Kirjallisuus

Vuoden keittokirja 2022 on Sienihullu!

Kuvassa vasemmalta lukien Kansallisteatterin näyttelijä Sari Puumalainen, keraamikko Mari Paikkari, voitokkaan Sienihullu-kirjan kirjoittanut Anu Brask ja ravintoloitsija Jesper Björkell. KUVA Mia Heiskanen

Ruokatoimittajat ry:n valitsema Vuoden keittokirja 2022 on ruokatoimittaja Anu Braskin ja valokuvaaja Sami Revon Sienihullu (Readme.fi). Raati myönsi kunniamaininnat teoksille Kansallisteatterin näyttelijöiden reseptikirja (Otava) ja Ninja keittiössä (Tammi). Palkinnot jaettiin Viini & Ruoka -messuilla Helsingin Messukeskuksessa perjantaina.

Sienihullu hurmasi Ruokatoimittajat ry:n raadin ammattimaisella otteellaan, kuvillaan ja rouhealla kokonaisuudellaan, joka palvelee niin kokenutta kuin vasta syttyvää sienihullua. Kirjassa näkyy kirjoittajan vahva omistautuminen ja sienitietämys, palkintoraati kehuu.

Sisällysluettelo antaa selkeän käsityksen siitä, kuinka monipuolisesti sieniä käsitellään. Sienihullussa on reseptiikan lisäksi sienitietoa ja tarinoita. Kirjan resepteihin rohkenee tarttua ilman suurempaa sienitietämystä. Ruokaohjeet ovat monipuolisia ja selkeitä, yksiselitteisen tarkasti laadittuja. Brask yhdistää ronskilla tyylillään ruokasieniin laadukkaita ja yllättäviäkin raaka-aineita kuten merilevää, harissaa ja ruusun terälehtiä. Suppilovahverosimpukat, mustatorvisieninuudelit ja nyhtösienitacot käyvät esimerkeiksi ruokalajeista, joita tekee mieli kokata perheelle tai ystäville, raati hehkuttaa.

”Sienihullu on pitkään haudutettu kirja, olen kasannut sitä jo vuosia. Olen suunnitellut, pohtinut, mallannut. Maistellut, haistellut ja testaillut. Kerryttänyt reseptiikkaa, opetellut ja opiskellut sieniä, jututtanut sieni-ihmisiä ja sienihulluuntunut itsekin yhä vain lisää”, toteaa Anu Brask.

”Metsäsienet ansaitsevat kaiken mahdollisen huomion, joten on erityishienoa, että kirja palkitaan. Kokonaisuus on kyllä meistä tekijöistäkin hieno Sami Revon kuvia, Mari Paikkarin astioita ja Ilona Braskin piirroksia myöten, joten otamme kiitollisina huomion vastaan.”

Ruokatoimittajat ry:n kunniamaininnat

Kansallisteatterin näyttelijöiden reseptikirja (Kansallisteatterin Näyttelijäyhdistys, kuvat Laura Riihelä, Otava 2022)

Kansallisteatterin näyttelijöiden reseptikirja kokoaa lupauksensa mukaisesti legendaaristen näyttelijöiden parhaita reseptejä vuosikymmenten varrelta. Kirja avaa ruokamuistojen ja reseptiikan kautta Kansallisteatterin maailmaa, historiaa ja näyttelijöiden elämää. Kansallisteatterin Näyttelijäyhdistyksen tuottama ja Laura Riihelän kuvaama kirja on kaunis kuin koru, ja Kansallisteatterissa kuvatut ruoat nousevat maagisiin sfääreihin. Ruokakirja juhlistaa tänä vuonna 150 vuotta täyttävää Suomen Kansallisteatteria – myös Ruokatoimittajat onnittelevat Kansallisteatteria!

Ninja keittiössä (Heikki Valkama ja Jesper Björkell, Tammi 2022)

Ninja keittiössä on kurkistus japanilaiseen ruokakulttuuriin suomalaisesta näkökulmasta. Toimittaja Heikki Valkama antaa äänen ravintoloitsija Jesper Björkellille, joka on japanilaisen keittiön lähettiläs Suomessa. Kirjan ytimessä on Björkellin kasvutarina: hän kertoo rehellisesti, miltei vereslihalla, miten koukeroisen tien on kulkenut ennen Shinobi-ravintolan avaamista. Björkellin tarina käy esimerkiksi jokaiselle joka pohtii, voisiko hän pärjätä ravintola-alalla. Monenlaisista lähtökohdista voi nousta menestykseen!

Ninja keittiössä -kirjaan on tallennettu Helsingin Kampissa toimivan Shinobin reseptiikka – kokkaa vaikka misokoisoa ja nauti se umeshu spritzin kanssa. Lisäksi Valkama perehdyttää japanilaisen keittiön saloihin; millaista ruokaa tarjotaan minkäkin tyyppisessä ravintolassa ja miten japanilaisia raaka-aineita käytetään.

LUE MYÖS: Tyly tuomio sushibuffeteille – japanilaisen keittiön suomalainen mestarikokki Jesper Björkell paljastaa kolme inhokkipalaansa


Aromin luottokuvaaja

Sienihullu-kirjan toinen tekijä Sami Repo tunnetaan myös Aromi-lehden kansikuvaajana. Alla pari taidonnäytettä.

Aromi 1/22Aromi 1/22, kannessa Toni Feri ja Lauri Kähkönen

Aromi 8/22

Aromi 8/22, kannessa Dana Anna Cueto ja Gimel Lindayag

Aromi 6/2022

Aromi 6/2022, kannessa Marko Fonsén


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi