Markku Vengasaho palkittiin lauantaina Lappeenrannassa työstään konditoria-alan valmentajana. Palkintoperusteiden mukaan Vengasaho on toiminnallaan antanut positiivisen kuvan koko Kaakkois-Suomen alueesta.
Saimaa Gourmet -gaalassa palkittu, Saimaan ammattiopistossa Sampossa Lappeenrannassa lehtorina työskentelevä Markku Vengasaho vastaa Skills Finland ry:n lajipäällikkönä konditoria-alan valmennuksesta Worldskills- ja Euroskills-ammattitaitokilpailuihin.
Hän valmensi Suomen konditoria-alan kansainvälistä supertähteä Emeliina Papinniemeä, kun tämä voitti kondiittorilajin maailmanmestaruuden World Skills Competition -kilpailussa Abu Dhabissa 2017. Papinniemi oli myös Suomen ammattitaitomaajoukkueen paras (Best of Nation).
Tällä viikolla Vengasaho on mukana valmentajana Worldskills-kilpailun kondiittorilajissa Sveitsin Luzernissa. Kilpailuun osallistuu Oskari Takkinen, jolle kilpaileminen on jo tuttua. Vuosina 2017 ja 2018 hän voitti Rinkeli Grand Prix -kisoissa kultaa, samoin Taitaja-kilpailussa vuonna 2018.
Takkinen opiskelee Turun ammatti-instituutissa kondiittorimestariksi. Kilpailuihin valmistautuminen on osa kondiittorimestaritutkinnon opintoja. Lajikohtaista peruskauden valmennusta hän saa juuri Vengasaholta.
Maailman kovin suklaakilpailu, World Chocolate Masters käydään Pariisissa lokakuun lopussa. Fazer Café Kluuvikadun kondiittorimestari Eero Paulamäki on päässyt ensimmäisenä edustamaan Suomea suklaakilpailuihin.
”Meillä on Sampossa Paulamäen valmennustiimi ja vaikka hän on todella taitava ammattilainen, hän tarvitsee tiimiä keskustelukumppanikseen. Meidän tehtävämme on kannatella häntä, jotta hänellä olisi mahdollisuus puhjeta kukkaan”, Vengasaho sanoo.
”Uskon tiimityöhön ja meillä on erilaisia osaajia, jotka muun muassa testaavat eri suklaatekniikoita, hankkivat eri työvälineitä ja toimivat kilpailijan apukätenä, jotta hän voi keskittyä tekemiseen.”
LUE MYÖS: Uusia Fazer-kahviloita pulpahtelee tiuhaan – ”Menestyksen kulmakivi on erottautuminen”
Paljon annettavaa
Vengasahon päätyö Saimaan ammattiopisto Sampossa on puolitoista vuotta sitten aloitettu kondiittorimestarikoulutus. Oppilaat ovat kondiittorialan opettajia, yrittäjiä ja työntekijöitä.
”Koulutuksen kautta olen tutustunut ravintola-alaan ja uskon, että meillä kondiittoreilla on paljon annettavaa jälkiruokapuolelle, kuten esteettisyyttä ja kädentaitoa. Me opimme puolestamme kokeilta makuja, harmoniaa ja rakenteita. Minua kiinnostaa erityisesti maun ja taidon yhdistäminen.”
”Teemme yhteistyötä Suomen kokkimaajoukkueen kanssa, ja esimerkiksi team leader Katja Tuomainen oli meillä kouluttajana viime viikolla. Teimme suolaisia ja makeita kahvilatuotteita.”
Lappeenrannassa toimivan Saimaan ammattiopisto Sampon Skills-huippuvalmennusyksikkö tarjoaa konditoria-alan koulutusta yksilöllisillä opintopoluilla.
”Koulutuksiimme ovat osallistuneet alan ammattilaiset pääkaupunkiseudun huippuravintoloista. He tulevat meille täydentämään aikaisempaa osaamistaan. Kondiittorimestarikoulutuksen huippukouluttajina ovat toimineet muun muassa Jari Vesivalo, Olli Kuokkanen ja Toni Rantala.”
Sampossa alkaa keväällä 2023 uuden ajan Pastry Chef -koulutus. Koulutus toteutetaan eri teemoilla alan huippuosaajien ohjauksessa.
”Toiveeni on, että koulutus voisi koota osaajia yhteen ja oppisimme yhdessä vielä enemmän myös toisiltamme”, Vengasaho sanoo.
LUE MYÖS: Ravintolakonkari huolissaan: Opiskelijat passitetaan liian aikaisin työharjoitteluun