Helsingin kaupungin brändi ja tapahtumat -yksikköä vetävä Sanna Forsström kehuu pääkaupungin tapahtumaosaajia. Suvereenia kestävyysajattelua pääsee ihailemaan Forsströmin mukaan esimerkiksi kaupungin kumppanuustapahtumissa Tuskassa ja Flow’ssa. Erityisesti Tuska ja sen järjestäjät saavat Forsströmiltä pidäkkeetöntä suitsutusta.
”Se on erittäin asiakaslähtöinen ja hyvin toimiva tapahtuma. Mielikuva on aika omaleimainen ja mustanpuhuva, mutta Tuskassa on moniin muihin festivaaleihin verrattuna hyvin vähän häiriökäyttäytymistä. Kestävyysasiat eivät jää siihen kartongin kierrättämiseen, vaan vastuullisuustyötä tehdään kautta linjan ja paikallisia toimijoita osallistamalla.”
Raskaan musiikin festivaaliorganisaatiossa on ymmärretty, että tiedotteet ja meluvaroitukset läheisten talojen rappukäytäviin eivät riitä, vaan paikallisille järjestetään asukasiltoja ja asukasyhdistysten aktiiveja osallistetaan tapahtuman suunnitteluun. Somessa viestitään tapahtumaa ennen, sen aikana ja jälkeen.
”Tuskan tiimissä on oivallettu, miten suuri ja tervehdyttävä vaikutus kulttuurilla on ihmisten elämään, ja se todella näkyy kaikessa heidän tekemisessään. On kysymys ekologisesta tai sosiaalisesta kestävyydestä, kaikesta näkyy että he tekevät enemmän kuin olisi kivaa ja pakollista.”
Ekologinen vastuullisuus on Helsingissä Forsströmin sanoin ”ihan perusduunia meille”, mutta kansainvälisesti asia ei ole kummoisissa kantimissa.
”Jos puhutaan sellaisista perusasioista kuin jätteiden lajittelusta, niin eivät ne ole maailmalla todellakaan itsestäänselvyyksiä. Ja meillä taas ekologisella kestävyydellä ei tarkoiteta missään nimessä pelkkää lajittelua. Siinä mielessä suomalainen ekologisesti vastuullinen kaupunkitapahtuma olisi lähestulkoon valmis vientituote, kun vaan joku jaksaisi sen sellaiseksi paketoida.”
LUE MYÖS: Flow Festival luopuu punaisesta lihasta