Ravintolat

Wroclawin kahta kiinnostavinta ravintolaa luotsaavat Puolan vahvat naiskokit

Beata Sniechowska voitti reilu vuosikymmen sitten Puolan Masterchefin ja kokkaa nyt Wroclawissa omissa ravintoloissaan. KUVA Mika Remes

Beata Śniechowska osallistui vuonna 2013 Puolan Masterchefiin. Savotta kesti yli kaksi kuukautta. Sen aikana piti jättää oma elämä paussille. Yllätyksekseen hän voitti koko kisan ja pääsi palkintorahoilla toteuttamaan unelmaansa omasta ravintolasta.

Śniechowska kuitenkin tiedosti, että Masterchef oli suunnattu amatöörikokeille. Työ omassa ravintolassa vaatisi ihan muita taitoja. Niinpä hän päätti Masterchefin jälkeen opiskella ensin ammattimaiseksi kokiksi. Plakkarissa oli jo tekniikan tutkinto Wroclawin yliopistosta.

”Se oli raskas päätös mutta piti tehdä jotta unelmastani tulisi totta”, Śniechowska kertoo Avecille toisen ravintolansa Baban salissa.

Baban hän avasi miehensä Tomek Czechowskin kanssa joulukuussa 2023. Baba oli Śniechowskalle tarpeen, jotta hän pääsi toteuttamaan ideaansa pikkubistrosta, jossa kokataan mitä mieli tekee idealla ”pellolta pöytään”, ja  ruoka tarjoillaan mahdollisimman tuoreena.

Tuoreena lautaselle

Śniechowskan valmistuttua ammattikokiksi pariskunta pisti pystyyn vuonna 2019 ensimmäisen ravintolansa Młoda Polskan puolalaisen modernin keittiön näyteikkunaksi Wroclawin vanhaan kaupunkiin. Se on edelleen pystyssä ja hyvin suosittu. Eroja Młoda Polskan ja Baban välillä löytyy Śniechowskan kokkaustavasta.

Baban puolalainen versio ranskalaisesta jälkiruokaklassikko ”Baba au Rhumista”. KUVA Mika Remes

”Młoda Polskassa tarjoan puolalaisista raaka-aineista ylpeästi kokattua modernia puolalaista ruokaa. Babassa taas kokkaan fiiliksellä. Teen ruokaa tuoreena, luonnollisena ja intohimolla. Makuja ei saa olla liikaa mutta pientä oveluutta ruuissa pitää olla. Se on Wroclawissa uusi juttu. Haluan Babassa näyttää muutakin kuin modernia puolalaista kokkaustyyliä. Pidän matkustelusta ja imen vaikutteita kaikkialta”, Śniechowska kertoo.

Luottomaatila apuna

Baballa on Wroclawin maaseudulla tukenaan luottomaatila, josta Śniechowska saa lähes kaiken tarvitsemansa keittiöön.

”Tilan kanssa on ikään kuin naimisissa. Työ vaatii pitkäjänteisyyttä. Minun pitää jo edellisenä kasvukautena tietää, mitä raaka-aineita haluan”, Śniechowska sanoo.

Śniechowska tunnustautuu tomaattifriikiksi ja on kirjoittanut tomaatista oman keittokirjan ”Pomidor”.

”Olen tomaattihullu ja käytän paljon kaikenlaisia tomaatteja. En tee enää tv-työtä. Keittokirjoja syntyy, jos on syntyäkseen. Olen kuitenkin onnentyttö saadessani toteuttaa itseäni kokkaamalla”, Śniechowska kertoo.

Baba on viihtyisä pikkubistro. Salin suunnittelusta vastasi Paradowski Studio ja huomion varastaa salia jakava vihreä kaapisto. Babassa syödään kiehtovaa ruokaa: puolalaista jokitaimenta tomaattivedessä ja tuoreilla krassinlehdillä, Pohjanmeren silliä omenalla ja piparjuurella, klassista tartaria hiivaisella päällysteellä… tuoretta, viettelevän hyvää ja ennen kaikkea järkihintaista. Pääosa listan annoksista mahtuu 9–20 euron haarukkaan.

Puolan Top Chefin voitto avasi tien Katarzyna Danilowiczille valita työpaikkansa. Wroclaw Tarasowaa hän on luotsannut viime vuodet vakuuttavasti. KUVA Mika Remes

Top Chef panee parastaan

Arkkitehti Max Berg suunnitteli Wroclawin keskustan ulkopuolelle vuonna 1913 avantgardistisen ja suuren hallikompleksin Hala Stulecian, ”vuosisataishallin”. Se on nykyään – ja ihan syystä – Unescon maailmanperintökohde. Hala Stuleciassa järjestetään eri tapahtumia urheilusta musiikkiin tai tullaan viettämään Hala Stulecian puistossa leppoisaa vapaapäivää.

Tärkeä osa Hala Stuleciaa on ravintola Tarasowa. Se on Katarzyna Daniłowiczin valtakuntaa ja Wroclawin ehdotonta huippua. Daniłowicz tuli puolalaisille tutuksi voittaessaan Puolan Top Chefin neljännen kauden vuonna 2015. Perään tuli Gault & Milleulta vuoden naiskokin tunnustus vuonna 2017. Hän on ottanut osaa useisiin erilaisiin kokkauskisoihin ja hyvällä menestyksellä.

Top Chefin jälkeen Daniłowicz pystyi valikoimaan työpaikkansa. Hän valitsi ravintola Olszewskiego 128:n, mutta sen hän sulki koronavuonna 2020.

”Korona tappoi hyvän ravintolan. Toimin sen jälkeen pari vuotta yksityiskokkina enkä viihtynyt. Sitten tuli tarjous alkaa vetää Tarasowaa”, Daniłowicz kertoo.

Kaksi päivää kypsytettyä nautaa, leipäkeksiä ja piparjuurista kastiketta Tarasowassa. KUVA Mika Remes

Tarjous kelpasi Daniłowiczille hyvin, sillä hän oli opiskellut aiemmin arkkitehtuuria. Hala Stulecia täytti arkkitehtuurihullun Daniłowiczin villeimmät unelmat.

”Yhtäkkiä olin vastuussa paitsi Tarasowan ruuasta, myös Hala Stulecian pikaruokapuolesta, leipomosta, jäätelöbaarista ja talon isosta cateringista. Laitoin kaiken kehiin, maine velvoitti. Uudistin listat ja Tarasowan tyylin. Nyt haluan Tarasowassa tarjota puolalaisia historiallisia annoksia mutta modernilla tivistilla. Raaka-aineissa keskityn tämän alueen tarjontaan. Minun on turha tarjota täällä pitsaa, vaikka sitäkin moni kysyy. Tukenani on erinomainen tiimi, varsinkin pääkokki Michał Westeria en voi kylliksi kehua”, Daniłowicz kertoo.

Tähtitason Tarasowa

Kaikki Tarasowassa on Michelinin tähtitasolla. Miljöö on sopivasti moderni ja samalla vanhaa kunnioittava, tarjoilu äärimmäisen sulavaa. Salin isoista ikkunoista tai terassilta kelpaa ihailla maisemia puistoon.

Alkuun lasi puolalaista kuohuvaa ja talon tuoreita leipiä, omasta leipomosta tietenkin. Tarasowassa syödään raaka-aineita, joita harvemmin ravintolassa enää tapaa, kuten naudansydäntä tartarissa sekä kania ja pikkelöityä sipulia gelatiinikuoressa.

Puolalainen graavilohi tarjotaan piimäkastikkeella, parsa luomukananmunilla ja Camembert-kastikkeella, huolella muhinut nauta perunakakun ja piparjuurimajoneesin kanssa. Jälkiruuassa saan eteeni suolaheinäsorbettiä, kuusenkerkkää, marenkia ja seljankukkaa. Tarasowassa nostetaan hattua vuosisata vanhoille ohjeille – mutta nokkelasti tämän päivän tyyliin. Maut toimivat hyvässä harmoniassa.

Puolan tv:ssä Daniłowiczia ei enää näe. Kokki on tarpeeksi kiireinen nykytyössään.

”En välitä tv-julkisuudesta. Minulla on kiehtova työ ja ihana perhe. Ajattelin pitää ne molemmat”, Daniłowicz heittää nauraen.

Baba

Nozownicza 1d, Wroclaw, verkkosivut

Tarasowa

ul. Wystawowa 1, Hala Stulecia, Wroclaw, verkkosivut

Lue myös: Vatsa täyteen ravintolassa muutamalla eurolla – maitobaarit ovat Puolan erikoisuus

Lue myös: Tytöttelyä, hyvävelikerhoja ja jopa satojen eurojen palkkaeroja – toteutuuko tasa-arvo ravintola-alalla?


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi