Tapahtumatilat

Pääsimme kurkistamaan sisään: tältä näyttää Helsingin päärautatieasemalle rakennettava Kellotorni, johon tulee tapahtumakeskus ja panimoravintola

Yllä: Tältä näyttävät Kellotorni-tilat nyt. Voit liikkua kuvasta ja videosta toiseen painamalla ruudun reunaa.

Helsingin päärautatieasemalle avataan syksyllä 2025 Kellotorni -niminen kokonaisuus, johon kuuluu tapahtumakeskus, panimo ja panimoravintola.

Kokonaisuus valmistuu aseman itäiseen osaan ja levittyy kahteen kerrokseen, muun muassa entisen Pullman-ravintolan tiloihin. Osa tiloista on aikaisemmin ollut yleisöltä piilossa.

Vision tapahtumakeskuksesta sai yrittäjäosakas Jan Grehn, joka tunnetaan Etko Brewing -käsityöläispanimon toimitusjohtajana. Hän vetää myös Tubecon-tapahtumaa ja oli aikoinaan perustamassa Tikkurila-festivaalia.

Grehnin yhtiökumppaneiksi kokonaisuutta pyörittävään Aseman Kellotorni oy:hyn lähtivät it-alalla kannuksensa luonut Markus Pyrhönen ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla useita ravintoloita pyörittävä Sandro Riccio.

Suunnittelu käynnistyi vuonna 2022. Grehn vakuutti visiollaan VR:n, joka omistaa kiinteistön.

”Kerroin, että mitä jos tehdään jotain täysin uniikkia, mitä missään muualla ei ole. Nyt ollaan menty kaksi vuotta siitä ja noin vuoden päästä avataan. Pitkä projekti on kyseessä”, Grehn kertoo Avecmedialle.

Grehn uskoo tulevan tapahtuma- ja ravintolakompleksin osaltaan vahvistavan keskustan houkuttelevuutta.

”Elämykset sitouttavat ja innostavat ihmisiä. Konseptin tarkoituksena on luoda paikka ja ympäristö, johon ihmiset tulevat vapaa-ajalla ja yritykset isoilla ryhmillä. Me haluamme auttaa siinä, että Helsinki pysyy elävänä.”

Grehn näkee, että tuleva kokonaisuus uniikissa ympäristössä vastaa tarpeisiin.

”Keskustassa on huutava pula tapahtumapaikoista, joissa ympäristö on uniikki. Niitä ei ole paljon. Uskomme tähän kombinaatioon.”

Grehnin mukaan muilla Euroopan päärautatieasemilla ei ole panimoita. Kellotornin oluista vastaavat Etko ja samaan taloon kuuluvan Factory Brewingin panimoammattilaiset.

Kellotornin panimosta tulee Grehnin mukaan valmistumaan vuosittain noin 30 000 litraa omia oluita myyntiin panimoravintolan hanoihin.

Helsingin Uutisten haastatteleman Kellotornin toimitusjohtajan Joakim Backin mukaan ravintolaan tulee 18 oluthanaa ja niihin myös muita kuin omia oluita.

Tapahtumakeskukseen tulee kaksi isompaa tilaa, joista suurempi on jopa 300 hengen tilaisuudet mahdollistava Olympiasali.

Kellotorni-nimiseen tilaan mahtuu puolestaan noin sata henkilöä. Kulku sinne tapahtuu uuden kellotornin vierestä.

Lisäksi keskukseen tulee neljä erilaista pienempää kabinettia.

Kellotornista on tarkoitus luoda matkailukohde.

Kellotorniin rakennetaan hissi, joka oli jo arkkitehti Eliel Saarisen alkuperäisessä suunnitelmassa mukana vuonna 1919, mutta jäi rakentamatta rahapulan vuoksi.

Asematasolle tulee panimoravintola, jossa asiakaspaikkoja on 40–50. Samassa kohdassa oli aiemmin Pullmanin pieni katubaari.

Uusi panimoravintola jatkuu pidemmälle talon sisälle ja ottaa käyttöönsä aiemmin ravintolakeittiön varaamat tilat.

Lue myös: Syksyn suurin ravintola-avaus: Avec vieraili uudessa Demossa – ja onhan se häkellyttävä

Lue myös: Olutbaarilla tekee tiukkaa Helsingin ydinkeskustassa: ”Jätkäsaaressa vuokra on alle puolet tästä”

Arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelema asemarakennus vihittiin käyttöön vuonna 1919, ja kellotorniprojekti on osa rakennuksen kokonaisuudistusta. ARKISTOKUVA Istock


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento