Ravintolaterassi

Helsingin lippakioskit kukoistavat nyt – tee maistuva kierros näillä kuudella kioskilla

Yllä: Helsingin lippakioskit ovat kaupungin aarteita. Voit liikkua videoiden ja kuvien välillä painamalla kortin reunaa.

Lippakioskit ovat kuuluneet Helsingin kaupunkikuvaan 1920-luvulta asti. Monet niistä ovat ravintola-, kahvila- ja kulttuurikäytössä. Avec esittelee kuusi kiinnostavaa lippakioskia, joilla Helsingissä kesällä 2024 kannattaa vierailla.

Lippakioskit on aseteltu kartalle numerojärjestykseen kiertojärjestyksessä. KARTTA Palvelukartta Helsinki / Open Street Map

1. Hietalahdenrannan lippakioski

Vilkkaassa risteyksessä Hietaniemen torin kupeessa höyryää tacogrilli. Saana Stenbäck levittää tortillat kuumalle paistolevylle, Maarit Keränen asettelee täytteet. Texmex-tyylisen South Helsinki -sporttiravintolan jatke Kap Terde operoi keskellä kolmen kadun risteystä nyt kolmatta kesää. On EM-futiskatsomoa, ja ainakin aikaisempina kesinä myös elävää musiikkia. Kaupunkihistorian kannalta olennainen kohde, tällaisia ovaalinmuotoisia lippakioskeja kun ei muualla Helsingissä ole. Vuonna 1939 valmistunut kioski on säilynyt hyvin.

Kuka? Bar Kap Terde

Missä? Hietalahden tori, Kamppi

Auki: Ma–to 16–24, pe 14–24, la–su 12–24

Kokeile ainakin tämä: Taco (kana, possu tai vege, 3,90 e/kpl)

Hietalahden lippakioski sijaitsee liikenteenjakajassa Bulevardin, Hietalahdenrannan ja Hietalahdenkadun risteyksessä. Tiirailtavaa riittää joka suuntaan.
Kap Terden baaritiskin takana ahkeroi Mikko Lehtovaara. Pullon viiniä saa 32 eurolla.
Kap Terdellä tarjoillaan mutkattomia cocktaileja. Jenna Tiilimaa ja Nora Kuusisto kippistivät kesälle.

2. Eiranpuiston lippakioski

Eiranpuiston lippakioskissa käy viuhke, kun kokki valmistelee Café Breran focaccioita ja bruschettoja. Ei kikkailuja, vaan selkeää ja simppeliä italialaista. Tiimiä vetävät Suomeen asettuneet milanolaisveljekset Massimo ja Marco Montalbano, jotka tunnetaan myös Pickatable-sovelluksesta. Café Brera hankkii viininsä Uva nudalta, joka tuo maahan italialaisten pientuottajien biodynaamisia ja luomuviinejä. Muita tykötarpeita kioski hankkii saapasmaan ruokaan erikoistuneesta La Tartufata -myymälästä läheiseltä Tehtaankadulta.

Kuka? Café Brera, pickatable.fi

Missä? Eiranpuisto, Eira

Auki: ma–pe 9–23, la-su 10–23

Kokeile ainakin tämä: Focaccia-leipä mortadella-leikkeleellä

Jonoa on piisannut myös Eiranpuistossa. Kesä on ollut lämmin, ja helsinkiläiset ovat löytäneet lippakioskeille.
Café Brera tarjoilee aamiaista ympäri vuorokauden.
Massimo Montalbano ja pieni pala Italiaa Eirassa.

3. Johanneksenpuiston lippakioski

Yhdysvalloissa suosittua jääjogurttia eli sikäläisittäin Frozen Yogurtia myyvä Jugge Bar on kerännyt Johanneksenpuistoon pitkiä jonoja. Pahin ruuhka tosin helpotti kesäkuun lopussa, kun kioskiin hankittu uusi laitteisto nopeutti annosten valmistamista. Frozen Yogurt – froyo – on jäätelöä raikkaampi herkku, joka toimii makean ja kirpeän parina. Jugge Barista saa myös natuviinejä ja kahvia.

Kuka? Jugge Bar

Missä? Johanneksenpuisto, Ullanlinna

Auki: Joka päivä 12–20

Kokeile ainakin tämä: Frozen Yogurt Biscoff-keksimurulla ja mansikoilla

Johanneksenpuiston lippakioskilla on ollut päivisin jonoa. Myöhään kesäiltana Jugge Barin tiskille pääsi sentään vaivatta.
Tuomas Linnan ja Vilma Ijäksen pyörittämän Jugge Barin ydintuote on jääjogurtti. Annos rakentuu runsaassa puolessa minuutissa.
Lippakioskin takana avautuu Johanneksenkenttä.

4. Pitkänsillan lippakioski

Ronskilla voilla sivelty ohra- tai muu piirakka on oiva puistoeväs. Nurmijärveläinen Piirakkaleipomo Räty myy piirakoitaan ja kukkosiaan Helsingissä sekä Pitkänsillan että Ruskeasuon lippakioskeista.

Kuka? Piirakkaleipomo Räty

Missä? Unioninkadun ja Kaisaniemenrannan risteys, Kaisaniemi

Auki: Ti, to, pe klo 12–17, la klo 11–16

Kokeile ainakin tämä: Karjalanpiirakka

Pitkänsillan lippakioski sijaitsee vilkkaan Unioninkadun varrella.
Pitkänsillan lippakioskia pyöritti kesälauantaina Siiri Räty. Karjalanpiirakkaa menee eniten, hän kertoo.
Piirakka mukaan ja matka jatkuu.

5. Karhupuiston lippakioski

Laadukas viinivalikoima, musiikki ja erilaiset ruokaan, juomaan ja muihin aiheisiin liittyvät tapahtumat takaavat vilskettä Karhupuiston lippakioskille tänäkin kesänä. Kioskia pyörittää viinien maahantuontiin erikoistunut Let Me Wine. Samoja kasvoja löytyy Kallion nykyklassikoksi luettavasta Way Bakerysta kadun toiselta puolelta ja Hämeentien ravintolauutuudesta Maukusta.

Kuka? Let Me Wine

Missä? Karhupuisto, Kallio

Auki: Kello 15–21, aukiolot vaihtelevat viikosta riippuen ti-pe tai ke-la.

Kokeile ainakin tämä: Lasi natuviiniä

Karhupuiston kioskilla asiakkaita palvelee Panu Reinikainen.
Karhupuiston lippakioski nyt…
…ja ennen. Väinö Kannisto ikuisti Karhupuiston kioskin 1940-luvulla, tarkasta ajankohdasta ei ole tietoa. KUVA Helsingin kaupunginmuseo

6. Käpylän lippakioski

Uuden elämän viime kesänä saanut Käpylän lippakioski on kerännyt jo lähes 3500 seuraajaa Instagramissa. Taloudellista voittoa ei haeta, kioskin liepeillä Käpylässä kasvanut ja sitä nyt ystäviensä kanssa pyörittävä Edvin Snellman kertoo Avecille. Käpylän kiska tarjoaa ihmisille kohtaamispaikan taustasta riippumatta, kaupunkitila kun helposti tuppaa luisumaan yritysten hallintaan. Hinnat pidetään tarkoituksella matalina, ja musiikkitapahtumiin kioskille etsitään esiintyjiä avoimella haulla. Pullat ja muut tarjottavat ovat pitkälti vegaanisia. Viereisen yhteisötaidekollektiivin kanssa on yhteistyötä, ja kioskin ohjelmistossa on kaikenlaista bingosta kirppiksiin.

Kuka? Käpylän lippakiska

Missä? Pohjolanaukio, Käpylä

Auki: ke-pe 10–20, la-su 11–21

Kokeile ainakin tämä: Pistaasijäätelö

Atte Lehtiniittu, Tuukka Saarni ja Edvin Snellman kuuluvat Käpylän lippakioskia pyörittävään kaveriporukkaan. Kuvasta puuttuvat Tuukka Saarni ja Kerttu Saraste.
Käpylän kiskan pistaasijäätelö.
Arvot esillä.
Puistoalueelle kioskin taakse saa rakennettua esiintymislavan kätevästi kuormalavoista.

KUVAT Jaakko Sandqvist (ellei toisin mainittu)

Lue myös: Tee ravintolaterassista houkutteleva viherkeidas – nyt toimii mummolatyyli


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi