Katuruoka

Anthony Bourdain -leivällään hurmaava The Butter Boys on Helsingin puhutuimpia katuruokaravintoloita

Matti Hälvä kertoo, että The Butter Boys haluaa panostaa ruoan lisäksi laadukkaisiin juomiin. Ravintolan logo on Hälvän suunnittelema ja graafikon viimeistelemä. KUVA Aapo Siippainen

Yksi Helsingin viime viikkojen puhutuimmista katuruokaravintoloista avattiin Kalasataman Sompasaareen marraskuun alussa. The Butter Boys ei myy pizzaa, hampurilaisia tai döneriä – vaan leipiä.

”Sandwichit trendaavat tällä hetkellä. Olemme ottaneet valikoimiin suosittuja leipiä eri puolilta maailmaa”, sanoo yrityksen perustajiin kuuluva Matti Hälvä Helsingin Uutisille.

Salmon Chappel on yrityksen versio klassisesta kappelileivästä. Hapanjuurileivän päälle tulee muun muassa pannulla paahdettua lohta, uppomuna ja hollandaise-kastike.

”Shrimp Po’Boy tulee New Orleansista. Patongin sisällä on esimerkiksi friteerattuja katkarapuja. Pinza Rollit ovat taas meidän versio focaccia-leivästä. Väliin laitetaan burrataa ja kansi kiinni”, Hälvä esittelee.

Helsingissä on nähty viime vuosina useita sandwich-ravintoloita, jotka ovat pärjänneet vaihtelevalla menestyksellä. Hälvä uskoo, että The Butter Boysilla on paremmat eväät suureenkin suosioon.

”Kaikki paikat eivät ole olleet ravintola-alan ammattilaisten perustamia. Minulla on kokemusta vuodesta 1999”, sanoo neljää Fat Lizard -ravintolaa perustamassa ollut Hälvä.

Myös Mika Rasi ja Nico Sarelo kuuluvat ravintolan perustajiin.

”He ovat olleet minulla Fat Lizardeissa keittiöpäällikköinä. Vaikka leipiä tehdään tauotta kello 11–21, pysyy laatu tasaisena. Ensimmäinen leipä on yhtä hyvä kuin viimeinen”, Hälvä vakuuttaa.

Helsingin Uutiset kertoi toukokuussa, että Sompasaaressa ja nyt rakentuvassa Nihdissä oli yli puolentusinaa pizzeriaa. Hälvä kertoo huomanneensa, että alueen asukkaat haluavat jo vaihtelua.

”Asukkaat olivat kyllästyneet tarjontaan. Avajaispäivänä meillä oli 300 asiakasta. Viikonloppuisin päästään samoihin lukuihin ja arkenakin sataan asiakkaaseen.”

The Butter Boysiin tullaan myös kauempaa Helsingistä. Suurin syy siihen lienee kokkilegenda Anthony Bourdainin (1956-2018) mukaan nimetty leipä. Perunasämpylän välissä on muun muassa pistaasilla maustettua mortadella-makkaraa, provolone-juustosta tehtyä kastiketta ja sinappia.

Ravintolan henkilökunnan mukaan Bourdain löysi alkuperäisen reseptin Brasiliasta. Sen jälkeen leivästä on tullut kansainvälinen hitti.

”Tämä on meidän versiomme leivästä”, Hälvä kertoo.

Suurin osa haastattelun aikana tilatuista annoksista oli juuri Anthony Bourdain -leipiä.

Mika Rasi valmisti keskiviikkona useita Anthony Bourdain -leipiä peräkkäin. KUVA Aapo Siippainen
Kokkilegenda Anthony Bourdainin tunnetuksi tekemästä makkaraleivästä on tullut sosiaalisen median hitti myös Suomessa. KUVAT Peabody Awards/CC BY 2.0, Aapo Siippainen

Sompasaareen on avattu hiljattain muitakin uusia ravintoloita.

Esimerkiksi Sotto myy 5 euron napolipizzaa.

Marraskuussa The Butter Boysin viereen aukesi välimerellistä ruokaa myyvä Old Jerusalem, joka on tuttu Lehtisaaren ostarilta. Välissä se ennätti toimia Pitäjänmäen Arinatiellä.

”Yrittäjä on vaihtunut, mutta kokkina työskentelevä Shalaw jatkaa yhä”, omistaja Edres Chobany kertoo.

Old Jerusalemin ruokalistalla on muun muassa meze-annoksia sekä shawarma-lihoja ja falafeleja.

Isoisänsillan lähistöllä sijaitsevan The Butter Boysin tiloissa toimi aiemmin muun muassa aasialainen Xoxo-ravintola. Hälvä sanoo, että The Butter Boys olisi voitu perustaa esimerkiksi Punavuoreen, mutta silloin annosten hinnat olisivat olleet korkeammat.

Anthony Bourdain -leipä maksaa nyt kymmenen euroa ja Salmon Chappel 20 euroa.

”Vuokrat Sompasaaressa ovat maltilliset. Rahamme riittivät tähän tilaan ilman ulkopuolista rahoitusta. Uskomme omaan tekemiseen. Meidän ei ole toistaiseksi tarvinnut ottaa käyttöön Woltia tai Foodoraa.”

Shrimp Po’Boy sisältää muun muassa cajun-maustettuja katkarapuja sekä vesimeloni-chilikastiketta. KUVA The Butter Boys
The Butter Boysin Matti Hälvä, Mika Rasi ja Nico Sarelo. KUVA The Butter Boys
Old Jerusalem muutti mutkien kautta Lehtisaaresta Sompasaareen. Edres Chobany on uusi yrittäjä. KUVA Aapo Siippainen

Lue myös: Tähän ravintolaan ei ole asiaa ilman pikkutakkia – vierailimme klubilla, jonka jäseniksi vain miehet ovat tervetulleita


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi