Puhutko sateenkaarta?
Tampere-talo on alkanut kehittää sateenkaariystävällisyyttään sateenkaariviestinnän asiantuntija Hannu Medinan johdolla. Matkaa tehdään etappi kerrallaan osana Medinan perustamaa We Speak Gay -yhteisöä.
”On havahduttava tiedostamaan ja ymmärtämään moninaisuutta, sen merkitystä ja mahdollisuuksia. Sen jälkeen on opittava uusi kieli, opiskeltava uudet sanat liittyen ihmisyyteen sekä seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuteen”, Medina toteaa.
Hänen mukaansa asioista pitää puhua ja tehdä näkymätön näkyväksi.
”Suomessa oletetaan liikaa, että lain kirjausten myötä tasa-arvo ja yhdenvertaisuus itsestään selvästi toteutuvat. Siksi sateenkaariystävällisyyteen pitää kouluttautua, sekä sanoittaa ja kuvittaa se joka päivä.”
Työyhteisöjen turvallisuutta ja inklusiivisuutta Medina vertaa parisuhteeseen.
”Jos ei puolisolle koskaan sano, että rakastaa, ei hän voi sitä tietää. Samalla tavalla yrityksissä pitää sanoa ääneen, että sateenkaari-ihmiset saavat näyttää aidon itsensä työpaikalla. Muuten he eivät sitä tiedä.”
Tampere-talossa sateenkaariviestintää kehitetään ensin sisäisesti. Sen jälkeen osataan viestiä oikein myös ulospäin. Sanoman kärki on selvä.
”Me olemme kaikille avoin, saavutettava ja yhdenvertainen tapahtumatalo”, sanoo Tampere-talossa viestinnän asiantuntijana työskentelevä Elsa Vähänen.
We Speak Gay -jäsenyyden lisäksi Tampere-talo on tehnyt muitakin inklusiivisuutta lisääviä toimia. Talossa on muun muassa sukupuolineutraalit wc-tilat, ja Pride-viikolla järjestetään ohjelmaa ja keskustelutilaisuuksia. Silloin Tampereen oma sateenkaarilippukin liehuu salossa.
Tämän vuoden tavoitteena on myös järjestää koko henkilöstölle koulutusta yhdenvertaisuuteen sekä lisätä moninaisuutta nettisivujen kuvastoon.
Teetä ja tanssin huumaa
Tampere-talon Teetanssit on kerran kuussa järjestettävä maksuton matalan kynnyksen tanssitapahtuma. Nimensä se on saanut tauon teetarjoiluista.
Teetanssit on osa Tampere-talon vastuullisuustyötä ja yhteisöistä huolehtimista. Tansseja on järjestetty vuodesta 2018, ja musiikista on alusta lähtien vastannut perinteikäs Partiolippukunta Tampereen Kotkien puhallinorkesteri.
Tapahtuma on tarkoitettu kaikenikäisille, mutta päiväsaikaan ajoittuneena se houkuttelee ennen kaikkea eläkeläisiä. Esteettömässä tilassa mahtuu tanssimaan myös pyörätuolin kanssa.
Tuula ja Heikki Nieminen ovat käyneet Teetansseissa jo useita vuosia.
”Nuorempina käytiin lavatansseissa eri lavoilla, kun kierrettiin karavaanareina Suomea. Nykyään – yli 70-vuotiaina – tämä Teetanssit on meille sopiva”, pariskunta tuumaa.
Niemiset pitävät tärkeänä ja hyvänä, että Tampere-talo järjestää kaikille avoimia matalan kynnyksen tanssitapahtumia. Samaa mieltä on toinen Teetansseissa jo vuosia aktiivisesti käynyt pariskunta, Tarja ja Jalo Virkki.
”Nimenomaan päivätanssit ovat eläkeläisille tärkeitä, koska he eivät iltaisin välttämättä jaksa lähteä. Eikä päivätansseja kovin paljon järjestetä, joten Teetanssit on tarpeen.”
Jotkut tulevat paikalle myös pelkästään kuuntelemaan. Ohjelmiston laulut ovat tuttua tanssimusiikkia eri vuosikymmeniltä, joten Teetanssien myötä voi palata elämän tärkeisiin hetkiin.
”Musiikki tuo muistoja ja menee syvälle tunteisiin. Kyllä sen täältä orkesterin puoleltakin katsoessa näkee, että tämä hetki on monille tärkeä”, tansseja tahdittavassa orkesterissa pitkään soittanut Jouko Someroja toteaa.
Sakke + Tampere-talo = 15 vuotta!
Sakari ”Sakke” Lehto on työskennellyt Tampere-talossa 15 vuotta. Se on pitkä aika ja ehdottomasti juhlan paikka.
Sakke työskentelee Tampere-talon aulapalvelutiimissä kolmena päivänä viikossa, kolmen tunnin mittaisina työvuoroina. Saken vastuualueisiin kuuluvat muun muassa postin jakaminen talon eri osastoille, kopiopapereiden täyttäminen sekä pahvin, bion ja muiden jätteiden kierrättäminen. Lisäksi Sakke täyttää asiakastilojen juomapisteiden kertakäyttöpikarit, ja erilaisia arkistointitehtäviäkin löytyy aina.
Avustavissa tehtävissä eteen voi tulla päivän aikana melkein mitä vaan.
”Sakella on merkittävä rooli yleisen siisteyden ylläpitäjänä Tampere-talossa”, kiittää Saken esihenkilönä reilun viiden vuoden ajan toiminut palvelupäällikkö Mika Mäki.
Saken itsensä mielestä työssä ovat parasta mukavat työkaverit. Heidän kanssaan hän jää joskus myös pidemmäksi aikaa suustaan kiinni.
”Töissä käyminen antaa päiviin sisältöä, tekemistä ja ajateltavaa”, Sakke toteaa.
Ajatuksen kehitysvammaisen työntekijän palkkaamisesta Tampere-taloon toi kansainväliseltä kongressimatkaltaan talon silloinen kongressipäällikkö Anja Aarnio. Töitä kehitysvammaiselle työntekijälle voisi löytyä useammastakin yrityksestä, sillä työpäivien viikoittainen lukumäärä ja pituus ovat maltillisia.
Kehitysvammaisten työntekijöiden motivaatio on vertaansa vailla. He käyvät ahkerasti töissä, ovat ylpeitä tehtävistään, eivätkä ennakkoluuloista huolimatta sairasta keskimääräistä enempää.
Kehitysvammaisten ihmisten sosiaaliset taidot ovat usein hyvät, ja työyhteisölle on hyväksi, kun mukana on asioita aina positiivisesta näkökulmasta katsova jäsen.
Mika Mäki huomauttaa Saken kaltaisen työntekijän ennen kaikkea rikastuttavan ympäristöään.
”Sakke on maailman iloisin jätkä ja muistaa joka ikinen aamu kysyä, miten toisella menee.
Saken päässä on myös ihan uskomaton määrä tietoa. Sakke lukee paljon ja onkin työyhteisön takuuvarma tietopankki, etenkin jos on kyse urheilusta tai rikoshistoriaan liittyvästä knoppitiedosta.”
Hiilineutraali Tampere-talo
Tampere-talo on Suomen ensimmäinen energiankäytöltään hiilineutraali kongressi- ja konserttikeskus. Se haluaa edistää kestävää kulutusta, hillitä ilmastonmuutosta ja toimia vihreiden tekojen edelläkävijänä tapahtuma-alalla. Sille on tärkeää huomioida toimintansa vaikutukset ympäristössä ja yhteiskunnassa, jolloin myös sen asiakkaat toimivat kestävästi.
Tiesitkö, että…?
Tampere-talon katolta löytyy aurinkovoimala, kattopuutarha, neljä mehiläisyhdyskuntaa sekä kaupungin ilmaa puhdistavat kattokermit.
Kaikille tasavertainen
Tampere-talon tehtävä on tuottaa hyvinvointia, yhdessäoloa ja kohtaamisia. Vastuullinen tapahtumapalvelu tarkoittaa kaikille asiakas- ja kohderyhmille tasavertaista toimintaa ja palvelua. Turvallisilla tapahtumilla varmistetaan erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten ja ihmisryhmien mahdollisuus osallistua tilaisuuksiin. Tampere-taloon jokainen on tervetullut omana itsenään.
Koko yhteisön asialla
Tampere-talo tuottaa vuosittain noin sata matalan kynnyksen tilaisuutta ja ilmaistapahtumaa, joilla tavoitetaan lähes 100 000 kävijää. Lisäksi talo tarjoaa työtä, harjoittelupaikkoja ja mahdollisuuksia tutustua työelämään. Tampere-talon tapahtumat myös lisäävät kaupungin vetovoimaa, tunnettuutta ja vaikuttavuutta tuottaen talousalueelle 50 miljoonan euron tulot vuosittain.
Toteutetaan yhdessä elämäsi tilaisuus!
puh. 03 243 4800
[mail]myyntipalvelu@tampere-talo.fi[/mail]