
Maanantaina selviää, tuleeko Suomeen uusia Michelin-tähtiä. Avec kyseli alansa huipuilta tuntemuksia siitä, mihin osoitteisiin tähtiä on mahdollisesti luvassa.
Nykyisellään Suomessa on yhdeksän tähtiravintolaa. Helsinkiläisellä Palacella tähtiä on kaksi. Yhden tähden Michelin-paikkoja ovat helsinkiläiset Demo, Finnjävel Salonki, Grön, Olo, The Room by Kozeen Shiwan, turkulainen Kaskis, kuusamolainen Tapio (joka lopetti keväällä toimintansa) ja porvoolainen Vår.
Palacen keittiöpäällikkö Eero Vottonen matkustaa maanantaiksi Tanskaan, jossa jaetaan Pohjoismaiden ravintoloiden tähdet tälle vuodelle.
Palacen toinen Michelin-tähti tuli kolme vuotta sitten. Pitääkö Vottonen kolmatta tähteä mahdollisena?
”Kolmas tähti ei ole vielä tulossa. Se vaatii vielä vähän työtä meiltä, sanoisin että muutaman vuoden jatkuvaa kehitystä”, Vottonen toteaa Avecmedialle.
Hän kommentoi laajemminkin tähtiravintoloita. Hänestä yksi tähti tuntuu olevan lavea käsite, kun taas kahteen tähteen odotetaan jo enemmän tiettyjä juttuja.
”Jos katsoo maailman kolmen tähden paikkoja, niissä on paljon samankaltaisuuksia, aina löytää tietyt asiat”, Vottonen sanoo.
Hän ei ajattele, että Palacen pitäisi pyrkiä kohti näitä kolmen tähden ravintolalta odotettuja asioita.
”Me teemme omaa hommaamme. Jos kahteen tähteen pääsee, totta kai tavoitellaan kolmatta, mutta ei ole niin että tekisimme tiettyjä asioita, jotta pääsemme siihen kerhoon. Kolmannen tähden pitää tulla luonnollisesti – jos se, mitä teemme riittää, se on hienoa.”

Vottonen ei edes tunnusta miettineensä, onko Palacessa käynyt tarkastajia. Voi olla että on, voi olla että ei.
”En halua toitottaa tavoitetta kolmannesta tähdestä jatkuvalla syötöllä, sillä tähdistä saattaa tulla elämää suurempia asioita, eikä kokoaikainen miettiminen ’mitä teemme väärin’ ainakaan ole oikea tie”, Vottonen summaa.
Muut ravintoloitsijat pitäisivät Palacen mahdollista kolmatta tähteä tervetulleena sikälikin, että sen myötä Suomeen saattaisi ilmestyä uusia kahden tähden paikkoja. Tähän malliin asiaa puntaroivat turkulaisen Kaskiksen Erik Mansikka ja porvoolaisen Vårin Niko Lehto, Michelin-tähtikokkeja kumpikin.
”Palacen kolmannesta tähdestä puhutaan. Joka vuosi on jaettu kolmea tähteä Pohjoismaissa; olisiko Palace jo siinä tilanteessa? Jos Palace nousee kolmeen tähteen, se avaa muille mahdollisuuksia kahteen tähteen eri tavalla. Se olisi hienoa”, Niko Lehto pohtii.
Toinen tähti Grönille?
Eero Vottonen tunnustaa, että ei pysty yleisemmin arvioimaan Suomen tilannetta. Hänestä on sääli, että viime vuonna Rukalle tähden saanut Tapio lopetti, vaikkakin ymmärrettävistä syistä.
”Vaikea sanoa, onko muualle mahdollista tulla tähteä. Helsingissä toivoisin, että tähtiä tulisi lisää. On muutamia paikkoja, joihin voisi tulla yksi tähti, ja potentiaalisia kahden tähden paikkoja. On aina positiivista, jos saadaan lisää tähtiä tai vihreitä tähtiä”, Vottonen sanoo.

Hän mainitsee erityisesti Grönin, joka on hänen lempiravintolansa Helsingissä.
”Yhden tähden Grön on tehnyt hyvää työtä pitkään, toivon että Toni Kostian saisi siitä tunnustuksen. Olen syönyt huomattavasti heikkotasoisemmissa kahden tähden paikoissa.”
Grönin puolesta liputtavat likimain kaikki tähtikokit Demon Tommi Tuomisesta Kaskiksen Mansikkaan ja Vårin Lehtoon.
”Grönille toivoisin toista tähteä, mutta tiukassa tuntuu olevan”, Tuominen toteaa.
Mansikka on sen verran taikauskoinen, ettei enää rohkene puhua Grönin puolesta hävittyään jo yhden toisen tähden puolesta lyömänsä vedon. Mutta toivossa on hyvä elää.
Grönin ravintoloitsija Toni Kostian teki toisen tähden tavoittelusta julkisen jo vuosia sitten. Hän arvioi, että kuluneen vuoden aikana tarkastajat ovat käyneet Grönissä ”0–2 kertaa”.
”On mahdoton tietää, montako kertaa on käyty ja milloin. Tarkastajia ei enää tunnista niin helposti kuin ennen. Omasta mielestäni olemme kakkosen tasolla, samoin asiakkaiden ja alan ihmisten mielestä, joten olen toiveikas. Olisi jo korkea aika. Lennän maanantaina Tanskaan, saa nähdä mitä siellä tapahtuu”, Kostian sanoo.

Hän ei usko, että Suomeen tulisi laajemmin tähtisadetta. Kostianin arvion mukaan juuri Vuoden ravintolaksi valittu Bona Fide alkaa olla tähtitasolla, ja Wellamon nimi on ollut esillä jo vuosia, mutta vielä uusia tähtiä ei välttämättä tule. Muualla Suomessa on Kostianin näkemyksen mukaan vielä heikompi tilanne.
Lue myös: Toista Michelin-tähteään metsästävän ravintola Grönin ainoa omistaja on nyt Toni Kostian
Demo vahvalla yhden tähden tasolla
Demon ravintoloitsija Tommi Tuominen aprikoi, että Helsinkiin ei ehkä tule uusia tähtiä, mutta kertoo kuulleensa huhuja, että maakunnissa on pyörinyt tarkastajia.
”Vahvimmat huhut puhuvat Smörin puolesta. Siellä oli toukokuussa laadukasta ruokaa ja serviisiä, sen perusteella tähti olisi ansaittu. Kajossakin on ilmeisesti käyty”, Tuominen listaa Turun ja Tampereen vahvimmat tähtikandidaatit.
Soittokierroksella myös muut kokit mainitsevat Smörin ja Kajon, osa hyvinkin potentiaalisina, osa vähemmän lupaavina ehdokkaina. Uskon vahvuuteen vaikuttavat vaihtelevat kokemukset.
Aivan kuten Vottonen, myös Tuominen kantaa huolta, että tähtiä ylipäätään tarvittaisiin lisää.
”Pääasia että tähtiä tulisi lisää, kaipaamme niitä palavasti! Olemme jääneet jälkeen muista Pohjoismaista, joissa tähtikulttuuri kukoistaa. Kaikki olisi tärkeää ruokamatkailun kannalta”, Tuominen sanoo.

Demon puolesta hän jännittää vain vähän. Myönteistä oli jo se, että muutosta huolimatta Michelin-organisaatio päätti säilyttää Demon tähden.
”Nyt on toki jännät paikat, kun olemme reilu puoli vuotta toimineet uusissa tiloissa. Olemme onnistuneet vahvasti, suunnitelman mukaisesti, mutta kaksi tähteä ei ole ollut tähtäimessä. Ensimmäinen puoli vuotta on totuteltu tiloihin ja opeteltu toimimaan, ja nyt kaikki alkaa toimimaan ja voimme lisätä kierroksia ja kehittää toimintaa. Sanoisin, että olemme pysyneet vahvalla yhden tähden tasolla”, Tuominen summaa.
Lue myös: Syksyn suurin ravintola-avaus: Avec vieraili uudessa Demossa – ja onhan se häkellyttävä
Olo ennallaan, Nokka tähtikerhoon?
Mikko Pakola aloitti Olon keittiöpäällikkönä touko-kesäkuun vaihteessa. Hän kertoo tarkastajien käyneen Olossa ja uskoo, että tähti pidetään.
”En uskalla spekuloida, olisiko toista tähteä tarjolla. Oma näytönpaikkani alkaa tästä, taso pitäisi pitää yhtä hyvänä kuin Tuomas Vierelän aikana!”


Kesästä odotetaan Olossa kiireistä, sikäli alku näyttää hyvältä.
Ravintoloitsija Pekka Terävää ei kiinnosta spekuloida tähdillä. Kunhan on uskollinen itselleen ja tekemiselleen. Terävä mainitsee hyvänä esimerkkinä Kozeen Shiwanin, joka on ollut rehellinen tekemiselleen ja sai sillä tähden.
”Toinen tähti on relevantti ja absurdi kysymys samaan aikaan. Totta kai asiat kehittyvät ja halumme tehdä kaiken paremmin. Tähti on vähän kuin lapsen saaminen, se ei ole täysin omissa käsissä, vaan herran käsissä, ja on aina hienoa, kun joku ulkopuolinen lätkäisee prenikan rintaan! Yritämme usein laittaa tähtiravintolat muotteihin, joita ei ole olemassakaan, kun aitous ja rehellisyys lähtee siitä, mitä teet ja mihin uskot. Omaa tekemistä ei tarvitse lähteä muuttamaan, pitää vain olla itselleen rehellinen” Terävä pohdiskelee.
Hän sanoo tajunneensa muutama vuosi sitten, että tähtimaailma perustuu vain bruttokansantuotteeseen. Tähtipaikkoja on enemmän niissä maissa tai kaupungeissa, joissa elintaso on korkeampi.
”Suomi oy ab on ollut polvillaan koko ajan koronan jälkeen. Epätietoisuus ja apaattisuus vaikuttavat mielialaan ja odotusarvot ovat heikot yhteiskunnallisen tilan takia. Ei ole ihan paras pomppufiilis!”
Iso kysymys Suomelle on, miten kauan tilanne jatkuu. Miten pitkään pysytään tekohengityksen rajamailla ja onko tämä pysyvä tila?
Terävä sanoo, että Olossa ei ole mikään muuttunut, mutta aika menee eteenpäin. Onko Mikko Pakolalle asetettu tähtiin liittyviä odotuksia? Terävä linjaa, mikä on kaiken a ja o:
”Pitää pystyä joka aamu sanomaan peilin edessä, että näin toimimalla pystyn antamaan kaikkeni. Ei rakennella pilvilinnoja eikä eletä toista todellisuutta. Vain se on käsissämme, mitä teemme joka päivä asiakkaille.”
Terävän toiveissa on, että tähtiä tulee niin paljon kuin on tullakseen, joka puolelle Suomea. Se kaikki olisi positiivista Suomi oy:n markkinoinnille.
Mikko Pakola listaa vahvimmiksi tähtikandidaateiksi Smörin ja Kajon.
”Seuraajani Aleksi Lukka on pärjännyt Smörissä erittäin hyvin, ellei jopa paremmin kuin minä, hän on tehnyt ruoasta hienosti omannäköistään. Myös Kajoa pidän hyvänä paikkana. Wellamo on viehättävä, siellä on hyvä tunnelma, kiva henkilökunta ja herkullista ruokaa, mikä on Michelinin mukaan ainoa kriteeri tähden saamiselle. Grönille toivon myös toista tähteä, se on kaikin puolin upea paikka. Kaikki toimintaa jatkavat ravintolat säilyttävät varmasti tähtensä”, Pakola summaa.
Vihreitä tähtiä? Vår ja The Room luottavaisin mielin
Vårin ravintoloitsija Niko Lehto on Pakolan kanssa samoilla linjoilla.

”Potentiaalisia uusia tähtiä ovat Grönin ja Palacen toisen ja kolmannen tähden lisäksi Wellamo, jossa Dani Hänninen on tehnyt hienoja kehitysloikkia parissa vuodessa. Smör näyttää mainiolta Lukan vetovastuussa ja Kajo on kiinnostava paikka, se ansaitsisi jonkinlaista näkyvyyttä oppaasta. Toivon ylipäätään että tulisi mainintoja, vaikka Bib Gourmandeja ympäri Suomen, esimerkiksi Fröj Vaasassa olisi maininnan arvoinen.”
Bib Gourmand myönnetään hyvästä hinta-laatu-suhteesta pienemmän rahan paikoissa.
Vihreä tähti annetaan kestävästä ja ympäristötietoisesta toiminnasta.
Niko Lehdolla on hyvät fiilikset Vårin puolesta – vihreä ja punainen tähti pysyvät, mutta mitään lisää ei ole tulossa.
Lehto liputtaa Nokan ja Ari Ruohon puolesta.
”Viime vuonna Nokalle tuli vihreä tähti, toivon että heille tulisi punainenkin tähti!”
Ari Ruoho ei ole lähdössä gaalaan vaan pyöräilemään. Myös hän toivoo yleisesti lisää tähtiä, sillä ne tekevät Helsingistä vetovoimaisemman ruokakaupungin.
”Pitäisi ymmärtää isommassa mittakaavassa, kuinka tärkeä tähtipaikkojen vetovoima voi olla kaupungille ja maalle. Ruoka vetää! Mutta tähtiäkin tärkeämpää on, että ruoan arvostuksen pitäisi nousta Suomessa. Tähtipaikoilta toivon persoonallisempaa otetta”, Ruoho sanoo.


Ruoho kertoo, että etenkin ulkomaalaiset vieraat ovat Nokan tyylistä innoissaan.
”En tiedä, olemmeko tähtipaikka. Tähti voisi olla liikaa. Jos se sieltä tulee, niin tulee, ja me jatkamme samalla tavalla. Toki odotukset kasvoivat jo vihreän tähden myötä. Harmi, että vastuullisesta työstä kertovaa vihreää tähteä ei juuri tunneta Suomessa”, Ruoho sanoo.
Myös Kozeen Shiwan puhuu monen muun tähtikokin tavoin Helsingin ulkopuolella Kajon puolesta. Helsingissä hän toivoo Palacelle kolmatta tähteä. Tähti tai vihreä tähti olisi tervetullut myös Bona fideen, Shiwan summaa.
Oman ravintolansa The Roomin puolesta hän toteaa fiiliksen olevan hyvä.
”Tähti säilyy. Menua ja ravintolaa on kehitetty tiuhaan tahtiin vuoden verran. Toista tähteä en kommentoi enkä spekuloi.”



Lue myös: Suomen ravintolakulttuuri on liian arka ja äijämäinen, sanoo Kozeen Shiwan: ”Ihan absurdia”
Tähtikandidaatti Wellamo
Wellamon ravintoloitsija Dani Hänninen myöntää, että tähti kiinnostaa.
”Olemme tehneet asioita sen eteen, että tähti joskus tulisi. Meille ei ainakaan vielä ole tullut kutsua gaalaan, mutta emme ole myöskään varmoja, että täällä olisi joku käynyt”, Hänninen sanoo.
Hän on toiveikas sen suhteen, että yksi tähti menisi Tampereelle.
”Kajon tähteä odotan ilolla, jos se tapahtuisi! Bona Fidelle toivon myös korotusta”, Hänninen heittää veikkauksensa kehiin.
Lisäksi Hännisen mielessä on lähes kaikkien alalla hartaasti toivoma ”jokavuotinen” Grönin toinen tähti.
”Grön ehdottomasti ansaitsisi tähden ruoalla, jota he tällä hetkellä tekevät. He ovat panostaneet sen verran paljon, että toisen tähden pitäisi tulla jo pikku hiljaa”, Hänninen summaa.

Grönin toisen tähden puolesta puhuu myös Finnjävel Salongin keittiömestari Otso Hellevuo. Samalla hän toivoo, että myös jokin uusi paikka saa tähden.
Finnjävelin tähden säilymisen suhteen hän on luottavainen.
Lue myös: Huippukokki Dani Hännisen jääkaapin sisältö yllättää – ”Kokkaan hyvin eri tavalla ammatikseni”
Kaskis pysyy yhden tähden ravintolana
Erik Mansikka olettaa, että tarkastajat ovat poikenneet Kaskiksessa.
”Tarjoamme kaikille saman kokemuksen, oli tarkastaja tai ei. Tasalaatuisuus on se juttu, minkä takia tähti meillä pysyy.”

Hän on intohimoinen hifistelijä ja arvioi, että ruoka Kaskiksessa on kehittynyt huimasti.
”Mehän hiomme ruokaa koko ajan. Verrattuna aikaan, jolloin saimme tähden, teemme nyt melkein kahden tähden ruokaa. Kehitämme Kaskista koko ajan, ainoa ongelma on liiketilan rajoitteet”, Mansikka sanoo.
Kahden tähden jahti kiinnostaisi Mansikkaa ja Kaskiksen tiimiä, mutta sitten olisi tehtävä iso remontti tai muutettava.
”Jos Kaskis muuttaa, se ei ole enää Kaskis. Luulen että on mahdottomuus tehdä kerrostalon kellarista kahden tähden ruokaa!”
Mansikka pysyisi mielellään vielä Turun ainoana tähtikrouvarina, tai ei ainakaan usko, että Smöriin nyt tulee tähteä. Tampereelle hän toivoo tähteä Kajolle. Sen sijaan hän uskoo, että Suomen parhaan ravintolan Palacen kolmen tähden jahti on vasta lähtenyt liikkeelle.
”Palace ansaitsisi kyllä kolme tähteä. Käyn siellä kerran kaksi vuodessa. Minulla on keittiössä oma pöytä, menen sinne suoraan tiskinurkan läpi oman kuvan alle istumaan”, Mansikka hauskuuttaa.
Lisäksi hän kertoo anekdootin turkulaisista.
”Palace on hieno, mutta meidän asiakkaamme tykkäävät enemmän Kaskiksesta, kun meillä on rennompi tunnelma. Niin he aina sanovat Palacessa käytyään.”
Liian raffi Jason
Myös ravintola Jasonin herkullinen ruoka on noussut esiin spekulaatioissa tähden arvoisena. Ravintoloitsija Jari Vesivalo kiistää jyrkästi kaikki odotukset.
”Meillä ei ole odotuksia. Tähdet eivät ole olleet alun perinkään mielessä, sen verran raffia menoa ja ruokaa meillä on. Minusta tähdet kuuluvat ihan erilaisille paikoille, ei näin rumille annoksille!”
Vesivalo toteaa ajatelleensa tähtiä ihan liikaa monta vuotta, koko aihe kyllästyttää häntä. Sen verran hän kommentoi, että tähti on hieno tunnustus ja Pohjoismaissa linja on hyvä: jos ravintolalla on tähti, se on sen varmasti ansainnut.

Jasonilla puolestaan on mennyt Vesivalon mukaan äärimmäisen hyvin, paljon paremmin kuin hän ikinä osasi odottaa. Hän uskoo, että Jasoniin on helppo tulla, kun ei ole pönötystä, ja etenkin arkipäivien vilkkaus on ollut yllätys. Omasta linjasta kannattaa selvästi pitää kiinni.
Suomen nykyiset Michelin-ravintolat
Kolme tähteä on Michelinin tunnustuksista arvostetuin. Kolmen, kahden tai yhden Michelin-tähden lisäksi ravintola voi saada vihreän tähden (Green Star) kestävästä gastronomiasta ja Bib Gourmand -merkinnän erityisen hyvästä hinta-laatusuhteesta edullisemmilla hinnoilla.
Kaksi Michelin-tähteä:
Palace, Helsinki: kaksi tähteä
Yksi Michelin-tähti:
Demo, Helsinki, yksi tähti
Finnjävel Salonki, Helsinki, yksi tähti
Grön, Helsinki: yksi tähti ja Green Star
Olo, Helsinki: yksi tähti
Kaskis, Turku: yksi tähti
The Room by Kozeen Shiwan, Helsinki: yksi tähti
Tapio, Kuusamo: yksi tähti
Vår, Porvoo: yksi tähti ja Green Star
Maininta Michelin-oppaassa:
305, Helsinki (Bib Gourmand)
Bardot, Helsinki
Bona Fide, Helsinki (Bib Gourmand)
Boon Nam, Helsinki
Boulevard Bar & Seafood, Helsinki
Café Savoy, Helsinki
Ego, Helsinki
Gaijin, Helsinki
Le Ankka, Helsinki
Muru, Helsinki
Natura, Helsinki (Green Star)
Nokka, Helsinki (Green Star)
Nolla, Helsinki (Green Star ja Bib Gourmand)
Plein, Helsinki (Bib Gourmand)
Savoy, Helsinki
Smör, Turku
Sekel, Helsinki
Shelter, Helsinki
Vinkkeli, Helsinki
Young Hearts, Helsinki

Lue myös: Suomeen tulee uusia tähtiä, arvioivat Michelin-konkarit – Hans Välimäki vinkkaa, miten tarkastajan voi houkutella ravintolaan (2024)
13.6.2025 kello 12.33: Korjattu kohtaa, jossa kerrotaan yleisesti Bib Gourmand -maininnasta.