Ilmiö

Banh mi -patonkibuumi rantautui Suomeen – tällainen on vietnamilaisen katuruoan klassikko

Vietnamissa banh mi eli täytetty patonki on perinteisesti ollut edullinen katuruoka, jota paikalliset rouvat myyvät tien poskessa pienistä ruokakojuistaan.

Suomessa banh mi -patonkeja myydään monissa vietnamilaisissa ravintoloissa, mutta myös suomalaiskokit ovat tehneet niistä omia versioitaan. Valtteri Sinkkosen ravintola N4kussa Helsingissä päätuote on banh mi. Tamperelainen fine dining -ravintola Kajo puolestaan järjesti vappuna banh mi -pop upin, jossa fiilisteltiin ravintoloitsija Veli-Matti Lampisen makumuistoja reppureissulta.

Banh mi -buumia on vauhdittanut Helsingin Kampintorilla päivystävä Bamilami-ruokarekka, joka sai kaupunkilaiset jonottamaan somehitiksi nousseita patonkejaan talvipakkasella. Jopa Espoossa toimiva perinteikäs ranskalainen leipomo Reze on alkanut leipoa banh mi -patonkeja ravintoloiden tarpeisiin.

”Banh min juuret juontavat aikaan, jolloin Vietnam oli Ranskan siirtomaa”, kertoo Bamilamin perustaja ja kokki Tai Nguyen.

Tuolloin ranskalaiset toivat patonkinsa Vietnamiin, ja ne täytettiin aluksi ranskalaisilla leikkeleillä. Yksi perinteisimmistä banh mi -täytteistä on vietnamilainen makkara.

Bamilami
Bamilamin somehitiksi nousseet banh mi -patongit saivat ihmiset jonottamaan patonkejaan sateisena talvipäivänä. KUVA Bamilami

Possu on edelleen hyvin tyypillinen banh mi -täyte. Etelävietnamilaisittain grillattu possuniska löytyy Bamilaminkin täytevalikoimasta. Tarjolla on myös modernimpia makuja, kuten korealaisittain maustettua possua, juustoisia lihatäytteitä sekä jakkihedelmästä ja seitanista valmistettuja kasvisvaihtoehtoja. Bamilamin täytteistä suosituin on vietnamilaisittain marinoitu sitruunaruohokana.

”Vietnam on pitkä maa, ja jokaisella alueella on oma tulkintansa banh mista”, Nguyen sanoo.

Hyvän banh mi -leivän kuori on ranskalaista patonkia ohuempi mutta rapea. Sisuksen on oltava ilmava, jotta sinne mahtuu paljon täytteitä. Usein leivän sisuksesta otetaan osa pois, jotta täytteitä mahtuu enemmän.

Proteiinin lisäksi patongin väliin on mahduttava pikkelöityjä kasviksia, kuten porkkanaa, retikkaa ja kurkkua. Makuelämyksen viimeistelee kastike. Vietnamissa kastikkeeksi riittää usein soijakastike tai kalakastike. Suomalaisille maistuu kosteampi banh mi, joten Bamilamissa on tarjolla myös mausteinen gochujang-kastike, makea hoisin-kastike sekä pähkinäinen satay.

Banh Mi

 • Leipä
  Rapeakuorinen patonki, jossa on ilmava sisus
 • Proteiini
  Esimerkiksi grillattua possua, nautaa, kanaa tai kasviproteiinia
 • Vihannekset
  3-2-1-liemessä pikkelöityä porkkanaa, retikkaa, kurkkua ja punasipulia
 • Kastike
  Esimerkiksi soijakastike, kalakastike, satay tai muu aasialaisittain maustettu kastike

Lue myös: Millainen on aito poke bowl? Helppo valmistaa, näyttävä ja herkullinen


 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi