Baarit

Tampereen 5 persoonallisinta baaria: teimme kierroksen Mansessa ammattilaisen kanssa

Tamperelainen baarimestari Juho Ronkainen on työskennellyt anniskelualalla vuodesta 2015. Hän pyörittää yhdessä Juho Tuppuraisen ja Tero Räisäsen kanssa baarialan konsultointiyritys Behind Bars oy:tä. Toiselta ammatiltaan Ronkainen on hienopuuseppä, ja hän valmistaa Behind Barsin myymät ja vuokraamat baaritiskit itse. Tuttua on myös kitaroiden korjaaminen ja televisiotuotantojen lavasteiden rakentaminen.

Ronkainen vei Avecin baarikierrokselle kotikaupungissaan Tampereella. Lähreks sääkin holipompelille?

TEKSTI JA KUVAT Laura Hujanen

Tiima – klassikoita ja moderneja cocktaileja vanhassa kellokaupassa

Ensimmäinen pysäkki on cocktailbaari Tiima, jossa Juho Ronkainen on työskennellyt lähes baarin avauksesta lähtien vuodesta 2017.

Juho Ronkainen työskentelee baarissa nykyään satunnaisemmin puusepän työnsä ohella.

Tiima on yksi Tampereen harvoista täysverisistä cocktailbaareista, ja Ronkaisen oman arvion mukaan paras – arvio saattaa toki olla hieman puolueellinen. Hän ei kuitenkaan ole mielipiteensä kanssa yksin, sillä Tiima on saanut lukuisia kansainvälisiäkin palkintoja.

Tiiman ytimessä on amerikkalainen klassinen cocktailbaari, mutta baarimestarit hyödyntävät myös moderneja työtekniikoita ja raaka-aineita. Hävikin vähentäminen on yksi kantavista teemoista, ja raaka-aineet pyritään käyttämään mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. Cocktailista saattaa löytyä esimerkiksi maitohappokäytettyä marjalikööriä tai itsetehtyä falernum-vermuttia. Drinkkilistan piirroskuvitukset kertovat juoman raaka-aineista ja herauttavat veden kielelle.

Tiima

Osoite: Satakunnankatu 10, 33100 Tampere

Maista ainakin tämä: mitä vain laadukkaalta cocktaillistalta

Villit ja viinit – lähiherkkuihin luottava viini- ja drinkkibaari rautatieaseman kyljessä

Seuraavaksi suuntaamme aivan rautatieaseman kupeeseen, Villit ja viinit -seurustelubaariin. Ronkaisen mukaan paikassa viehättävät tunnelma ja ammattitaitoinen henkilökunta.

”En yleensä ikinä juo viiniä, paitsi täällä. Tänne saa vain tulla, pyytää hyvää viiniä, ja henkilökunta hoitaa.”

Meidät ottaa vastaan Marko Simunaniemi, joka on ravintolan yrittäjä, ravintoloitsija, sommelier ja baarimestari. Hän komppaa Ronkaisen mielipidettä.

”Tämä on rento baari, jonne tullaan nauttimaan, ei miettimään. Meidän tehtävämme on mukauttaa tekeminen sellaiseksi, jota kukin asiakas fiilistelee.”

Ravintoloitsija-sommelier Marko Simunaniemen mukaan vieraiden tehtävä ei ole ravintolassa tilata, vaan nauttia.

Tunnelman lisäksi panostetaan tuotteisiin. Viineissä keskitytään puhtaasti valmistettuihin pullotteisiin. Cocktailpuolella leikitellään infuusioilla eli itse maustetuilla tisleillä. Drinkkien keskiössä ovat luonnosta kerätyt raaka-aineet.

”Raaka-aine tulee ensin, tisle sen jälkeen. Saatamme valita vaikka horsman, ja sitten mietitään, mitä siihen lisätään.”

Kun pyydämme baarin tyyliä edustavaa drinkkiä, ei Simunaniemen tarvitse pitkään miettiä. Hän sekoittaa juoman, jonka pääraaka-aineena ovat tamperelaiset päärynät. Lisäksi lasiin päätyy hunajalippiaa, ranskalaisen artesaanitislaamon mandariinipontikkaa ja torinolaista vaaleaa vermuttia. Hunajalippia on köynnösmäinen kasvi, jonka maussa voi aistia piparminttua, raparperia ja suolaheinää.

Marko Simunaniemi valmisti drinkin, jonka pääraaka-aineena olivat tamperelaiset päärynät.

Baarissa on tarjolla myös pientä syötävää lähiseudun raaka-aineista. Ruuan tyyli muistuttaa esikoisravintola Kajosta, joka sijaitsee naapurissa. Villien ja viinien puolella voi syödä yksittäisiä annoksia tai kokonaisen menun.

Baaritiskin jakkarat on nimikoitu. Kantapaikan sai lunastaa itselleen korona-aikana joukkorahoituskampanjassa. Yksi jakkara on baarin vakikävijöihin kuuluvan pariskunnan, jonka lapsen “työnimi” on ikuistettu plakaattiin.

Villit ja viinit

Osoite: Rautatienkatu 12, 33100 Tampere

Maista ainakin tämä: henkilökunnan juuri sinulle suosittelema viini tai cocktail

Ravintola Maja/Talo – pienpanimo-oluita ja laadukasta pubiruokaa Pyynikintorin kulmilla

On aika hypätä ratikan kyytiin, ja körötellä Pyynikintorin suuntaan. Kymmenen minuutin päässä rautatieasemasta sijaitsee nautiskeluravintola Maja/Talo. Ronkaisen mukaan täälläkin tunnelma natsaa. Pienpanimo-oluisiin keskittyneessä ravintolassa hanatuotteet vaihtuvat usein.

”Tuntuu, että joka viikko on jotain uutta.”

Ronkainen kehuu myös henkilökuntaa, johon kuuluu muun muassa ravintolapäällikkö Suvi Tulijoki. Hänen mukaansa Maja/Talo on tunnelmallinen korttelipubi, joka on kohtauspaikka ystäville ja koirakavereille. Koirat ovatkin ravintolaan erityisen tervetulleita, ja vakikävijöille on omistettu oma valokuvaseinä. Maja/Talon vahvuuksiin lukeutuu myös ruokatuote.

Ravintolapäällikkö Suvi Tulijoki laskee olutta tiuhaan vaihtuvista pienpanimohanoista.

”Teemme pubiruokaa à la carte -twistillä”, Tulijoki kertoo.

Esimerkiksi hän nostaa hot dogin, jossa chili-valkosipulimakkaran höysteenä on salaattia, kuivattua sipulia, makeaa chilipaprikahilloketta sekä sinappi-korianterimajoneesia. Tarjolla on myös esimerkiksi siipiä ja erilaisia täytettyjä leipiä. Kasvissyöjiä ja vegaaneja ei ole unohdettu.

Vähän erilainen kanta-asiakasporukka. Maja/Talon karvaiset kantikset on ikuistettu polaroid-kuviin.

Tulijoen mukaan ravintolassa käy lähialueelta hyvin monimuotoinen asiakaskunta: ikähaarukka on juuri täysi-ikäistyneestä 80-vuotiaisiin.

”Juniorit ja seniorit ovat täällä hyvässä yhteisymmärryksessä.”

Maja/Talossa on laaja valikoima lauta- ja korttipelejä. Seinä on tapetoitu sarjakuvilla. Ravintolassa on myös vaihtuva taidenäyttely.

Maja/Talo

Osoite: Pirkankatu 1, 33230 Tampere

Maista ainakin tämä: pienpanimohanoissa on aina jotain uutta tarjolla

Kievari Kahdet kasvot – perinteistä olutravintolatunnelmaa ja vaikuttava viskivalikoima

Palaamme Pirkankatua kohti keskustaan. Suuntana on nyt Kievari Kahdet kasvot, joka on saanut nimensä 1900-luvun alussa rakennetun talon kivileikkauksista.

Ikkunoiden päällä sijaitsevat kivinaamat, joista nimi Kievari Kahdet kasvot on saanut alkunsa. Ravintola palvelee kahdessa kerroksessa.

Talon arkkitehtuuri on pyritty huomioimaan myös sisustuksessa. Seinillä onkin esimerkiksi vanhoja kuvia 20-luvulta. Ronkaisen mukaan Kievari Kahdet kasvot on perinteinen olutravintola, jonka hinnat ovat hyvin kohtuulliset. Puolen litran hanaoluen saa halvimmillaan reilulla viidellä eurolla.

”Sen ansiosta tuotteet kiertävät hyvin.”

Ravintolapäällikkö Samuli Karvisen mukaan Kievari Kahdet kasvot on laadukkaan juomatarjonnan omaava seurusteluravintola.

Halpa hinta ei tarkoita, että baarin valikoima olisi suppea tai huonolaatuinen, päinvastoin. Ronkainen kehuu myös viskikokoelmaa. Ravintolapäällikkö Samuli Karvinen kokee viskihyllyn olevan baarin erikoisuus.

”Lähellä on, että meillä olisi kaupungin laadukkain viskivalikoima.”

Asiakkaita tulee baariin juuri viskin perässä. Kerran kuussa järjestetään myös maistelutilaisuuksia, joita voidaan pitää lisäksi yksityisesti pienille ryhmille.

Ravintolan laajasta viskivalikoimasta löytyy jokaiselle jotakin. Neljän senttilitran hinta on 6–120 euroa.

Kievari Kahdet kasvot

Osoite: Kauppakatu 14, 33210 Tampere

Maista ainakin tämä: lasillinen viskiä kaupungin ehkä laajimmasta valikoimasta

Bonker Moodcourt – kolikkopelejä, cocktaileja, vegaanimättöä ja tacoja asematunnelissa

Viimeisenä suuntaamme Ronkaisen sunnaripaikkaan, eli baariin, jossa hän käy viettämässä aikaa sunnuntaisin.

Asematunnelissa sijaitseva Bonker Moodcourt kattaa kolme erilaista ravintolaa.

Asematunnelissa sijaitseva Bonker Moodcourt kattaa kolme ravintolaa: vegaanista mättöruokaa tarjoileva Hoax, meksikolaiseen keittiöön keskittyvä Tacos ’n’ Tequila sekä cocktaileja ja kolikkopelejä yhdistävä Noob.

”Käyn täällä kaverin kanssa: tacoja, bisseä ja kuulumisia.”

Ronkaisen mukaan baari on juuri sopivalla tavalla överi pelikoneineen ja värivaloineen. Pelivalikoima on kattava: tarjolla on niin seikkailu- ja tasohyppelyklassikoita, tappelupelejä ja arcade-räiskintöjä, kilpa-ajoa unohtamatta. Flippereitä on joka lähtöön, ja niitä Ronkainen tykkää hakata ollessaan yksin liikenteessä.

Tarjoilija Jasmin Juhola rakensi Turtles-sarjakuvasta inspiroituneen drinkin.

Ronkainen käy Bonker Moodcourtissa usein ensisijaisesti syömässä, mutta juomatuote on myös kunnossa. Tarjoilija Jasmin Juhola valmistaa meille Secret of Booze -nimisen drinkin, johon inspiraatio on haettu Turtles-sarjakuvasta. Melonilikööriä, vodkaa, kiiviä ja limeä yhdistävä cocktail on huikaisevan vihreä, ja maultaan raikas ja hedelmäinen.

Bonker Moodcourt

Osoite: Ratapihankatu 39, 33100 Tampere

Maista ainakin tämä: cocktail leikkisältä drinkkilistalta

Bonker Moodcourtissa on pelikoneita laidasta laitaan.
Secret of Booze yhdistää melonilikööriä, vodkaa, kiiviä ja limeä. Lasiin on 3d-tulostettu sarjakuvasta tutut elementit.

LUE MYÖS: Joensuun parhaat baarit: huippubaarimestari esitteli Avecille kotikaupunkinsa helmet

LUE MYÖS: 5 kiinnostavaa baaria Turusta – alan aktiivi esittelee suosikkinsa kaupungista


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker