Kirjallisuus

Vuoden kotimainen keittokirja on Satu Koiviston kirjoittama Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja

Vuoden kotimainen keittokirja 2024 on ruokatoimittaja Satu Koiviston kirjoittama Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja (Readme.fi, 2024).

Ruokatoimittajat ry:n valinta julkistettiin Viini & Ruoka -messuilla Helsingin Messukeskuksessa torstaina. Alla otteita Ruokatoimittajien palkintoperusteluista.

Vuoden kotimainen keittokirja aloittaa juurileivonnan uuden nousun. Satu Koiviston leipomisfilosofia korostaa helppoutta, auttaa uudet hapanjuurileipurit alkuun ja herättää lepotilassa olevat hapanjuuret uudelleen toimintaan.

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja on ruokatoimittaja Satu Koiviston kädenojennus kaikille, jotka rakastavat juurileipää ja haluaisivat ottaa sen salat haltuun. Koivisto oikoo hieman perinteisiä menetelmiä ja näyttää kädestä pitäen, miten juurileipä onnistuu helposti kotona. Kokemus ja osaaminen paistavat kirjasta, jonka ohjeet ovat vakuuttavia ja selkeitä.

Ruokatoimittajat ry:n Vuoden kotimainen keittokirja -raadin ennakkosuosikki piti pintansa läpi kisan. Kirjan punainen lanka kantaa alusta loppuun ja nimi ja sisältö vastaavat hyvin toisiaan.

KUVA Readme.fi

”Hyvin kirjoitetut reseptit sekä selkeät vaihekuvat houkuttelevat kokeilemaan. On helppo lähteä leipomaan, kun koko ideologia on yksissä kansissa ja etenee selkeästi. Asenne on yksinkertaisempi ja rennompi kuin aiemmissa hapanjuurileivontaa koskevissa kirjoissa. Vaikka asiaa on paljon, teksti etenee rennolla otteella ja sujuvasti”, raati arvioi.

Inspiroiva teos sai ruokatoimittajat elvyttämään uinuvat hapanjuurensa ja onnistumaan kaikessa, mitä he testasivat. Ciabatta- tai lesesämpylät on kirjailijan oma suositus aloittelevalle hapanjuurileipurille.

”Tämän kirjan lukemisen jälkeen olen saanut pidettyä juureni elossa ja innostuin uudelleen hapanjuurileivonnasta”, totesi useampi raatilainen.

Havainnollisten työvaihekuvausten ja kuvallisten ohjeiden lisäksi raati kiittää teoksen tiedollista antia. Tiesitkö, että leivontarippeet kuuluvat biojätteeseen, eivät viemäriin? Hapanjuuri tai taikinajämät toimivat putkissa sementin lailla ja saavat ne tehokkaasti tukkoon. Satu Koivisto opastaa muun muassa näin: ”Taikinaiset kädet kannattaa puhdistaa ennen pesemistä dippaamalla ne jauhoihin ja hieromalla niitä yhteen. Näin leipomossakin tehtiin. Kuivat taikinaroippeet on helppo pyyhkäistä pöydältä biojätteeseen.”

Kokkiopinnot aikuisiällä opiskellut Satu Koivisto on kirjoittanut myös kolumneja Aromi-lehteen. Voit lukea Satu Koiviston kolumneja tästä linkistä.

Vuoden kotimainen keittokirja 2024

Satu Koivisto: Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja (Readme.fi)

Kunniamaininnat

Anni Pyykkö ja Eveliina Netti: Venni ja Lyly – Ruokasankarit (Lasten Keskus)

Ritva Kylli: Ruokaa reissussa (Gaudeamus)

Satu Koivisto
Satu Koivisto tunnetaan myös Aromin kolumnistina. KUVA Tommi Koivisto


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi