Cocktailreseptit

Aperol spritz ei ole ainoa – kolme hyvää spritz-ohjetta

LUE MYÖS: Miten Aperol Spritz tehdään? Varo kolmea kompastuskiveä sen valmistamisessa

Yllä: Jos upotus ei toimi, katso video Youtubesta.

Italialaisen ruuan suosio tekee myös paikallisesta aperitivo-kulttuurista kiinnostavan, ja siihen liittyvät spritzit ovat kovassa huudossa. Lisäksi keveyden ja terveellisyyden tavoittelun maailmanlaajuinen megatrendi on omiaan nostamaan kuplivat ja raikkaat juomat keskiöön. Spritzeissä käytetyt bitterit sisältävät tosin usein paljon sokeria, eli vääriä mielikuvia ei kannata asiakkaille luoda. Kesällä asiakkaat hakevat myös helppoja, nopeita juomia, mihin spritz vastaa loistavasti. Myös baarin kassa kiittää, kun drinkit valmistuvat joutuisasti.

LUE MYÖS: Katkero eli bitter loi nahkansa – Aperol tuli baarivalikoimaan jäädäkseen

Spritzin historia: nimi tarkoittaa roiskahdusta

Spritzit ovat kotoisin Pohjois-Italiasta, erityisesti Venetsian ympäristöstä. 1800-luvulla kyseinen alue oli vielä Itävallan hallinnassa, ja itävaltalaisilla sotilailla oli tapana nauttia italialaiset viinit vedellä jatkettuna, jotta ne olisivat alkoholipitoisuudeltaan olleet lähempänä heille tuttuja oluita. Näin syntyi Spritzer eli valkoviini-sooda, josta myöhemmin kehittyi myös kuohuviiniä, bitteriä ja soodaa yhdistävä Spritz. Nimi Spritz tulee saksan kielen sanasta “spritzen”, joka tarkoittaa muun muassa roiskahdusta tai loiskahdusta.

Hyvä kaava spritzin valmistamiseen

Italiassa perinteisten spritz-reseptien mitat ovat jokseenkin epätarkkoja, ja esimerkiksi soodaa kehotetaan lisäämään tujaus tai roiskahdus. Vakiintunut kaava spritzin valmistamiseen on kuitenkin olemassa: kolme osaa kuohuviiniä, kaksi osaa bitteriä ja yksi osa soodaa. Tätä kaavaa varioimalla voidaan luoda niin klassisia spritzejä, kuten Spritz Veneziano, kuin myös omia versioita. Kokeile esimerkiksi vaihtaa italialainen bitteri muihin katkeroihin, käyttää soodan sijasta erilaisia virvoitusjuomia tai tuoda twistiä eri alueiden kuohuviineillä. Myös koristelulla voidaan tuoda omaleimaista ilmettä spritziin. Aperol Spritz on monen kesäterassin suosikkidrinkki. Siinä on Aperolia, prosecco-kuohuviiniä ja soodavettä. Tarjoile viinilasista appelsiiniviipaleen ja jäiden kanssa. Alla ohjeet kolmeen muuhun spritziin!

Lähteet: Difford’s Guide: Spritz

Julkaistu Shakerissa 25.6.2021.

LUE MYÖS: Miten Aperol Spritz tehdään? Varo kolmea kompastuskiveä sen valmistamisessa

LUE MYÖS: Vaivattomassa ja näyttävässä loskajuomassa on hyvä kate – Aperol Slush ja käytännön vinkit baarimestarille


Rose spritzissä on trendikästä rose proseccoa.
Rose Spritz. KUVA Laura Hujanen

Ohje | Rose spritz

Pienelläkin variaatiolla voi tuoda tuttuun juomaan uutta twistiä. Tonicista tämä spritz saa ekstrakatkeruutta ja trendikäs rose prosecco viimeistelee kokonaisuuden. Lisämakua voi tuoda maustamalla bitterin kauden marjoilla.

 • 6 cl punaista bitteriä
 • 9 cl rose proseccoa
 • 3 cl tonicia

Lasi: viinilasi

Koriste: verigreippisiivu

Mittaa lasiin 6 cl bitteriä ja täytä lasi jäillä. Kaada joukkoon 9 cl kuohuviiniä sekä 3 cl tonicia, sekoita. Koristele verigreippisiivulla.

Cha-cha sisältää kombuchaa.
Cha-cha. KUVA Laura Hujanen

Ohje | Cha-cha

Kokeile spritzissä terveystrendin aallonharjalla olevaa kombuchaa. Inkivääri on myös pitkään ollut kuluttajien suosikkimaku, jolla tuodaan helposti uusia tuulia kuohujuomaan.

6 cl punaista bitteriä
9 cl kuohuviiniä
3 cl kombuchaa (makuna esimerkiksi sitruuna-inkivääri)

Lasi: viinilasi

Koriste: inkiväärisiivu

Mittaa lasiin 6 cl bitteriä ja täytä lasi jäillä. Kaada joukkoon 9 cl kuohuviiniä sekä 3 cl kombuchaa, sekoita. Koristele inkiväärillä.

Hugo- spritz on moderni klassikko ja muihin spritzeihin verrattuna vähemmän katkera, koska siinä käytetään bitterin sijaan seljankukkamehua.
Hugo. KUVA Laura Hujanen

Ohje | Hugo

Hugon kehitti vuonna 2005 Roland Gruber versioksi Spritz Venezianosta Etelä-Tirolin maakunnassa Pohjois-Italiassa. Tämä moderni klassikko on muihin spritzeihin verrattuna vähemmän katkera, koska siinä käytetään bitterin sijaan seljankukkamehua.

3 cl seljankukkamehua (esimerkiksi Brunneby, tiivisteestä)
9 cl kuivaa kuohuviiniä
3 cl soodavettä

Lasi: iso otr tai viinilasi

Koriste: minttu

 1. Mittaa lasiin 3 cl seljankukkamehua ja täytä lasi jäillä.
 2. Kaada joukkoon 9 cl kuohuviiniä sekä 3 cl soodavettä, sekoita.
 3. Koristele mintulla.

1.6.22 klo 11.54: Reseptejä tarkistettu ja muutettu myyntikatteen kannalta järkevämmiksi.

LUE MYÖS: Miten Aperol Spritz tehdään? Varo kolmea kompastuskiveä sen valmistamisessa


 • Tilaa Lehti

  Shaker
  Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

  Tilaa Shaker