Cocktailit

Nosta vermutti parrasvaloihin hollantilaiseen tyyliin: ”Ihana maun muokkaaja”

Jos tutkii cocktailien kulta-ajan reseptejä 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta, esille nousee usein vermutti. Vermutilla on paikkansa muun muassa Negronissa, Martinissa ja Manhattanissa. Tämä koiruoholla maustettu väkevöity viini on kuitenkin perinteisesti joutunut tyytymään cocktaileissa päätähteä tukevaan sivuosaan. Vielä nykyäänkin vermuttia käytetään enimmäkseen mausteena.

Cocktailien historianörtiksi tunnustautuva Tess Posthumus kertoo, että hänen kotikaupungissaan Amsterdamissa vermutti esiintyy usein klassisissa cocktaileissa. Se on kuitenkin saanut isompaa jalansijaa mietojen low-abv-cocktailien suosion ansiosta.

 ”Sitä käytetään joskus sherryn kanssa, kuten The Adonis- tai Bamboo-cocktaileissa.”

Molemmissa vermutin parina on fino sherryä ja bittereitä. The Adonis hämmennetään makeasta punaisesta vermutista ja Bamboo kuivasta vaaleasta vermutista.

Yleensä vermutti yhdistetään kuitenkin väkeviin alkoholeihin, kuten giniin, viskiin tai rommiin.

”Vermuttia ei juuri näy trooppisissa juomissa tai kesädrinkeissä.”

2000-luvun alkupuolelta asti baarialalla työskennellyt Posthumus on nähnyt selkeän muutoksen Hollannin cocktailkulttuurissa. Vielä vuosituhannen vaihteessa Martinin tilannut sai automaattisesti Martini Rosso -vermuttia jäillä on the rocks -lasista. Hollannissa ei ollut koskaan samanlaista cocktailien kulta-aikaa kuin vaikkapa Englannissa ja Yhdysvalloissa, vaan alkoholin kulutus keskittyi sellaisenaan nautittuihin väkeviin, likööreihin ja oluisiin.

 ”Kun aloitin, kukaan ei tiennyt mikä Martini-cocktail oli.”

Nyt tietoisuus klassisista juomasekoituksista on lisääntynyt, ja tiskin takaa osataan jo tiedustella, haluaako asiakas nauttia Martininsa vodkalla vai ginillä.

Flying Dutchmen
Flying Dutchmenin takabaarissa komeilee yli 800 pulloa. Vermuttia baarissa käytetään ahkerasti. KUVA Ming Chao

Hollannissa käytetään erityisesti perinteisiä ja maultaan helppoja vermutteja. Luovat ja erikoiset maut eivät vermutin kohdalla iske kuluttajiin, jotka suosivat klassisia brändejä. Esimerkiksi lakritsiin vivahtava Belsazar ei ole lähtenyt lentoon, sen sijaan Carpano Antica Formula, Dolin ja Noilly Prat jyräävät. Muutamat hollantilaiset brändit, kuten Willem’s Wermoed, ovat kuitenkin vakiinnuttaneet asemaansa klassikoiden rinnalla.

”Willem’s Wermoed pärjää hyvin, koska sitä valmistaa miellyttävä tyyppi. Mutta yleensä vermuttibrändien hullut tai luovat kokeilut eivät takaa suosiota.”

LUE MYÖS: Kaverukset saivat koronajumin keskellä oivalluksen: syntyi suomalainen vermutti

Makumieltymykset ovat Hollannissa siirtyneet suoraviivaisen makeista mausteisempiin ja katkerampiin tuotteisiin.  Makea bianco-vermutti oli Posthumusin mukaan suosittua 1990-luvulla, mutta sittemmin punainen vermutti on syrjäyttänyt sen totaalisesti.

Perinteisesti vermutti on nautittu sellaisenaan tai jäiden kera, välillä lisukkeenaan siivu appelsiinia tai sitruunaa. Posthumusille tämä tyyli on erityisen tuttu, sillä vermutti sattuu olemaan hänen äitinsä lempijuoma. Hollannissa on hyvin tyypillistä, että jokaisella on vankkumaton suosikkialkoholinsa.

”Kun olin nuori, äitini joi aina iltakuudelta lasin Martini Rossoa ja isäni Chivas Regalin 12-vuotiasta viskiä.”

Kotona oli siis aina pullo väkevöityä viiniä, josta teini-ikäinen Posthumus kävi salaa siemailemassa yksin ollessaan.

”Nykyään nautin vermutin mieluiten cocktaileissa. Pidän erityisesti vermuttivetoisista ’märistä’ Martineista. Tämän hetken suosikkicocktailini on Jack the Ripper (resepti alla), johon tulee kuivaa vermuttia, geneveriä ja Grand Marnieria.”

Toiseksi suosikikseen Posthumus mainitsee Dutch Skyscraper -drinkin, joka rakennetaan pitkään lasiin jääpalojen kanssa. Geneveriä, punaista vermuttia ja appelsiinibittereitä yhdistävä juoma pidennetään ginger alella ja koristellaan appelsiinin kuorella. Hyvä esimerkki siitä, että vermutti taipuu muuhunkin kuin hämmennettyihin klasareihin.

Posthumus käyttää myös kahdessa baarissaan paljon vermuttia.

”Vermutti on ihana maun muokkaaja, josta teen mielelläni niin signature-cocktaileja kuin moderneja versioita klassikoista.”

LUE MYÖS: Vermutti sopii klassikkococktailien lisäksi pitkiin raikkaisiin juomiin – yleinen moka on jättää avattu pullo lämpimään


Tess Posthumus

  • Amsterdam, Hollanti
  • Työskennellyt baarialalla vuodesta 2005.
  • Historianörtti, joka rakastaa klassisia cocktaileja ja haluaa tietää niihin liittyvistä sosiaalisista rakenteista ja historiallisesta kontekstista.
  • Ollut useana vuonna kymmenen parhaan joukossa Spirited Awards -kisan vuoden baarimestari -kategoriassa. Kisan järjestäjänä toimii Tales of Cocktail -säätiö.
  • Toimii muun muassa Perfect Serve Barshow Amsterdam- ja Amsterdam Cocktail Week -tapahtumien taustajoukoissa.

Flying Dutchmen Cocktails

  • Tess Posthumusin ja Timo Jansen viisi vuotta sitten perustama klassikkodrinkkeihin ja niiden moderneihin versioihin keskittynyt cocktailbaari.
  • Takabaarissa yli 800 pulloa.
  • Baarissa järjestetään runsaasti koulutuksia niin kuluttajille kuin baariammattilaisille.
  • Listalla cocktailit on jaoteltu vaikeusasteen mukaan walk-, run- ja fly-osioihin, myös makukompassi helpottaa tilaamista.
  • Kaksikko pyörittää myös Dutch Courage -nimistä baaria, jonka keskiössä ovat genever ja muut hollantilaiset alkoholit.

 

Jack the Ripper
Jack the Ripper on 1940-luvun tyylinen versio Wet Martinista, jossa on Dry Martiniin verrattuna suhteessa enemmän vermuttia. KUVA Ming Chao

Jack the Ripper

5 cl kuivaa vermuttia

4 cl geneveriä

1 cl Grand Marnier -likööriä

Valmistustapa ravistaminen

Lasi coupe

Koriste sitruunankuori

Mittaa kaikki raaka-aineet shakeriin, lisää jäitä ja ravista kylmäksi. Tuplasiivilöi coupe-lasiin ja koristele sitruunan kuorella.

LUE MYÖSAvecin ilmaisessa cocktailkoulussa opit suosituimmat drinkit tosi, tosi hyvin


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker