Sateisena maanantai-iltapäivänä Kalamajan kaupunginosassa Tallinnassa on hiljaista. Koulujen alkamisen myötä suomalaisten kiivain matkailusesonki kaupunkiin on jo ohi.
Baar Living Room ätin ikkunassa paistaa kuitenkin valo. Omistaja Jukka Tenhunen on luvannut kertoa, minkälaista on pitää baaria Suomenlahden toisella puolella.
”Jäin Tallinnaan kuusi vuotta sitten vähän vahingossa, ohikulkumatkalla. Minulla oli ollut Suomessa kuntosali ja kiinteistöhuoltoalan yritys, jotka olin myynyt pois. Olin sapattivapaalla ja etsin pientä bed and breakfast -paikkaa tai majataloa pyöritettäväksi”, Tenhunen kertoo Tallinna24:lle.
Tenhunen oli etsintäkierroksellaan kolunnut jo muun muassa Thaimaan ja Vietnamin. Sopiva paikka löytyi lopulta Nicaraguasta, mutta ennen kuin nimet saatiin vuokrapapereihin, maassa alkoi vuonna 2016 pienimuotoinen sisällisota.
”Päätin ettei siinä tilanteessa ollut järkevää tehdä vuokrasopimusta. Ryhdyin sitten katselemaan myynnissä olevia yrityksiä Virosta. Tämä baari oli silloin hiljaisessa myynnissä ja päätin käydä sitä katsomassa.”
Aukiolot rennompia Virossa
Kevään loskaama Tallinna ja matkailijoista autio Telliskivi eivät tehneet Tenhuseen suurta vaikutusta.
”Kävin katsomassa ravintolaa vielä toisen kerran ja annoin paikalle uuden mahdollisuuden. Kesällä 2017 baari oli jo auki.”
Aikaisempaa kokemusta baarin pitämisestä Tenhusella ei ollut. Hankalimmista byrokratian koukeroista ja yrityksen perustamisen aiheuttaman paperisodan hän vältti ostamalla valmiin yrityksen ja sen liiketoiminnan.
”Se oli helpompaa niin, ei tarvinnut ryhtyä etsimään tietoa yrityksen perustamisesta ja hakemaan anniskelulupia Virossa.”
Jukka Tenhusen perhe eli vaimo ja jo aikuiset poika ja tytär jäivät Suomeen.
”Vaimoni ei saanut sopivia töitä Tallinnasta, joten hän jäi Suomeen. Hän käy täällä viikonloppuisin ja useammin kuin minä käyn Suomessa”, Jukka naurahtaa.
Tenhusen mukaan yritystoiminta Virossa, ainakin ravintola-alalla, on rennompaa kuin Suomessa. Toimintatavoissa ollaan lähempänä Eurooppaa kuin sääntö-Suomea. Toki samat ravintola-alan EU-säädökset ovat Tallinnassakin voimassa.
”Esimerkiksi anniskeluluvat ja hygieniasäädökset ovat täällä samanlaiset, mutta aukioloajoissa on suurempi jouston mahdollisuus. Ravintola voi helposti olla avoinna 04:een aamulla ja yökerhot jopa 06:een. Toisaalta korona-aikana Telliskiven alueella esiintyneet levottomuudet toivat alueen ravintolojen aukioloaikoihin rajoituksia. Ne ovat vieläkin voimassa.”
Tiukka kielilaki vaikuttaa ravintoloihinkin
Jonkin verran virolaisessa palvelukulttuurissa sitkeästi istuva ja neuvostovuosilta peräisin oleva viranomaisten byrokraattinen ja tyly palvelu aiheuttaa kuitenkin välillä harmitusta.
”Virossa on tiukka kielilaki, joka vaikutti esimerkiksi baarin nimeen, joka piti kirjoittaa virolaiseen tapaan kahdella a-kirjaimella eli baar. Myös asiakaspalvelussa pitää osata puhua viroa. Monia asioita viranomaiset myös käyvät paikan päällä baarissa tarkastamassa, mutta he eivät ole ihan yhtä virkaintoisia kuin Suomessa. Toki meidän pienyrittäjien toimia tarkastetaan useammin kuin suurten yritysten.”
Kalamajan kaupunginosassa, jossa Tenhusen baari sijaitsee, on myös tiukka kaupunginosahallitus, joka ei neuvottele ratkaisuistaan yrittäjien kanssa.
”Valitettavasti palvelun taso ja asioiden sujuvuus riippuu Tallinnassa siitä, missä kaupunginosassa yritys sijaitsee. Tallinnassa ravintolat eivät esimerkiksi saa mainostaa alkoholia, eivätkä alkoholipullot saa näkyä ulos ravintolasta. Vanhassa kaupungissa eivät nämä säännöt tunnu pätevän.”
Kuluttajahinnat nousseet rajusti
Baar Living Room ätin asiakkaista 70–80 prosenttia on suomalaisia. Heistä yli puolet on vakkareita eli suomalaisia, jotka asuvat Tallinnassa.
”Molempien sekä virolaisten että kansainvälisten asiakkaiden osuus on 10–15 prosenttia. Me emme profiloidu ollenkaan Suomi-baariksi, vaan meille ovat kaikki tervetulleita.”
Korona-aika muutti baarin asiakasprofiilia jonkin verran, mutta pääosa vakituisista suomalaisasiakkaista säilyi. Osa asiakkaista on jo aika iäkkäitä ja asiakaskunnan keski-iäksi Tenhunen arvioi noin 50 vuotta.
”Me olemme monelle kuin olohuone. Tänne on helppo tulla ja olonsa tuntee heti kotoisaksi”, Tenhunen naurahtaa.
Virolaisten asiakkaidenkin määrä on viime aikoina lisääntynyt.
”Moni tulee tänne uteliaisuuttaan, kun on kuullut baarista, jossa käy suomalaisia. Yleensä virolaiset asiakkaat viihtyvät täällä hyvin ja toteavat, että suomalaiset ja virolaiset ovat aika samanlaisia baarissa kävijöitä.”
Jukka Tenhunen pyörittää baaria pääasiassa omin voimin, joskus tiskin takaa löytää tuuraajan.
”Kunnollisen työntekijän löytäminen on tosi vaikeaa, niinpä olen tiskin takana pääosin itse. Maanantait ja tiistait pidän kiinni, että ehdin hoitaa muitakin asioita ja vähän levätä.”
Suomessa on viime aikoina päivitelty kovaa inflaatiota. Virossa kuluttajahinnat ovat viime vuosina nousseet kuitenkin tuplasti sen, mitä Suomessa. Se näkyy myös yrittäjän kassassa.
”Alkoholituotteiden hinnat ovat nousseet tänä vuonna jo kaksi kertaa, eikä 30 prosentin nousua voi kokonaan siirtää asiakkaiden maksettavaksi. Omasta katteesta on tingittävä, sillä täällä ei voi myöskään pitää vanhan kaupungin hintoja.”