Baarikierros

5 salaista baarihelmeä Tukholmasta – paikallinen baarimestari paljastaa suosikkinsa

Morgan Karlsson oli rakentamassa Copper Clubin alkoholivalikoimaa ja juomalistaa jo ennen baarin avausta. KUVA Laura Hujanen

Missä sijaitsevat Tukholman kiinnostavimmat baarit? Sen tietää baarimestari Morgan Karlsson, jolla on monta rautaa tulessa.

Korona-aikana ravintolatöiden hankaloituessa hän totesi viiniosaamisensa olevan heikommalla tolalla kuin tietämyksensä väkevistä, ja lähti kouluttautumaan sommelieriksi. Hurahdus viineihin johti oman maahantuontiyrityksen perustamiseen, joka on keskittynyt viinien lisäksi sakeen ja väkeviin alkoholeihin.

Osan työajastaan hän viettää rakentaen aasialaisen luksusbistron ja ginibaarin alkoholivalikoimaa ja drinkkilistaa. Oma hommansa on saman ravintolan tislaustoiminnassa.

11 vuotta baarialalla ovat antaneet Karlssonille kattavan näköalan kotikaupunkinsa Tukholman ravintolakenttään. Hän vei Avecin baarikierrokselle Stokiksen kätkettyihin aarteisiin, jotka vain paikalliset tuntevat.

Voit suurentaa kuvat klikkaamalla. KUVAT Laura Hujanen

Copper Club – ginipyhättö ja aasialainen bistro Hammarbyhamnenissa

Matkamme alkaa Södra Hammarbyhamnenin alueelta, jossa sijaitsee yksi Karlssonin työmaista, huhtikuussa 2024 auennut aasialainen bistro ja ginibaari Copper Club.

Copper Clubissa tislataan kolmea omaa talon giniä. Trooppinen gini nyökkää Piña Coladan suuntaan, pink gin saa makunsa vadelmasta ja lippulaivatuote nojaa limen aromeihin.

Tukholman päärautatieasemalta matka Copper Clubiin julkisilla kulkuvälineillä kestää puolisen tuntia, mutta matka kannattaa, sillä syrjässä sijaitsevasta ravintolasta on rakennettu monipuolinen matkakohde. Tarjolla on ylellinen aasialainen menu, jonka maut eivät ole fuusiota vaan alkuperälleen uskollisia.

Ginibaarissa on Karlssonin mukaan Tukholman suurin valikoima.

”Tavoitteena on saavuttaa 500 pulloa vuoden loppuun mennessä.”

Muista ginibaareista Copper Clubin erottaa mittava valikoima tonic-vesiä: hyllyssä komeilee 60 eri tuotetta.

”Ostimme kirjaimellisesti kaikki Ruotsissa tarjolla olevat tonic-laadut.”

Ravintolassa giniä pääsee maistelemaan sekä cocktailien että loppuviikosta järjestettävien avoimien maistelutilaisuuksien muodossa.

Giniä on mahdollista tislata myös itse. Ravintolalla on omat tislauslaitteet, ja asiakkaita varten on lisäksi hankittu minikokoisia yhden litran tislauspannuja. Työpajassa niillä pääsee tekemään oman ginin. Uniikin järjestelyn mahdollistaa erikoinen tilaratkaisu, jossa osa ravintolasta saatiin erotettua tuotantotilaksi.

”Tietääkseni tämä on ensimmäinen paikka, jossa tätä saadaan tehdä ravintolan sisällä.”

Parvella sijaitseva kabinettina toimiva tuotantotila on varustettu minitislaimilla, joissa pääsee tislaamaan oman ginin. Maut voi valikoida 50 mausteen joukosta. Tislaustyöpaja on varattava etukäteen, mutta tastingejä järjestetään myös ilman varausta.
Tonicvesiä on ravintolan valikoimassa huimaavat 60 kappaletta.
Copper Clubin Rockefeller Martini valmistetaan Oyster shell ginistä, joka saa makunsa osterinkuorista, wakame-merilevästä, greipistä ja vahakukasta. Rutikuivaan Martiniin lisätään vain aavistus kuivaa vermuttia.

Osoite: Heliosgången 18

Maista ainakin tämä: Gin & tonic talon omalla ginillä ja makuun sopivalla tonicilla 60 tuotteen valikoimasta.


Söders Hjärta – persoonallinen korttelibaari ripauksella punk-asennetta

Copper Clubista suuntaamme bussilla ja metrolla Södermalmille, jossa meitä odottaa baariammattilaisten suosima afterwork-paikka Söders Hjärta.

Sisään astuessa vastaan tulee useampi Karlssonin vanha työkaveri, jotka ovat kaikki etsiytyneet tänne, vaikka oma työpaikka olisi aivan eri puolella kaupunkia.

Alex Levèn on työskennellyt baarialalla kolme vuosikymmentä.

”Tämä baari on kaikkea, mitä korttelibaarin tuleekin olla.”

Söders Hjärta on pysynyt samanlaisena ikuisuuden, Karlsson kertoo. Osansa tähän tuo se, että ravintola sijaitsee suojellussa rakennuksessa, jossa muutoksia ei saa tehdä.

Uusi omistaja on kuitenkin tuonut paikkaan ilahduttavaa punk-asennetta, joka uppoaa erityisesti Karlssoniin. Esimerkiksi vanhoja maalauksia on tuunattu uudella ilmeellä, ja listalle nostetaan Champs-Elyseesin kaltaisia klassikkococktaileja, joista edes harva kokenut baarimestari on kuullut.

”Siinä jos missä on punk-asennetta!”

Tiskin takaa meitä tervehtii Alex Levèn, jolla on baarialaa takanaan kunnioitettavat 30 vuotta.

Suositusta kysyttäessä hän ei aikaile sekoittaessaan perinteisen Old Fashionedin, joka sopii kuin nenä päähän ravintolan tunnelmaan.

Juomien lisäksi tarjolla on ruokaa: lista on itävaltalaisen keittiömestarin kädenjälkeä, ja siinä yhdistyvät ruotsalaiset ja itävaltalaiset maut.

Karlssonin mukaan tänne tullaan varta vasten syömään schnitzeliä, ja listalla komeilee myös Alpeilta tuttu juustopasta käsespätzle.

Osoite: Bellmansgatan 22

Maista täällä ainakin: Kokeile rohkeasti jotain uutta: täällä on hauska valikoima alkoholituotteita ja cocktaileja, joita ei muualla näe.


Forma – aasialaisia makuja omalla tyylillä Hornstullissa

Jatketaan seuraavaksi Södermalmin länsipäätyyn Hornstulliin, jossa sijaitsee ranskalais-aasialainen Restaurang Forma.

Filip Åhman on työskennellyt ravintola-alalla vuodesta 2012. Hänen kaksi yrittäjäkollegaansa pyörittävät Forman lisäksi Napolyon Bar & Bistroa Östermalmilla ja ravintola-baari Häktetiä Södermalmilla.

Karlssonin mukaan Tukholma on täynnä ravintoloita, jotka yhdistävät japanilaisia makuja skandinaavisiin elementteihin. Formassa ei kuitenkaan olla menty loppuunkulutetulla idealla, vaan asiaa lähestytään omasta näkökulmasta. Sitä Karlsson arvostaa.

Hän pitää myös rohkeana sitä, että ravintola avattiin juuri tänne. Vieressä sijaitsee erittäin arvostettu, The World’s 50 Best Bars -listallakin aiempina vuosina ollut Tjoget.

Moni uusi ravintola olisi lähtenyt ratsastamaan suositun ravintolan vanavedessä, mutta Formassa tehdään reilusti omaa juttua.

”He eivät hännystele.”

Ravintolan omistaja ja baaripäällikkö Filip Åhman suosittelee listalta meille talon versiota Spicy Margaritasta.

Hot on the grass valmistetaan tequilaan sijaan kiinalaisesta baijiusta. Sitruunaruoho ja korealainen chilimauste gochugaru tekevät juomasta yhtä aikaa tulisen ja viilentävän.

Karlssonin mukaan cocktailien lisäksi Forman viinilista on rohkea: siinä ei ole keskitytty trendikkäästi vanhaan maailmaan tai natuviineihin, vaan rakennettu persoonallinen kokonaisuus maku edellä. Hän suositteleekin kokeilemaan drinkkien lisäksi sakea tai henkilökunnan suosittelemaa viiniä.

Osoite: Hornsbruksgatan 28

Maista täällä ainakin: Lasi hyvää sakea tai cocktail oivaltavalta drinkkilistalta

Lue myös: Trendikkäin cocktailkoriste löytyy nyt lasin ulkopuolelta


Zum Franziskaner – perinteinen olutravintola Art Nouveau -ympäristössä

Kurvataanpa sitten vielä vanhaan kaupunkiin ja yhteen Tukholman vanhimmista ravintoloista.

Zum Franziskaner perustettiin vuonna 1889, mutta alkuperäinen 1700-luvun rakennus purettiin pian avaamisen jälkeen. Nykyinen talo on vuodelta 1910, kuten myös osa sisustuksesta.

Zum Franziskanerin perusti Augusta Engelbrecht joulukuussa 1889. Se on Art Nouveau -henkeen sisustettu perinteinen olutravintola, jossa yhdistellään ruotsalaisia ja saksalaisia perinteitä. Molempien maiden maut näkyvät myös ruokalistalla: tarjolla on niin silliä ja janssoninkiusausta kuin hapankaalia ja flammkuchenia.

Karlssonille paikka on erityinen, koska hänellä on tapana käydä siellä yhdessä isänsä kanssa.

Zum Franziskanerin juomavalikoima rakentuu pienten itsenäisten panimoiden tuotteista. Tarjolla on erityisesti ruotsalaisia ja saksalaisia lageroluita.

Ravintolan sisällä on useampi tila omine baareineen, jotka muodostavat sokkeloisen kokonaisuuden. Kullakin tilalla on oma identiteettinsä, joten jokaiselle löytyy sopiva sopukka.

Takabaarissa on esimerkiksi erittäin hyvä valikoima belgialaisen panimon Cantillonin lambic-oluita.

Zum Franziskaner

Osoite: Skeppsbron 44

Maista täällä ainakin: Henkilökunnan suosittelema olut, esimerkiksi ruotsalainen lager tai belgialainen lambic.


Bar Brahe – cocktailbaari ja jazzklubi supersankaritiimillä

Viimeinen pysähdyspaikkamme on Bar Brahe vain muutaman korttelin päässä Zum Franziskanerista.

Bar Brahen sisäänkäynniltä lankeaa punainen valo hiljaiselle sivukujalle.

Saavumme paikalle juuri ennen kuin jazz-orkesteri on aloittamassa viikoittaisen torstaikeikkansa. Morgan Karlsson kuvailee baarin palvelukokemusta yhdeksi kaupungin parhaista.

Vanhassa lähetysvarastossa sijaitsevaa cocktailbaaria ja jazzklubia vetää Karlssonin mukaan Tukholman baarialan supersankaritiimi.

Baaripäällikkönä työskentelee Emma Ekerskog, joka halusi muutama vuosi sitten siirtyä luksushotellin baarista hieman persoonallisempaan paikkaan. Kun hän sai tarjouksen Brahen päällikön pestistä, ei asiaa tarvinnut kauaa miettiä.

Brahen menu on inspiroitunut tiimin matkoista. Historiallinen kytkös satama-alueeseen näkyy niin ikään juomalistalla.

Sailing North on moderni tulkinta tiki-cocktailista. Polynesialaisesta mytologiasta ammentavat tiki-cocktailit ovat usein rommipohjaisia, ja näin on myös Brahessa.

Talon omassa rommisekoituksessa on sekä kevyttä, ikäännytettyä että overproof-rommia. Mantelipohjainen orgeat-siirappi saa kaverikseen syksyistä kurpitsaa ja kastanjaa.

Emma Ekerskog on työskennellyt baarialalla 10 vuotta. Tässä tyylinäyte swizzlauksesta.

Bar Brahe

Osoite: Bredgränd 2

Maista täällä ainakin: Baarimestareiden luomus cocktaillistalta


Lue myös: Ravintolakulttuuri kukoistaa Ruotsissa: esittelyssä uudet Michelin-tähtipaikat Vyn, Dashi ja Seafood Gastro

Lue myös: Tässä ovat Jyväskylän viisi kiinnostavinta baaria – saimme oppaaksi paikallisen neljännen polven baariammattilaisen

Lue myös: 7 erinomaista baaria Oulusta – oululainen baarimestari esittelee suosikkinsa

Lue myös: Joensuun parhaat baarit: huippubaarimestari esitteli Avecille kotikaupunkinsa helmet

Lue myös: 5 kiinnostavaa baaria Turusta – alan aktiivi esittelee suosikkinsa kaupungista

Lue myös: Tampereen 5 persoonallisinta baaria: teimme kierroksen Mansessa ammattilaisen kanssa


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker