Etsitään kesätyöntekijää kauppakeskus Kaaren Coffee Houseen, ilmoituksessa luki. Tuo kuulostaa ihan minun paikaltani, ajatteli Kaapo Sevon, 20.
”Olen tosi kiinnostunut erikoiskahveista ja mietin, että tuossa kahvilassa niitä oppisi valmistamaan kesän aikana tosi hyvin. Siitä taidosta olisi hyötyä pitkään.”
Sevon kirjoitti vapaamuotoisen hakemuksen, liitti mukaan CV:n ja napautti meilin matkaan.
Pian häneen otti yhteyttä rekrytointiyritys, joka teki alustavan haastattelun puhelimessa. Sevonin aiempi kokemus ravintola-alalta teki vaikutuksen, samoin hänen työnsä urheiluvalmentajana, ja hän pääsi seuraavalle kierrokselle. Varsinainen työhaastattelu oli Coffee Housen vastaavan kanssa.
”Minihaastattelun jälkeen oli tosi paljon rennompi fiilis mennä varsinaiseen haastatteluun”, Sevon kertoo.
Kun työpaikka varmistui, hän kävi kahvilassa katsomassa asiakkaan silmin jo etukäteen, miten homma toimii: miten asiakkaita tervehditään ja miten kupit höyrytetään.
Palvele rauhassa
Työt alkoivat toukokuun lopussa perehdytyksellä. Työtehtäviin tutustumiseen oli varattu monta päivää.
”Se tuntui tosi kivalta.”
Ensimmäisinä päivinä Sevonille näytettiin kädestä pitäen kaikki kahvilan tärkeät työvaiheet: kahvikoneen käyttö, pullien paisto, vitriinituotteiden täyttäminen. Seuraavaksi oli vuorossa konsernitason perehdytys, joka järjestetään kaikille HOK-Elannon kesätyöntekijöille. Yhteisen perehdytyksen aikana suoritettiin turvallisuuspassi. Hygieniapassin Sevon oli hankkinut jo lukiossa.
Perehdytyksen jälkeenkin Sevonilla oli sellainen olo, että hän saa tarvittaessa työkavereiltaan apua ja tukea.



Sevon teki eniten välivuoroja, joissa töissä ollaan jonkun toisen kanssa. Aamuvuoroon kuuluu kahvilan avaaminen yksin, iltaan taas sulkeminen yksin. Heinäkuun alussa työvuorolistaan tuli ensimmäinen iltavuoro.
”Iltavuoron raha-asiat, tilitykset ja pohjakassan laskeminen jännittivät alkuun tosi paljon. Helpotti, kun ensimmäisillä kerroilla oli joku kaverina.”
Kesä meni äkkiä ja Sevon viihtyi todella hyvin. Parasta oli työn vastuullisuus ja merkityksellisyys.
”Jo perehdytyksessä sanottiin, että nämä eivät ole pikaruokapaikkoja, vaan asiakkaita saa ja pitää palvella rauhassa. Kaaressa käy paljon vanhempia vakioasiakkaita, ja oli ihana jutustella heidän kanssaan.”
Ravintola-ala ei kiinnosta nuoria enää samalla tavalla kuin aiemmin. Mitä Sevon ajattelee tästä?
”Ennakkoluuloisempia ovat ne, joilla itsellään ei ole kokemusta ravintola-alalta. Kuvitellaan, että asiakkaat ovat hirveitä ja että edes taukoja ei saa pitää. Se ei ole totta.”
Sevon viihtyi niin hyvin, että kun häneltä kesän loputtua kysyttiin, haluaisiko hän jatkaa tekemällä keikkoja ja tuurauksia opintojen ohessa, hän vastasi ehdottomasti kyllä. Kahvilatyöt myös jatkuvat tulevana kesänä.
Entä miten se erikoiskahvien valmistus sujui kesän jälkeen?
”Tykkäsin siitä niin paljon! Olen mestari tekemään sydämiä maitovaahdosta. Harjoittelin myös kissoja ja hymynaamoja.”
Tärkeä pieni tapa
Pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudellamaalla Coffee House -kahviloita ja muita S-ryhmän ravintoloita operoiva HOK-Elanto on iso kesätyöllistäjä. Tänä vuonna se tarjoaa kesätöitä yli 2 000 nuorelle.
Kahviloiden ja ravintoloiden lisäksi kesätyöntekijöitä otetaan esimerkiksi ABC-asemille, S-Herkkukeittiöille ja S-ryhmän kauppoihin. Ravintoloissa on tarjolla monenlaisia tehtäviä. Kesätyöntekijät voivat toimia kokkeina, vuoropäällikköinä, keittiömestareina, tarjoilijoina ja pääsylippujen myyjinä.

Helsingin keskustassa sijaitsevan Belgen ravintolapäällikkö Anne Pennanen on rekrytoinut nuoria kesätöihin jo vuosia.
”Rakastan sitä, kun nuoret tulevat taloon. Haluan luoda heille onnistuneen kokemuksen. Mitä enemmän nuorille saadaan hyviä työkokemuksia, sitä enemmän he haluavat tehdä töitä jatkossakin, maksaa veronsa ja olla osa yhteiskuntaa”, Pennanen sanoo.
Kaikki lähtee oikeasta rekrytoinnista, johon kannattaa käyttää aikaa. Pitää löytää omaan toimipisteeseen sopivimmat työntekijät: miettiä, minkälainen tiimi nyt on ja millainen työntekijä sitä täydentäisi.
Rekrytointipäätökset tehdään nykyisin hyvin aikaisin kevättalvesta, monta kuukautta ennen töiden alkamista. Pennanen on ottanut tavaksi laittaa jo ennakkoon tuleville kesätyöntekijöille meiliä tai viestiä Whatsappissa: ”Ihanaa kun olet tulossa!”
”Tervetullut fiilis on ihan julmetun tärkeä.”
Töiden alettua Pennasella on monia keinoja, joiden avulla nuoret saadaan viihtymään. Tärkeintä on löytää jokaiselle talon paras perehdyttäjä. Se rauhallinen ja kärsivällinen työntekijä, joka pitää kesätyöntekijästä huolta koko kesän, opastaa työtehtävissä ja ennen kaikkea antaa tehdä ja oppia.
Toisekseen Pennanen panostaa kesätyöntekijöiden keskinäiseen ryhmäyttämiseen. Esimerkiksi HOK-Elannon omille perehdytyspäiville mennään pareittain, jotta kesätyöntekijät tutustuisivat paremmin toisiinsa heti alussa.
”Ja jos ja kun kaikki jännittävät kovasti, tuntuu turvallisemmalta mennä uusiin tilanteisiin kahdestaan.”
Kolmanneksi Pennanen on pyytänyt käyttämään työpaikalla ammattislangia harkiten. Kesätyöntekijöille ei puhuta heti vetareista ja blokkaamisesta vaan kerrotaan työtehtävät yleiskielellä.
”Tulee tosi ulkopuolinen ja nolo olo, jos ei ymmärrä, mistä on kyse. Ja toki joka välissä muistutan, että saa ja pitää kysyä, jos jokin asia ei aukea.”
Voittajafiilis
Työporukalle on myös tärkeää kertoa selkeästi, mihin rooliin kukin kesätyöntekijä on ensisijaisesti ajateltu: pöytiä siivoamaan ja tiskaamaan vai tarjoilemaan salissa. Toki kesän aikana kannattaa olla tarkkana ja kuulostella, haluaisiko joku kesätyöntekijöistä lisää vastuuta ja oppia enemmän.

Pennaselle paras palaute työssä onnistumisessa on se, että kesätyöntekijät haluavat palata töihin tulevana kesänä. Moni haluaa, vaikka ravintola-ala ei ole enää niin vetovoimainen kuin ennen. Pennanen itse aloitti ravintolakoulun aikana, jolloin alan hype oli suurimmillaan eivätkä kaikki halukkaat edes päässeet opiskelemaan.
”Nyt kaikkia kursseja ei saada alkamaan, koska opiskelijoita on niin vähän.”
Alalla on kuitenkin valtavasti hyviä puolia, joita ei ehkä korosteta tarpeeksi, Pennanen pohtii. Töissä pääsee rakentamaan elämyksiä, saa olla luova, ja jokainen päivä on aivan omanlaisensa. Ravintolatyössä porukka myös hitsautuu tiiviisti yhteen.
”Joka kerta junassa kotimatkalla on aivan voittajafiilis. Olen kiitollinen omasta työstäni.”
Pennanen hehkuttaa myös vuorotyön etuja. Arkivapaiden aikana ehtii hoidella kaikenlaisia päiväaikaan hoidettavia asioita, jotka toimistotyöläisellä helposti jäävät roikkumaan. Ja saa nukkua pitkään.
Mutta mitä Pennanen neuvoisi ensi kesänä töihin tuleville nuorille?
”Rakastakaa jalkojanne! Unohda ne lenkkarit, niillä liukastuu, ja osta hyvät työkengät. Se on parasta itsestään välittämistä.”
Muistilista työnantajalle
Vaikka suullinen sopimus on juridisesti pätevä, tee työsopimus aina kirjallisesti. Siihen on listattava esimerkiksi noudatettava työehtosopimus, työsuhteen voimassaoloaika, palkka, työtehtävät ja työaika. Työsopimusta ei saa solmia heikommin ehdoin kuin mitä alan työehtosopimuksessa on sovittu.
Työsopimukseen tarvitaan molempien osapuolien allekirjoitukset. Anna työntekijälle kopio sopimuksesta. Määräaikainen työsopimus, joka kesätyöntekijöiden sopimus yleensä on, sitoo molempia osapuolia.
Työnantajalla on työturvallisuuslain mukainen vastuu kesätyöläisten perehdyttämisestä. Perehdytys antaa työntekijälle valmiudet työskennellä työyhteisössä turvallisesti.
Työvuorolista on tehtävä kolmeksi viikoksi kerrallaan ja annettava työntekijöiden tietoon ravintola-alalla viikkoa ennen kolmiviikkoisjakson alkamista. Sitä ei voi muuttaa eikä perua ilman työntekijöiden suostumusta. Esimerkiksi huono sää ei oikeuta perumaan työvuoroa. Jos työvuorolistaan tehdään muutoksia, niistä kannattaa sopia kirjallisesti.
Alle 18-vuotiaat kesätyöntekijät saavat anniskella alkoholia tai myydä tupakkaa vain tehtävään nimetyn 18 vuotta täyttäneen henkilön välittömässä valvonnassa.
Kesätyöntekijällä on oikeus vuosilomaan tai vuosilomakorvaukseen, vaikka lomapäiviä ei voisikaan pitää työsuhteen aikana. Lomakorvaus on maksettava eriteltynä palkan päälle, sitä ei saa sisällyttää peruspalkkaan.
Työntekijällä on oikeus saada kirjallinen työtodistus työsuhteen päätyttyä. Oikeus säilyy 10 vuotta.
Somessa vai livenä?
Jos työpaikalla tapahtuu jotain ikävää, voi tulla helposti mieleen kirjoittaa siitä sosiaaliseen mediaan. Se ei kuitenkaan kannata. Työntekijä ei saa kertoa yrityksestä salassa pidettäviä asioita somessa.
Jos työpaikalla syystä tai toisesta sattuu jotain ikävää tai epäilet laittomuuksia, puhu siitä työpaikan luottamusmiehelle. Hänen tehtävänsä on auttaa kaikissa epäselvissä tilanteissa. PAM on kokkien ja tarjoilijoiden ammattiliitto, johon myös kesätyöntekijät voivat liittyä.
Summer Jobs
The restaurant industry offers thousands of summer jobs, but how can employers ensure young workers return?
- Training and support: Proper training and mentorship build young employees’ confidence.
- Create a positive work culture: Team spirit and clear communication boost job satisfaction.
- Highlight job benefits: Flexible schedules and creative tasks make the work rewarding.
The abstract is AI-generated and reviewed by the editor.

Lue myös: Miten kohennat ravintolan kannattavuutta henkilökunnan avulla?