ABC:n liikenneasemien ravintoloissa noutopöydässä ruokailee runsaat 4,1 miljoonaa ihmistä vuodessa. Hämeenlinnassa ABC Tiiriössä aterioi parhaimpina päivinä yli tuhat henkeä. Perinteiset meno- ja paluuliikenteen päivät joulun ja juhannuksen korvilla ovat isoja piikkejä, lisäksi äitienpäivä ja isänpäivä nostavat myyntiä huomattavasti.
Vilkkaimpina päivinä lähes kaikki 70 työntekijää ovat töissä, ja kerrallaan vuorossa heitä on jopa 20–30. Kesätyöntekijöitä on vuosittain noin 20, joista useimmat palaavat myös seuraavana vuonna. Heidän lisäkseen palkallisessa työharjoittelussa on kesäisin 15 nuorta.
Ympäri vuorokauden palvelevalla liikenneasemalla kaikki työntekijät hoitavat lähes kaikkia tehtäviä oman osaamisensa mukaan. Keittiön vuoropäällikkönä työskentelevän Terttu Heikkilän mukaan se helpottaa esimerkiksi sairauspoissaoloihin reagointia.
Heikkilän omat työvuorot vaihtelevat aamukuuden vitriinivuorosta illan cartevuoroon, jonka jälkeen keittiö sulkeutuu iltayhdeksältä. Keittiön lisäksi aikaa kuluu kassalla, tiskinurkkauksessa ja marketin puolella hyllyttämässä. Asiakasvessojenkin pesu kuuluu toimenkuvaan. Työ liikenneasemalla mielletään rutiininomaiseksi, mutta Heikkilä kumoaa tämän mielikuvan.
”Päivässä on toistuvia asioita, mutta muuttuvia tekijöitäkin on paljon. Jokainen päivä ei ole samanlainen, ja tylsää ei ole.”
Heikkilä nimeääkin työnsä parhaaksi puoleksi vaihtelevuuden.
Tien päällä normaalit rytmit eivät aina päde. Aamukuudelta saattaa sämpylöiden täytön ohessa mennä lohiannoksia. Toisinaan pihaan voi pamahtaa kaksi bussillista nälkäisiä jalkapalloleiriläisiä. Ennakointi on tärkeä taito, jota tarvitaan niin laajan noutopöydän täyttämisessä kuin asiakasvirtojen hallinnassa.
”Matkanjärjestäjät ja bussikuskit usein ilmoittavat tulostaan puoli tuntia aikaisemmin. Lisäksi kassat reagoivat saapuvaan bussiin. Asiakkaat menevät usein ensin vessaan, ja siinä on pieni pelivara laittaa pullaa uuniin.”
Kun työpaikka on auki vuoden jokaisena päivänä, saattaa töitä olla arkena ja pyhänä.
”Täällä ollaan, oli joulu tai juhannus.”
Kaikkia juhlapäiviä ei kuitenkaan vietetä töissä, vaan työvuorolistoissa ne pyritään tasaamaan. Heikkilän mukaan vapaatoiveet toteutetaan erinomaisesti. Hän kiittelee myös työpaikkansa taukokäytäntöjä ja -tilaa. Työkaverit muistuttelevat toisiaan lepohetkistä, ja syödä ehtii aina rauhassa.
”Meillä on radiopuhelimet, mutta ne suljetaan tauolla. Se on omaa aikaa.”
Minun työpäiväni
Tiistai, elokuu 2024
6.00
Herätys! Olen aamukukko ja herään aina pari tuntia ennen työvuoroa. Tänään on luvassa lounasvuoro. Ensin kahvia ja aamupalaa, sitten kuulokkeista podcast ja kävellen kohti bussipysäkkiä.
7.30
Olen perillä työpaikalla. Vaihdan vaatteet ja juon toisen kupin kahvia. Tarkistan, onko etukäteen ilmoitettu jotain erikoista päivän ajalle, esimerkiksi varauksia joukkueruokailuihin.
8.00
Tästä alkaa lounaan rakentaminen. Tänään tehtävänä kotilounasta, Aasia-pöytää ja kebabpöytää. Työpäiväni kestävät pääsääntöisesti kahdeksan tuntia.
8.30
Talon puhelin soi, ja iloinen matkanjohtaja ilmoittaa saapuvansa tauolle ryhmän kanssa puolen tunnin päästä. Kerron asiasta eteenpäin, ja laitetaan pullaa paistumaan ja sämpylöitä enemmän esille.
8.45
Autan aamuvuoroa, kun isompi määrä aamiaislautasia menee samanaikaisesti. Tästäkin selvittiin yhteistuumin.
10.15
On aika nostaa lounas herkkuineen esille. Sen jälkeen vuorossa on pieni kahvitauko ja välipala.
10.45
Kahvitauon jälkeen on aika päästää aamuvuoroa ruokatauolle. Onneksi on vielä seesteistä.
11.30
Valmistelen illan ryhmäruokailua. Joukkue saapuu myöhemmin syömään riisiä, lämpimiä vihanneksia ja bearnaise-broileria.
12.00
Lounas alkaa olla kiireisimmillään. Nyt mennään hyvällä tahdilla, täyttöjä tehdään joka puolelle. Salaattipöytä kaipaa mozzarellahelmiä ja jälkiruokapöytä ihania caramel-muffineja. Seuraavaksi tarvitaan kevätkääryleitä.
12.30
Oma tauko lähestyy. Täytyy kertoa muille, mistä löytyy mitäkin lisää.
12.35
Tauko. Höpistään työkavereiden kanssa, ja lukaisen päivän uutiset puhelimelta.
13.05
Huolehdin lounaan loppuun ja valmistelen seuraavaa päivää. Otan lämpötila- ja ruokanäytteet.
14.00
Lounas päättyy tältä päivältä. Siivoan lounaspöydän, tiskaan ja puhdistan oman työpisteen. Menen tietokoneelle tekemään menekki- ja hävikkikirjaukset. Sitten roskien ja pahvien vientiä: tätä kyllä kertyy päivän aikana. Iltavuoron kanssa vaihdetaan tarvittavat tiedot.
16.00
Työpäivä on pulkassa, askelia kertyi 20 000–30 000. Lähden bussilla kotiin ja käyn matkalla kaupassa.
18.30
Menemme ystävän ja hänen koiriensa kanssa lähimetsään katsomaan, löytyisikö sieniä. Käyn usein myös uimassa. Meillä on harrastamiseen hyvät edut, ja hierojallekin pääsee alennuksella. Työasiat eivät tule kotiin, ja vapaapäivinä en ajattele töitä ollenkaan. Aiemmissa työpaikoissa olen tehnyt paljon töitä kotoa, mutta täällä en.
20.30
Iltapalaa ja Koskisen uusin jakso. Toisinaan ei tv aukea koko päivänä vaan ohjelmassa on kirjanlukuhetki. Luen ylipäänsä paljon. En koe, että töistä tarvitsisi varsinaisesti palautua. Koska joku jatkaa töissä aina siitä mihin itse jää, ei tule paniikinomaista tunnetta, että tämä homma olisi nyt pakko saada tehtyä ennen kotiinlähtöä.
21.30–22.00
Viimeistään kymmeneltä sänkyyn ja nukkumaan. Kunnon yöunet ovat tärkeät.
Terttu Heikkilä
- Keittiön vuoropäällikkö, liikenneasema ABC Tiiriö, Hämeenlinna.
- Aloittanut alalla 15-vuotiaana, uraa takana lähes 25 vuotta.
- Työskennellyt niin salissa kuin keittiössä eri rooleissa erilaisissa ympäristöissä: suurtalouskeittiöstä sporttibaariin, yökerhoon ja à la carte -ravintolaan.
- Toiminut aiemmin palvelutalon palveluvastaavana 7 vuoden ajan.
Juttua varten on haastateltu myös Tommi Uotista, joka on aluepäällikkö Osuuskauppa Hämeenmaassa ja vastaa ABC Tiiriöstä ja ABC Forssasta.