Tasa-arvo

Nainenko muka ymmärtäisi viskistä? Helsinkiläinen baarimestari kertoo karun totuuden arjestaan

Tietämättömyyttä tai ei, asiakkailla on taipumus vähätellä naispuolisen baarimestarin osaamista ja ymmärrystä. Kun tulee puhe viskistä, kysymys kohdistetaan miehelle – tai pyydetään naista kysymään asiasta mieheltä.

”Edellinen tapaus oli viime viikolla”, helsinkiläistä Liberty or Death -cocktailbaaria pyörittävä kokenut baarimestari Hanna Karlson kertoo Avecille.

”Ei minullakaan tietenkään ei ole otsassa lappua että olen viskien asiantuntija, mutta miksi olettaa että en sitä olisi? Kollegoilta kuulee vastaavista tapauksista jatkuvasti. Tällaista käytöstä kohtaa sekä naisilta että miehiltä, kaikilta sukupuolilta. Aina on tietysti niitä asiakkaita, jotka ovat heränneet väärällä jalalla ja haluavat loukata kaikkia, mutta useimmissa tapauksissa asiakkaalla ei ole tarkoitus loukata. Ihmiset eivät vain tiedosta, että minä naisena ymmärtäisin viskien päälle.”

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön Avec – avecmedia.fi (@avecmediafi) jakama julkaisu

Yllä: Tunnelmia Women & Whiskeys -tapahtumasta. Voit katsoa videon myös Instagramista.

Karlson käyttää tästä käyttäytymisestä englanninkielistä termiä unconscious bias, joka kääntyy muotoon tiedostamaton ennakkoasenne.

”Se on hirveän valitettavaa, ja baarialan naiset kohtaavat vähättelyä oikeasti harva se päivä. Ihan sama oletko ravintolatoimenjohtaja, baarimestari tai tiskaaja. Myös miehet saattavat kohdata epäluuloa esimerkiksi nuoren ikänsä takia”, Karlson huokaa.

Ylenkatsominen jää nakertamaan, eikä palvelutyössä asiakkaalle – ainakaan kovin usein – voi ärähtääkään. Tasa-arvotyö baarialallakin on sentään edennyt: ammattilaiset keskustelevat asioista ja tukevat toisiaan. Helsinkiläisessä Bardem-cocktailbaarissa järjestettiin torstaina Women & Whiskeys -tapahtuma, jossa Karlson ja viisi muuta naispuolista baarimestaria tarjoilivat viskicocktaileja ja puhuivat alan epäkohdista.

”Tapahtuma onnistui loistavasti, edelleen oikein tärisyttää. Baarissa oli huikea energia ja paikka oli lähes täynnä heti alusta lähtien. Tämä ei varmasti jää ainoaksi kerraksi, sillä niin moni tuli eilen kyselemään seuraavasta vastaavasta tapahtumasta. Samaa voisi tehdä oluen kanssa, koska siinä maailmassa on samantyylisiä piirteitä”, Karlson kertoo.

Tapahtumaan osallistuivat Karlsonin lisäksi Bardemin Liisa Lindroos, Runarin Anna Lakner, Pub Ludvigin Jenna Vuokila sekä Bar Maten Hanna Iiskola ja Eden Myöhänen, kaikki kahdella valmistelemallaan cocktaililla. Baarimestareita yhdistää halu edistää alan tasa-arvoisuutta.

”Anna ja Jenna ovat olleet puhumassa podcastissa aiheesta, me taas Liisan kanssa kutsuimme tämän tapahtuman kokoon ja laadimme mediatiedotteet. Media on suhtautunut aiheeseen hienosti”, Karlson sanoo ja toivoo asiakkailta yhä avoimempaa mieltä ja ennakkoluulottomuutta.

”Huippubaarissa palvelun oletustaso on aina 100/100, ammattilaiset osaavat kyllä työnsä. Jos sinulle tarjoileva ihminen ei tiedä jotakin, hänen työnsä on selvittää. Tule baariin avoimin mielin nauttimaan.”

LUE MYÖS: Viskin ystävillä superviikonloppu Helsingissä

LUE MYÖS: Gini myy! Ginirakastaja Hanna Karlson paljastaa kikkansa myyntiin ja parhaat makuparit eri ginityyleille

LUE MYÖSNäin myyt viskiä – ja unohda jo väärinymmärrys vedestä, neuvoo baarimestari Linnea Stenberg

Hanna Karlson Women & Whiskeys -tapahtumassa. KUVA Outi Tuomivaara


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker