Korealaiset rakastavat syömistä ja juomista. Ruoka on helppoa ja herkullista ja juoma virtaa, kun lähdetään juhlimaan. Ehta elämys on tarjolla ensi kertaa näillä leveyksillä.
Murretut värit, pehmeästi laskeutuva valo, hulluttelevat hörhelöt – vastaanotto Ludviginkadulle marraskuun alussa avautuneessa Old Boy BBQ:ssa kuljettaa silmänräpäyksessä kauas räntäisestä Helsingistä.
Korealaiseen ruokakulttuuriin hurahtanut ravintolan perustaja Antti Asujamaa lupaa, että Old Boy BBQ:ssa on tarjolla kokonaisvaltainen nautinto:
”Ruoka on upean makuista ja siitä tulee hyvä mieli. Old Boy BBQ:n ideana on kokonaisvaltainen illalliskokemus, joka tuo jotain uutta Helsingin ravintolatarjontaan. Meiltä saa aitoa, rehellistä ruokaa ja juomaa korealaiseen tyyliin, ja uskon että moni viehättyy mauista!”
Testissä pieni menu: Old Little Boy
Old By BBQ:n lupaus on, että ruokia ei soviteta suomalaiseen makuun. Keittiö rakentaa menuja, mutta listalta voi tilata myös yksittäisiä annoksia. Valitsemme lyhyen menun, jonka arvelemme sopivan lapsiperheen illallisrytmiin.
Alkuruoissa seikkailevat muun muassa mustekala ja kampasimpukka, mutta myös höyrytetyt bao bunit ja dumplingit. Tilaamme lapselle korealaista pannukakkua ja keittiö tuo lisäksi bao buneja ihan sellaisenaan, ne tyydyttävät leivän tarpeen.
Old Little Boy -menun avaa keittiön tervehdys, kimchinyytti, jonka kastikkeet vievät heti mennessään.
Ensimmäisenä alkuruokana tarjoillaan Mandu, silkkitofulla ja sienillä täytetty korealainen nyytti. Lempeitä makuja, jälleen kastike isossa roolissa.
Toisena alkuruokana saamme grillattua mustekalaa, jonka lisukkeista mieleen jäävät sienikimchi ja tteok-niminen riisikakku. Mustekala on taidokkaasti valmistettu, hyvä kypsyys ja kokonaisuutena kivat maut.
Kaiken ytimessä grilli
Keittiön ylpeys on hiiligrilli, jonka kautta kaikki pääruoat lähtevät. Keittiö grillaa lihat, kalat ja kasvikset optimikypsyyteen ja ne tuodaan tarjolle keraamisessa hiilipöytägrillissä, jonka on määrä pitää ne lämpiminä.
Valitsemme pääruoaksi meren antimia ja saamme grillillisen kitkanmuikkua, kuhaa ja tiikerinravun pyrstöjä. Korealaiseen tyyliin monet asiat syödään puikoilla, mutta yhtä monet soveltuvat sormiruoaksi. Grilliruokien kanssa Old Boy BBQ tuo pöytään vadillisen salaatinlehtiä, joihin suupalansa saa kääriä.
Sen seitsemän dippiä on Old Boy BBQ:n oma juttu. Kimchin lisäksi ensimmäisen menun grilliruokia saattelevat muun muassa retikka, karhunlaukka ja BBQ-päärynä.
Yhdistelmä on kiehtova, kun käärin korealaisittain maustettua grillattua muikkua pakettiin kimchimajoneesin, retikan ja pikkelöidyn karhunlaukan kanssa. Kuhalle kokeilen myös päärynäsoosia ja kimchiä. Mainiota!
Jos haluaa herkutella isosti, kannattaa ottaa pidempi menu. Valitsemamme pikkumenu oli toki hyvin mitoitettu, ja meille jäi siitä miellyttävä olo, mutta utelias ruokamieli miettii vielä, mitä kaikkea jäi maistamatta. Nälkäiseksi ei korealaisessa jää: kun barbeque on nautittu, on vielä nuudelien vuoro. Tällä kerralla Old Boyn nimikkokulhojen kannen alta paljastuivat kylmät kurkkunuudelit.
Pikkukupeissa maistuu aina kimchi
Keittiöpäällikkö Hanne Honkanen ja Asujamaa hakivat inspiraatiota Koreasta opintomatkalla, joka avasi heidän makuaistinsa eri maakuntien ruokalajeille ja muun muassa kimchin valmistustavoille.
”Kimchistä on lukuisia versioita, joissa keskeinen ero syntyy makutahnasta. Etelässä kimchissä on enemmän ytyä, ja rannikolla siihen lisätään kuivattuja äyriäisiä tai ostereita. Korealainen kimchi on täysin eri homma kuin se, mihin Suomessa on totuttu”, Asujamaa selostaa.
Old Boy BBQ vain paranee vanhetessaan, sillä aitoon korealaiseen tyyliin keittiö aikoo ajan myötä käyttää ruoanvalmistuksessa vuosikausia hillottuja kimchejä, joissa makujen syvyydet korostuvat. Pöytäkimchit taas ovat raikkaita ja sopivat sellaisenaan tasapainottamaan grillattuja ruokia.
Soju on Korean sake
Maut huuhdotaan alas korealaiseen tyyliin sojulla, magkeollilla ja oluella. Oluissa luotetaan kotimaisiin pienpanimoihin. Konsernin viinimaahantuontia vetävä Jan-Martin Rossi lupaa uusia elämyksiä myös viinien suhteen.
”Tarjoamme uusia makuja sekä ruoan että juomien puolesta. Soju ja olut kuuluvat peruskattaukseen, samoin magkeolli. Soju on korealaisten vastine sakelle”, Rossi kertoo.
Maistelin illallisen aluksi yuzulla maustettua sakea ja päätin ateriani kiinanmandariinilla maustettuun sojuun. Se oli kivasti kohottava pari Bubble tea -nimiselle Korea-henkiselle jälkiruoalle.
Juomapakettiin kuului mielenkiintoisesti itää ja länttä yhdistellen sekä viiniä että sojua tai sakea. Alkuruokien kanssa tarjoiltu Loerschin Glimmerschiefer-riesling sai parikseen Chamisul Plumin eli luumusojua ja grillatuille kaloille sovitettu Brigaldara Valpolicella tarjoiltiin samanaikaisesti Katori 90 -saken kanssa.
Nautin kaikki juomat hyvällä halulla – on hauskaa maistella juomia, jotka tavoittavat aivan uusia kohtia makunystyröissä ja samaan aikaan sopivat täydellisesti ruokien kanssa.
Jatkossa baarissa kehitellään uusia yllättäviä versioita korealaiseen kulttuuriin kuuluvista juomista. Avajaisissa tarjoiltu Soju sour antoi oivaa esimakua, miten moneen soju taipuu. Siitä syntyy myös kepeitä cocktaileja à la minute, kun lisätään tuoreita hedelmiä tai marjoja.
”Korealaiset ovat hillittyjä, paitsi kun avataan soju-pullo – vähän kuin Suomessa! Korealainen illallinen on sosiaalinen tapahtuma, ja sellaiselle luomme oivat puitteet. Laitamme musiikin kovalle ja toivomme ääntä ja lasien kilinää”, Asujamaa maalailee.
Tätä kaikkea Ragusta ja Shelteristä tutut ravintoloitsijat tavoittelevat Ludviginkadulla hyvin onnistuneesti. Asujamaa ja hänen ravintoloitsijakumppaninsa Lennart Sukapää ovat tyytyväisiä saatuaan haltuun Ragun naapurissa sijaitsevan ravintolatilan, johon itse asiassa alun perin kaavailtiin Ragua. Nyt kaksikko hallitsee ainutlaatuisia ravintolatiloja Ludviginkatu 3:n sisäpihan molemmin puolin. Old Boy BBQ:ssa tiimiä vahvistavat työntekijäosakkaat Honkanen ja Rossi.
Korean luncheon
Korean suurlähetystö ihastui ajatukseen autenttisesta korealaisesta ravintolasta Helsingin keskustassa ja toi heti avajaisten tuntumassa oman tilaisuutensa Old Boy BBQ:hen.
Korealaisilla oli mukanaan oma kokki, Lontoossa vaikuttava Yim Hyeon Soo, ja omat posliinit. Klassinen korealainen ateria katettiin valkoisille liinoille, ja kokonaisuudesta tuli varsin fiini.
Lounastilaisuuden juomaksi oli valittu osuvasti nimetty Judith Beckin sekoiteviini Koreaa, joka on Old Boy BBQ:n listalla. Erinomainen pari pikku annoksille, jotka esittelivät perinteistä korealaista keittotaitoa. Alueellisuus nousee korealaisessa keittiössä vahvasti esiin – sama huomio, jonka Asujamaa ja Honkanen tekivät kulinaristisella opintomatkallaan Koreassa.
”Ruoka on risteyskohdassa, kun tavoittelemme harmoniaa luonnon kanssa. Ruoka yhdistää ihmiset ja luonnon”, Yim Hyeon Soo filosofoi.
Mielenkiintoinen oli esimerkiksi Yim Hyeon Soon tulkinta perinteisestä temppeliruoasta, joka antaa voimaa sekä mielelle että ruumiille. Hän valmisti sen nykyaikaisesti hävikkiä välttäen kaikesta, mitä jäi lounaalle valmistelluista kasviksista jäljelle, ja sai aikaan happaman-tulisen liemen.
Korealaiset pannukakut hurmasivat rasvaisuutta tihkuen, mukavan tulisesti maistuen. Kimchipannukakku päihitti merenelävillä maustetun version. Bulgogi taas oli Yim Hyeon Soon tapaan tehty ohuesti siivutetusta naudanlihasta. Sille antoi luonnetta hunaja.
Aterian viimeinen osa, bibimbap, oli jälleen ylistys yksinkertaisuudelle. Riisipohjaan sai yhdistellä mielensä mukaan makuja erikseen tarjoilluista kimchikulhoista. Suosikikseni nousi vesikimchi, joka oli hyvin herkkä, ilman chiliä valmistettu versio.
Jälkiruoan kohdalla Yim Hyeon Soon sai vieraiden suut virneeseen: suurlähettiläs Keun Ho Jangin viimeisiin virkatehtäviin Suomessa kuului nauttia korvapuustin makuista samppanjasorbettia. Hauska kunnianosoitus suomalaiselle keittotaidolle!
Varsin elegantti lounas herätti monenlaisia ajatuksia. Vaikka vierailin ensi kertaa Old Boy BBQ:ssa tilan valmistumisen jälkeen, tiesin, että näin hienostunut ruoka ei kuulu tähän paikkaan. Upeita, elegantteja makuja tutkiessa tulikin lähes skitsofreeninen olo. Ja nälkä kasvoi syödessä – tarve päästä maistamaan Old Boyn omia, juuri tähän tilaan räätälöityjä makuja paisui. Onneksi pöytä järjestyi pikaisesti!
Artikkeli on julkaistu Aromissa 27.11.2019.