Oli vuosi 2014, kun käsityötislaamo The Helsinki Distilling Company tislasi ja tynnyröi ensimmäiset viskieränsä. Jotta juomaa saa edes kutsua viskiksi, sen pitää kypsyä vähintään kolme vuotta. Niinpä ensipuraisuja helsinkiläisestä viskistä maisteltiin syksyllä 2017.
Kaksikko oli kuitenkin päättänyt säästellä ensierää, ja niinpä nyt ollaan tässä: 10-vuotiaalta tislaamolta saa 10-vuotiaaksi kypsynyttä helsinkiläistä viskiä. Se on Suomessa ainutlaatuinen saavutus.
Loppumaton aarreaitta. Sellaiseksi viskien tislaamista kuvailee tislaamon Master Blender Kai Kilpinen, ja tarkentaa tarkoittavansa erikoiserien ja uusien sekoitusten mahdollisuuksia.
”Meille sanottiin aloittaessa, että ei nuo teidän viskit noin pienissä tynnyreissä selviä kymmentä vuotta millään”, hän naurahtaa viskikellarin hämärässä Helsingin Uutisille.
Ensimmäiset viskierät kypsyivät tosiaan pikkuruisissa tynnyreissä, ainakin jos vertaa standardiin. Siinä missä valtaosa tislaamon viskistä on 200 litraa vetävissä tynnyreissä, ensimmäiset erät tekeytyivät 28-litraisissa tynnyreissä.
Koolla on viskien tislaamisessa väliä. Noin puolet tynnyrin sisällöstä on haihtunut 10 vuoden aikana, sillä se on nestetiivis, mutta ei ilmatiivis. Haihtuminen vaikuttaa lopputuotteeseen – nyt valmistunut juhlatuote on hyvin tiivistynyttä, tiukkaa tavaraa. Pienissä tynnyreissä puusta tulee voimakkaita makuja.
”Kun ottaa ekan huikan, kannattaa miettiä hetki, ja maistaa sitten uudestaan. Tämä viski on 56,6 prosenttista, ja ensimmäisellä maistelulla iskee alkoholishokki. Seuraavalla huikalla saa sen oikean maun”, Kilpinen neuvoo.
Lisäksi teelusikalla voi lisätä lasiin pienen tipan vettä, joka avaa makua, hän vinkkaa.
”Tässä tulee jopa vähän sitrusmaisia makuja, ja yrttisyyttä”, Kilpinen analysoi viskiä makustellessaan.
Kellarissa kypsyy 100 000 litraa viskiä
10 vuotta on pitkä aika. Lapset ovat lentäneet pesästä, Kaille niitä taas on tullut, kertoo matkasta Master Distiller Mikko Mykkänen.
”Vaimot meillä on pysyneet, se ei ilmeisesti ole ihan tavallista”, hän vitsailee tislausbisneksen luonteesta.
Kymmenisen vuotta takaperin tynnyreihin laitettiin mallastettua suomalaista ruista ja ohraa. Ihan ensimmäinen tynnyri on esillä Sörnäisissä sijaitsevassa viskien kypsytyskellarissa, jossa valmistuu tällä hetkellä noin 100 000 litraa viskiä.
”Siellä ei kannata sytyttää tupakkaa, tai voi tulla aika näyttävä lähtö”, Mykkänen naurahtaa viitaten viskistä haihtuvan alkoholin määrään.
Helsinki Whiskey single malt 10 Years anniversary release -mallasviski ja Helsinki Whiskey 100% rye malt 10 years anniversary release -ruisviski ovat nimensä mukaisesti juhlavuoden erikoisviskejä, joiden pullomäärät liikkuvat kymmenissä. 10-vuotiasta ruisviskiä tislaamo sai kasaan 26 pulloa.
”Näitä tullaan myymään ravintoloissa ja toivottavasti muutamissa Alkoissa”, Kilpinen sanoo.
Hinnat tulevat asettumaan satasiin. ”Harrastajakamaa”, kuvailevat tekijät.
Nyt erä on erikoisuus, mutta tulevaisuudessa on mahdollista, että 10-vuotiaasta viskistä tulee yrityksen standardituote. Portfoliota kasvatetaan hiljalleen.
”Ikä on merkittävä juttu. Ihmiset haluaa, että viski on oikeasti vanhaa”, Mykkänen sanoo.
Entä saadaanko vuonna 2034 viskiä, joka on kypsynyt 20-vuoden ikään?
”Nyt voi jo varmaksi sanoa, että ei saada. Nämä tynnyrit ovat niin pieniä, ettei viski kestäisi vielä seuraavaa kymmentä vuotta”, Kilpinen vastaa.
Silti mahdollisuus on kummitellut tekijöiden mielessä.
”Ollaan kyllä syöty kuormasta koko ajan, eli esimerkiksi kolmen ja viiden vuoden jälkeen on myyty erästä pulloja. Kyllä saa 20 vuoden kohdalla pohtia, olisiko tynnyreihin pitänyt laittaa enemmänkin viskiä”, Mykkänen vitsailee.
Hyperlokaali helsinkiläisviski on jo kypsymässä
Uudeksi lippulaivaksi kaavaillaan hyperlokaalia helsinkiläistä viskiä, miehet sanovat nyt. Sen ohra tulee tislaamon viereiseltä Viikin koetilalta, ja viski kypsytetään helsinkiläisestä tammesta valmistetuissa tynnyreissä.
”Tällaista ei tiettävästi tapahdu missään muussa maailman pääkaupungissa”, tislaamon viestinnästä todetaan.
Viikissä yhteistyö otettiin vastaan innolla. Ensimmäinen erä ultrapaikallista viskiä on valmistumassa vuonna 2025.
Viskin valmistaminen on hidasta ja portfolion kasvattaminen vie aikaa. Korkean iän tuotteita ei Suomessa liiemmin näe, sillä kotimaisen viskin valmistus ylipäätään on edelleen perin harvinaista. Eroja suomalaisen ja ulkomaalaisen viskin välillä on:
”Irlannissa ajatellaan, että noin 80 prosenttia mausta tulee tynnyristä, mutta me ollaan lähdetty sellaisesta fifty-fifty suhteesta tislin ja tynnyrin välillä”, Mykkänen sanoo.
Hän pyörittelee lasissaan historian ensimmäistä 10-vuotiasta suomalaista ruisviskiä. Pippurista, jopa hedelmäistä, Kilpinen tuumaa mausta vieressä.
”No nyt voidaan ainakin sanoa, että ollaan oikea tislaamo”, Mykkänen kiteyttää merkkipäivästä.
Viskitynnyrien keskellä miehet kajauttavat tislaamostaan kertovan, muutaman lauseen mittaisen laulun.
Lue myös: Hyvin hoidettu viskitasting lisää myyntiä – vinkit maistelun järjestämiseen
Lue myös: Linnea Stenberg ja viski: myynti, trendit, makuparit ja hyvä cocktail
Lue myös: Tee retki tislaamoon! 10 mainiota kohdetta Suomesta