Näytä tämä julkaisu Instagramissa
Yllä: Vintero ja Tislaamo yhdistivät voimansa. Uusittu ravintola avattiin Teurastamolla 26.4.2024. Liiku kuvien välillä painamalla nuolta kuvan reunassa. Jos upotus ei näy, voit katsoa kuvat Instagramissa.
Mitä kuuluu Tikkurilan keskustaan Vantaalle noin puolitoista vuotta sitten avatulle ravintola Vinterolle? No, hyvää. Paikan ruokaa suitsutetaan niin somessa kuin mediassa, ja mikä tärkeintä, se näkyy asiakasmäärissä. Vintero on ottanut paikkansa Vantaan parhaiden ravintoloiden kärjessä.
Vinteron alkutaipaleella marraskuussa 2022 ravintoloitsija Henri Hytöstä pohditutti, riittääkö asiakkaita lounasaikojen ja viikonloppujen lisäksi arki-illoiksi.
”Hyvin on ollut asiakkaita arki-iltoinakin. Välillä ollaan arkenakin aivan täynnä ja toisinaan mahtuu myös ilman pöytävarausta”, Hytönen kertoo nyt Vantaan Sanomille.
Silti Hytönen, 31, on ehkä hieman yllättynyt, että ruokailijoita riittää arki-iltoinakin. Heitä tulee Vantaan lisäksi muun muassa Keravalta ja Järvenpäästä.
Hytönen kaavaili Vinterosta ensin viinibaari-kortteliravintolaa, mutta asiakkaita kiinnostaakin enemmän ruoka kuin juoma, joten konsepti muuttui muutaman kuukauden jälkeen.
”Olemme nyt täysin illallisravintola.”
Juomien siemailua varten suunniteltu baaripääty ravintolasta on muutettu ruokailuun sopivammaksi.
Parin kuukauden välein vaihtuvan ruokalistan idea on kuitenkin pysynyt samana kuin alussa: ruoka tehdään käsin, laadukkaista kauden raaka-aineista ja tarjotaan hyvän viinin kera. Juuri nyt listalla on muun muassa parsaa.
Päivällä Vinterossa syödään erityisesti bisneslounaita ja työporukat kokoontuvat lounaspöytään jonkin juhlatilaisuuden, kuten eläkkeelle jäännin vuoksi. Myös syntymäpäivien juhlijoita ja hääseurueita kokoontuu lounaalle, ja joulun tienoollakin lounasta halutaan syödä hiukan paremmin.
Vintero lopetti brunssit hiljattain ja avaa nyt viikonloppuisin kello 14. Hytönen kertoo, että asiakkailta tuli toiveita myöhäisestä lounaasta ja sitä tarjotaan nyt brunssien sijaan.
”Katsotaan jatkossa, palataanko brunsseihin.”
Sijainti uuden kerrostalon kivijalassa Kielotiellä on osoittautunut Vinterolle hyväksi, vaikka koko aukioloajan ravintolan lähiympäristö on ollut rakennustyömaata.
”Illallisella sijainnilla ei ole niin merkitystä. Lounaalla se on tärkeämpää”, Hytönen sanoo.
Illalliselle päästäkseen ihmiset näkevät hieman vaivaakin, mutta tavallisen lounaspaikan pitää yleensä olla kätevän matkan päässä.
Vinteron alku on ollut mainio, mutta Keudassa kokiksi ja Haaga-Heliassa restonomiksi opiskellut Hytönen sanoo, ettei ravintola voi jämähtää.
”Viikosta ja kuukaudesta toiseen pitää suorittaa sillä tasolla, mitä vieraat meiltä odottavat, jotta ravintolassa pysyy jatkumo. Joka päivä pitää onnistua.”
Ulkopuolisesta se tuntuu todella vaativalta olla aina parhaimmillaan.
”Se on haastavaa mutta mielenkiintoista. Tästä saa kiksejä”, Hytönen kuvailee.
Vinteron lisäksi Hytönen ja hänen kaksi yhtiökumppaniaan ovat ehtineet avata lisääkin ravintoloita. Viime syksynä he perustivat mutkattoman kortteliravinteli Armiinan Helsingin Vuosaareen. Myös sen alku on ollut lupaava.
Eikä Hytönen malttanut olla vastaamatta myönteisesti, kun Vinteroon ja Armiinaan juomia toimittava Helsinki Distilling Company kysyi tätä yhteistyökumppaniksi Teurastamon alueella toimivaan yläkerran Tislaamo-ravintolaan. Yhteistyöravintola avattiin perjantaina 26. huhtikuuta.
”Se on mielenkiintoinen projekti. Tisleet ovat vahvassa osassa myös ruoanlaitossa.”
Esimerkkinä Hytönen mainitsee possun viskikastikkeessa ja kalan akvaviittikastikkeessa.
Toimitusjohtajuuden ja uusien ruokaideoiden kehittämisen lisäksi Hytösellä on monta muutakin työtä. Hän tekee muun muassa joka viikko useamman päivän keittiötyötä ja tarvittaessa tuuraukset sen päälle.
”Keittiövuorot ovat itselle se juttu, minkä vuoksi tästä hommasta niin paljon tykkään. Lisäksi se on välttämätöntä, että saan pidettyä ammattitaitoa yllä ja kehityttyä.”
Henkilökuntaa ravintolayhtiöillä on nyt runsaat 20.
”Toivon, ettei nyt ainakaan vuoteen avattaisi uutta ravintolaa”, Hytönen naurahtaa.
Sellaista ei ole suunnitteilla, mutta jos loistava ravintolatila tulee tarjolle, se on Hytösen mukaan ”lukittava” nopeasti.
Juttua muutettu 10.5.2024 klo 11.10: Henri Hytönen opiskeli Haaga-Heliassa restonomiksi, ei tradenomiksi.