Maija Itkosen ja Reetta Kivelän kaurainnovaatio tehtiin ruuaksi, joka muuttaisi maailmaa. Mutta jotta maailma muuttuisi, keksinnön piti täyttää muutama kriteeri.
Sen täytyi olla terveellistä, helppo valmistaa ja hyvänmakuista.
Nyt Gold&Greenin tuotevalikoimaan kuuluu maustamattoman ”Nyhtiksen” lisäksi maustettuja Nyhtökaura-tuotteita sekä Delikaura-tuotteita, jotka ovat marinoituja, käyttövalmiita kaura-herne-härkäpapupaloja. Kasvipohjaisten proteiinituotteiden tarjonta kasvaa, kuten kysyntäkin, joten maailma on muuttumassa. Jo joka kolmas eurooppalainen on tilastojen mukaan kasvissyöjä, vegaani tai fleksaaja, joka syö kasvispainotteisesti.
Maustamisella on avainrooli kaikkien mietojen kasviproteiinien käytössä. Gold&Greenin Creative Chef Sam McCormick neuvoo annostelemaan maustekastikkeita ja kuivamausteita selvästi enemmän kuin muita proteiineja valmistettaessa. Tuoretuotteina ja pakasteina saatavat kasviproteiinit kannattaa lämmittää mausteiden kanssa ja lisätä ruokaan vasta lopuksi, jotta niiden maku ja rakenne ovat tarjoiluhetkellä parhaimmillaan.
McCormick neuvoo paistamaan tuotteita valmiin maustekastikkeen tai oman marinadin kanssa pannulla tai uunissa GN-vuoassa muutaman minuutin ajan. Jos lopputuloksesta haluaa kostean, liesi säädetään keskilämmölle, tai jos rapeamman, nostetaan hieman lämpöä.
Jos maustamiseen käytetään kuivamausteita, kannattaa mukaan lisätä reilusti öljyä, jotta tuotteet imaisevat itseensä kunnolla makua.
Raaka-aineiden käytön helppous ja nopeus ovat valttia, kun kasvis- ja vegaaniruokia tehdään keittiössä muiden ruokien rinnalla. Tuttujen Nyhtökauran ja Delikauran lisäksi Gold&Greenin valikoimaan on nyt tullut vielä helppokäyttöisemmät proteiinirakeet jai -lastut.
Ne ovat kuivatuotteita, jotka voi annostella valmistettavaan ruokaan suoraan pakkauksesta, liottamatta ja lämmittämättä, ja kypsentää muiden raaka-aineiden kanssa.
Lastuja voi käyttää esimerkiksi lämpimissä ruuissa lihan sijaan.
Ne voi lisätä ruokaan sellaisenaan tai muotoilla vaikka pihveiksi tai pyöryköiksi. Proteiinirakeet toimivat hyvin muun muassa taikinoissa, täytteissä ja proteiinismoothieissa.
Sam McCormick
Töissä: Gold&Greenin tuotekehitystiimin Creative Chef.
Vapaalla: sienestää, marjastaa ja kerää villiyrttejä.
Motto: Vähemmän kuluttamista, vähemmän jätettä.
Nyhtökaura Sloppy Joe -burgerit
30 kpl
1,5 kg Nyhtökaura Nudea
500 ml Chipotle BBQ -kastiketta
30 sämpylää
500 g lehtikaalia paloiteltuna
5 punasipulia ohueksi viipaloituina
30 viipaletta voimakasta cheddaria
Paista Nyhtökaura BBQ-kastikkeessa. Paahda sämpylöiden leikkuupinnat.
Lämmitä uuni 230 asteeseen. Aseta sämpylöiden pohjat pellille. Jaa niille lehtikaalit, Nyhtökaura, punasipulit ja juustot. Paista uunissa 2–3 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut.
Aseta sämpylöiden kannet paikoilleen. Tarjoa ranskalaisten perunoiden kanssa.
Vinkki! Pidä liesi keskilämmöllä, kun teet kostean sloppy joe -kastikkeen.
Lihaton lasagne
30–40 annosta
800 g Gold&Green-proteiinilastuja
Tomaattikastike
900 g viipaloitua sipulia
160 g hienonnettua valkosipulia
260 g öljyä
240 g tomaattisosetta
8 kg tomaattimurskaa
200 g kasvisliemikuutioita
40 g sokeria
30 g kuivattua yrttiseosta
50 g suolaa
16 g mustapippuria
Bechamel-kastike
2 l maitoa
10 g suolaa
4 g muskottipähkinää
2 g laakerinlehteä
240 g voita
240 g jauhoja
Lisäksi
2 kg raastettua mozzarellaa
800 g lasagnelevyjä
Paista sipuli ja valkosipuli öljyssä (60 g). Lisää mausteet ja tomaattisose, paista kunnes seos on karamellisoitunut. Lisää tomaattimurska, kasvisliemi, sokeri ja mausteet, hauduta tunti. Lisää proteiinilastut ja loppu öljy kuumaan mutta ei kiehuvaan kastikkeeseen.
Kuumenna maito ja mausteet. Sulata voi, lisää jauhot ja keitä 5 minuuttia. Lisää kuumaa maitoa vähitellen 10–15 minuutin ajan. Siivilöi kastike.
Kokoa lasagne ja paista 175 asteessa peitettynä 30 minuuttia ja ilman kantta 15–20 minuuttia.
Vinkki! Proteiinilastut sopivat moneen. Lisää niitä sellaisinaan jopa mysliin ja granolaan.
Nyhtökaura tikka masala
25 annosta
1 kg sipulia viipaloituna
100 g murskattua valkosipulia
100 g hienonnettua inkivääriä
2,5 kg perunoita kuorittuna ja paloiteltuna
3 kg kukkakaalia paloiteltuna
3,5 kg tomaattimurskaa
2 l kookosmaitoa
700 g tikka masala paste -mausteseosta
70 g paprikajauhetta
1,5 kg Nyhtökaura Nudea
3 pnt korianteria lehdiksi irrotettuna
8 chiliä viipaloituina
öljyä paistamiseen
Kuullota sipuli, valkosipuli ja inkivääri öljyssä pannulla. Lisää perunat ja kukkakaali ja paista 3–4 minuuttia.
Lisää tomaattimurska, kookosmaito, tikka masala ja paprikajauhe. Hauduta, kunnes perunat ovat kypsiä.
Paista Nyhtökauraa toisessa pannulla öljyssä 3–4 minuuttia ja lisää se ruokaan. Hauduta vielä 2 minuuttia, jotta maut imeytyvät.
Koristele tuoreella korianterilla ja inkiväärillä. Tarjoa esimerkiksi villiriisin kanssa.
Vinkki! Lisää makua! Paista Nyhtökaura pannulla inkiväärin kanssa.
Kasviswrapit delikauralla
30 kpl
1,5 kg savu-BBQ-marinoitua Delikauraa
1,4 kg BBQ-kastiketta
3 kg keitettyä riisiä
3 kg salaattia revittynä
2 kg paprikaviipaleita
2 kg tomaattipaloja
30 tortillaa
Marinoi Delikaura BBQ-kastikkeessa. Keitä riisi ja käsittele kasvikset.
Kokoa wrapit asettamalla tortillalle ensin salaattia, sitten riisiä, paprikaviipaleita, Delikauraa ja tomaattia.
Rullaa tortillat wrapeiksi.
Riisinuudelisalaatti delikauralla
10 annosta
400 g chili-inkiväärimarinoitua Delikauraa
450 g sweet chili tai Asian style soy -kastiketta
500 g riisinuudeleita
500 g salaattia
300 g kurkkuviipaleita
150 g retiisiviipaleita
300 g punasipuliviipaleita
300 g porkkanaraastetta
300 g yrttejä (minttua, persiljaa, ruohosipulia)
seesamiöljyä
limeä
suolaa
Marinoi Delikaura kastikkeessa. Kypsennä riisinuudelit ja käsittele kasvikset. Mausta kasvikset seesamiöljyllä, limemehulla ja suolalla.
Rakenna annokset asettamalla kerroksittain salaattia, riisinuudeleita ja kasviksia. Lisää Delikaura ja yrtit päällimmäiseksi.
Vinkki! Delikaura toimii salaateissa myös ilman marinointia.
Julkaistu Aromissa 10/21.
Suosittele kokkia
Onko yrityksessäsi ruokafilosofia, kekseliäs kokki ja reseptejä, joiden jakamisesta olisi hyötyä muillekin? Tässä sarjassa esittelemme reseptejä ja tekijöitä niiden takana.
Kerro ideasi meille: toimitus@aromilehti.fi.