MAINOS

Kestävyys on Messukeskuksessa teon sana. – Kestävä tekeminen on tapahtuma-alalla kilpailuetu, vastuullisuuspäällikkö Hanne Lindroos toteaa.

Vastuullisuus on tänä päivänä todellinen teon sana: strategiaan kirjattava sekä mitattavissa oleva osa kannattavaa liiketoimintaa. Tapahtuma-alalla kestävyys merkitsee paitsi ympäristön suojelua myös toimivan yhteiskunnan ja vauraan talouden edistämistä.

Kestävyys on keskeinen osa myös Suomen suurimman tapahtumatalon strategiaa.

– Tapahtuma-alalla kestävä tekeminen on tänä päivänä paitsi välttämättömyys, myös mahdollisuus ja kilpailuetu. On tärkeää hahmottaa myös se, että kestävä tulevaisuus tehdään yhdessä. Lopputulos on eri yritysten yhteisten ponnisteluiden summa, sanoo Messukeskuksen vastuullisuuspäällikkö Hanne Lindroos.

Tahtotila on tärkein

Messukeskuksessa on tehty johdonmukaista kestävyystyötä koko 2000-luvun ajan, ja talon ympäristöjärjestelmä on ISO 14001 -sertifioitu jo vuodesta 2009 lähtien. Suomen suurimman tapahtumatalon tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Oman panoksensa kokonaisuuteen tuo kiinteistön katolla sijaitseva aurinkovoimala, jonka tuotanto vastaa 168 kerrostalokaksion vuosittaista sähkönkulutusta.

Messukeskuksessa on tehty johdonmukaista kestävyystyötä koko 2000-luvun ajan.

Messukeskus on merkittävä toimija myös taloudellisen ja sosiaalisen vastuun saralla. Tapahtumatalo toi pääkaupunki­seudulle viime vuonna peräti 187 miljoonan euron tulovirran, luoden niin liike­toimintaa, työllisyyttä kuin verotulojakin. Yhteistyö erityisoppilaitos Liven ja Suomen Unicefin kanssa on jatkunut jo vuodesta 2018. Messukeskus on myös Helsingin kaupungin ilmastokumppani sekä Sustainable Travel Finland -yritys.

– Raportoimme kestävyystyöstämme YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti. Julkaisimme tapahtuma-alan ensimmäisenä toimijana SDG-pohjaisen vastuullisuusraportin vuonna 2020, ja valmistaudumme parhaillaan EU:n kestävyyssääntelyn tuomiin muutoksiin, Lindroos kertoo.

– Sertifikaatit, mittarit ja raportit ovat meille tärkeitä työkaluja. Viime kädessä kestävyys on kuitenkin tekoja – isoja ja pieniä. Tärkeintä on aito tahtotila kehittää toimintaa koko ajan, oli kysymys sitten
toimintatapojen parantamisesta tai tuotteiden korvaamisesta entistä ekologisemmilla vaihtoehdoilla.

Viime kädessä kestävyys on kuitenkin tekoja – isoja ja pieniä

Messukeskuksen vastuullisuuspäällikkö Hanne Lindroos

Jokainen valinta merkitsee

Näytteilleasettajat sekä omia tapahtumiaan järjestävät yritykset voivat osaltaan tehdä merkittäviä kestävyystekoja muun muassa käytettyjen rakenteiden, logistiikan ja tarjoiluiden saralla.

– Autamme mielellämme parhaiden mahdollisten ratkaisujen löytämisessä. Yksi helppo valinta on hyödyntää Messukeskuksen valmiita osastoratkaisuja tai suunnittelupalveluita, jolloin ratkaisut syntyvät pienemmällä hiilijalanjäljellä jo olemassa olevista materiaaleista, Lindroos muistuttaa.

– Kaikki käyttämämme rakenteet kiertävät ja muuntuvat käytössä elinkaarensa
loppuun saakka. Kun tuotteet poistuvat käytöstä, 99 % syntyvästä jätteestä menee hyötykäyttöön. Kehitämme myös lajittelua jatkuvasti ja pyrimme nostamaan poistuvia materiaaleja jätehierarkiassa ylöspäin.


Kestävämpiä tapahtumia – huomioi ainakin nämä

1. Missä järjestät?

  • Valitse tapahtumapaikka, johon on helppo saapua julkisilla.
  • Kiinnitä huomiota tapahtumapaikan energiaratkaisuihin, jätehuoltoon sekä turvallisuus- ja logistiikkakysymyksiin.
  • Onhan tapahtumapaikan esteettömyys kunnossa?

2. Mitä tarjoilet?

  • Suosi lähi-, luomu- ja kasvisruokaa, tarjoa vähemmän vaihtoehtoja.
  • Minimoi kertakäyttöastioiden käyttö.
  • Messukeskuksessa ollessasi voit lahjoittaa mahdolliset ylijäämätuotteet niitä tarvitseville kumppaneidemme välityksellä.

3. Miten rakennat, kalustat ja somistat?

  • Pohdi tapahtuman toteutukseen ja logistiikkaan liittyvien ratkaisujen kestävyyttä. Edellytä vastuullisuutta myös yhteistyökumppaneilta!
  • Käytä mahdollisuuksien mukaan kierrätettäviä ja uudelleen käytettäviä materiaaleja.
  • Minimoi hukan määrä kaikessa suunnittelussa.
  • Kysy neuvoa kestävän osastoratkaisun toteuttamiseen.

4. Lajittele ja kierrätä oikein

  • Lajittele tapahtumassa syntyneet jätteet ja toimita ne tapahtumajärjestäjän lajittelupisteisiin edelleen kierrättäväksi ja hyötykäytettäväksi. Isokokoiset materiaalit, sähkö- ja elektroniikkalaiteromu sekä vaarallinen jäte kuuluvat asianmukaisille kierrätysasemille.

Messukeskus


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento