Kahvilat

Fazer avaa jo 16. kahvilansa Helsinkiin, vaikka taloustilanne on hankala – ”Kahvila on hinnannousuista huolimatta kohtuuhintainen elämys”

Fazer Cafet sijaitsevat vilkkailla kulkureiteillä. Sara Akinci

Fazer Cafe -kahviloiden lukumäärä on ollut viime vuosina kasvussa. Pelkästään Helsingissä tulee olemaan lokakuun lopussa jo 16 Fazer Cafea.

Fazer Retail Suomen toimitusjohtaja Miika Kostilainen kertoo Helsingin Uutisille uusista avauksista.

”Avaamme 18. lokakuuta uuden Fazer Cafen Triplaan. Edeltävänä päivänä 17. lokakuuta aukeaa Jumbon kauppakeskuksen Fazer Cafe Vantaalle.”

Triplan kolmannessa kerroksessa on jo yksi Fazer Cafe. Uusi kahvila avataan kauppakeskuksen ensimmäiseen kerrokseen.

HU kysyi, onko avauksia suunniteltu tuleville vuosille lisää.

”Tarkkaa määrällistä tavoitetta meillä ei ole, mutta avaamme uusia kahviloita hyville liikepaikoille. Etsimme jatkuvasti uusia liikepaikkoja, ja avauksia tulee tulevina vuosina.”

Espresso House on kahviloiden lukumäärällä mitattuna Helsingissä kärkipaikalla. Onko Fazer Cafen tarkoitus kasvaa yhtä isoksi ketjuksi?

”Olemme nähneet, että kahvilamarkkina on kasvanut menneinä vuosina ja tulee [yhä] kasvamaan. Meidän tavoitteemme on kasvaa vähintään markkinan mukana tai vähän nopeammin”, Kostilainen linjaa.

Miten kasvu on ollut mahdollista yleisesti haastavassa taloustilanteessa?

Kostilainen kertoo kahvilamarkkinan kestäneen haastavan tilanteen hieman muuta ravintola-alaa paremmin.

”Ihmiset kaipaavat valopilkkuja arjen vastapainoksi. Kahvila on hinnannousuista huolimatta kohtuuhintainen elämys. Uskon, että tuoreena leivotut ja laadukkaista raaka-aineista valmistetut tuotteemme, viihtyisä miljöö sekä huomioiva palvelu ovat kokonaisuus, josta halutaan nauttia myös tiukempina aikoina”, hän selittää.

Fazerin kakkuja voi tilata tai ostaa palana. KUVA Sara Akinci
Fazer Cafet myyvät suolaisina tuotteina täytettyjä leipiä, suolaisia piirakoita ja riisipiirakkaa munavoilla. KUVA Sara Akinci

Lokakuisena perjantai-iltapäivänä Citycenterin Fazer Cafe on lähes täynnä. Asiakkaat kahvittelevat pöydissä, ja moni hakee koottavan take away -salaatin mukaan.

Lea, 55, on Fazer Cafessa toista kertaa saman viikon aikana.

”Käyn Fazerin kahviloissa, kun tulee käytyä keskustassa. En syö lounaita, mutta otan kahvia ja jotain leivonnaista.”

Lea tietää Fazer Cafeita olevan yhä enemmän, eikä ihmettele niiden suosiota.

”Itse käyn Fazerin kahviloissa, koska ne ovat siistejä paikkoja. Tosin aika arvokkaitakin”, Lea lisää.

Keski-ikäinen miesasiakas kertoo käyvänsä Fazerin kahviloissa silloin tällöin itsekseen.

”Tilaan kahvia ja pari konvehtia. On kivaa juoda kahvia ihmisten ilmoilla.”

Fazer Cafet luopuivat käteisen rahan käytöstä maksuvälineenä kahviloissaan kesäkuussa 2024. KUVA Sara Akinci

Uusia kahviloita on avattu tasaisesti kauppakeskuksiin ja kivijalkoihin. Kostilainen uskoo mahdollisuuksiin menestyä molemmissa ympäristöissä.

”Kauppakeskukset tarjoavat hyvää kulkuvirtaa läpi vuoden. Kivijaloissa voidaan menestyä, kun voitetaan alueen ihmisten luottamus tarjoamalla hyvää palvelua ja tuoreita tuotteita.”

Kaikki Fazer Cafet eivät sijaitse ydinkeskustassa tai kauppakeskuksissa. Kahviloita löytyy esimerkiksi Lauttasaaresta ja Munkkivuoresta. Voisiko ketju laajentaa suuriin lähiöihin, kuten vaikka Malmille?

”Arvioimme liikepaikat tarkkaan ennen avauspäätöksiä, ja avaukset tehdään hyville jalankulkulinjoille ja tiheään asutuille alueille. Olemme avanneet kahviloita jonkin verran keskustan ympärillä oleville asuinalueille. Emme sulje mitään mahdollisuuksia pois.”

Vaikka uusia avauksia tulee, Kluuvikadun Fazer Cafe pysyy erityisen merkityksellisenä paikkana ketjulle.

”Kluuvikadun Fazer on tosi tärkeä meille monella tapaa. Fazerin tarina alkoi Kluuvikadulta vuonna 1891, kun Karl Fazer avasi konditorian sinne. Hänen tavoitteenaan oli tuoda iloa ympärillä oleville ihmisille ja tarjota ruokaa jolla on tarkoitus. Pyrimme toteuttamaan samaa kokemusta tarjoamalla paikan, jossa voi kokea alkuperäisen Fazer-elämyksen, ja löytää aina jotain uutta ja innostavaa.”

Kluuvikadun kahvilalla on muun muassa oma konditoria, jossa tehdään uusia makuelämyksiä jokaiseen kauteen. Kostilainen kertoo kahvilaketjun seuraavan sitä, mitä maailmalla tapahtuu.

Fazerin laajaa kahvilatoimintaa lisäävät myös Gateau-kahvilat, jotka kuuluvat Fazer Retail -toimintayksikköön. Ruotsissa perustettu Gateau on ollut osa Fazeria vuodesta 2011. Artesaanileipomona tunnettu Gateau erottuu Helsingin leipomoista erityisesti juurileipävalikoimallaan. Lisäksi Gateau myy pullia, leivoksia ja kakkuja.

Gateau ja Fazer Cafe sijaitsevat Citycenterissä samassa kerroksessa. KUVA Sara Akinci
Pääkaupunkiseudulla on yli 10 Gateauta, joista suurin osa sijaitsee Helsingissä keskeisillä paikoilla. KUVA Sara Akinci

Lue myös: Pienessä leipomossaan Helsingin Kalliossa 89-vuotiaaksi työskennellyt Elvi Avikainen on poissa

Lue myös: Rönttösrouva teki muutoksen, ja myynti kasvoi – kahvilan vitriinin pitää olla runsas


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi