Pitkä peli Ukrainalle on tapahtuma-alan toimijoiden yhteinen ponnistus, joka toi tapahtumaa Suomessa koordinoivalle Tapaukselle kaksoisvoiton vuoden 2024 Evento Awardseissa. Tapaus palkittiin tapahtuma-alan Evento Awards -kilpailun Hyväntekeväisyys- ja yhteiskunnallinen tapahtuma -sarjassa, jonka lisäksi he saivat kansainvälisen raadin erikoispalkinnon Best Event Effect.
Jo yli 100 000 eurolla ukrainalaisia tukenut hyväntekeväisyystapahtumien sarja sai alkunsa ukrainalaisten tapahtumatuottajien aloitteesta. Venäjän hyökkäyssodan alkaessa ukrainalaiset tapahtuma-alan toimijat yhdistivät voimansa auttaakseen sodasta kärsiviä ihmisiä. He perustivat voittoa tavoittelemattoman hyväntekeväisyysyhdistyksen nimeltä NGO Volunteers Hundred ja kutsuivat mukaan myös muita pohjoiseurooppalaisia tapahtumatoimistoja.
Ensitöikseen ukrainalaiset tapahtumatoimijat suuntasivat Lvivin rautatieasemalle, jossa he hyödynsivät kokemustaan suurten ihmismassojen kanssa toimimisesta. He koordinoivat liikennettä ja järjestivät sotaa pakeneville ihmisille ruokaa ja väliaikaismajoitusta.
Suomalainen Tapaus oli ensimmäinen ulkomaalainen tapahtumatoimisto, joka päätti lähteä auttamaan.
”Yksittäinen rahalahjoitus olisi ollut helppo tapa auttaa, mutta halusimme pohtia yhdessä, miten voisimme olla avuksi pidemmällä tähtäimellä ja tarjota kokoamme suurempaa apua,” Tapauksen toimitusjohtaja Mikael Castrén kertoo.
”Päätimme tehdä sitä, mitä osaamme parhaiten: tapahtumia.”
Katulätkäturnauksella kokoon 46 000 euroa
Ensimmäinen Pitkä peli Ukrainalle järjestettiin Järvenpään Aino-Areenalla. Katulätkäturnaukseen osallistujien ilmoittautumismaksut kerättiin lyhentämättömänä hyväntekeväisyysjärjestölle, jonka avulla varat ohjattiin ruoka-avun muodossa suoraan Ukrainaan.
Matalan kynnyksen tapahtumaan oli helppo osallistua ja sitä kautta kasvattaa yhteistä pottia isommaksi.
”Ensimmäisestä tapahtumasta tuli menestys. Keräsimme 46 000 euroa kumppaneilta ja asiakkailta”, Castrén kertoo.
Tapaus sai tempaukseen mukaan tiloja ja tekniikkaa sekä alalla toimivia kilpailijoitaan. Yhteistyötä tehtiin pro bono -hengessä.
”Samaan tapaan kuin Ukrainassa tapahtuma-ala oli tullut yhteen, halusimme tuoda Suomessakin alan toimijoita yhteen.”
Kaiken kaikkiaan Suomessa on järjestetty kolme Pitkä peli -tapahtumaa. Saman konsernin Ruotsissa ja Norjassa toimivat yksiköt ovat niin ikään järjestäneet omat tapahtumansa. Seuraavaksi vuorossa on Tanska. Tähän mennessä tapahtumat ovat mahdollistaneet ukrainalaisten auttamista yli 100 000 eurolla.
Ruoka-apua ja kriisiterapiaa
Ensimmäiseksi avun muodoksi valikoitui ruoka-apu, joka toimitettiin suoraan avuntarvitsijoille. NGO Volunteers Hundred -organisaation kautta tapahtuva avustustoiminta pohjautuu läpinäkyvyyteen, ja Tapauksen edustajat ovat itsekin käyneet paikan päällä tutustumassa avustuskohteisiin.
Ajan kuluessa avun tarve on muuttunut, ja apua on suunnattu terapian muodossa sota-alueilta evakuoiduille perheille.
”Terapia-avun myötä haluamme tuoda heille uskoa siitä, että huominen voi olla parempi. Se on ensimmäisiä askelia sitä kohti, että elämä voisi joskus palautua kohti normaalimpaa”, sanoo Tapauksen vastaava tuottaja Mia Suortti.
Tapauksen ruotsalainen sisartoimisto Eventyr NineYards on vienyt auttamisen myös osaksi asiakasprojekteja, kooten esimerkiksi tavaralahjoituksia Ukrainan koululaisille. Syksyllä toimitetut ”Back to School” -paketit pitivät sisällään muun muassa koulureppuja ja jalkapalloja.
Avun tarve näkyväksi
Pitkä peli -turnauksia on tarkoitus jatkaa myös tulevaisuudessa. Ensi syksylle on suunnitteilla lisää turnaustapahtumia, ja pohdinnassa on myös uusia tapoja auttaa.
Hyväntekeväisyystyö ei rajoitu pelkkiin turnauksiin. Tapaus tarjoaa asiakasyrityksilleen mahdollisuuden osallistua avustustoimintaan eri tavoin myös omissa tapahtumissaan.
Hyväntekeväisyystapahtumien järjestäminen ei ole helppoa, ja ajan kuluessa työtä tarvitaan yhä enemmän.
”Kun sota on jatkunut pitkään, siihen on jo turruttu, ja pitää tehdä töitä sen eteen, että sota pysyisi ihmisten mielissä”, Suortti sanoo.
”Konkreettisen avun toimittamisen lisäksi yksi osa hanketta on pitää tämä asia ihmisten mielissä”, Mikael Castrén sanoo.
Tapauksen vinkit hyväntekeväisyystapahtuman järjestämiseen
1. Tehkää yhteistyötä
Pitkä peli Ukrainalle on vahvan yhteistyön tulos. Yhteistyö Ukrainaan on ollut tosi tiivistä, ja sitä kautta apu on saatu varmasti perille. Yhteistyötä on tehty myös muiden kumppaneiden kanssa, joilta on saatu käyttöön muun muassa tiloja ja tekniikkaa.
2. Sitoutukaa tavoitteeseen
Ensin kannattaa tehdä vahva päätös auttamisesta ja sitoutua siihen. Sitten vasta etsitään oikea väylä ja keinot auttamiseen.
3. Osallistakaa koko yhteisö
Teimme tästä Tapauksella yhteisen jutun. Rahallinen avustus olisi voinut olla yksi vaihtoehto, mutta halusimme luoda pidempään jatkuvan projektin, johon kaikki saivat osallistua omalla työpanoksellaan.
LUE MYÖS: Tässä ovat Evento Awards -voittajat 2024!
LUE MYÖS: Kuvat Evento Awardsista 2024: Suomen parhaat tapahtumat palkittiin
Evento Awardsista vastaa tapahtuma-alan Evento-lehti. Avecmedia ja Evento kuuluvat Mediakonserni Keskisuomalaiseen.