Tapahtumatuotanto

Slush uudistuu joka vuosi – konseptisuunnittelija Lari Suominen inhoaa tehdä mitään kahdesti

Kun somistus ja tilasuunnittelu tukevat tapahtuman sisältöä puhuttelevalla tavalla, ollaan unohtumattoman elämyksen äärellä. Konseptisuunnittelija Lari Suominen ja tuottaja Jyri Sucksdorff ovat osa valtavaa operaatiota, jonka lopputulemana on startup-tapahtuma Slush. Tämän vuoden Slush järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 17.–18.­ marraskuuta.

Konseptisuunnittelija Suomisen ja tuottaja Sucksdorfin erilaisia rooleja yhdistää yksi tekijä: he toimivat tulkkeina prosessin eri vaiheiden välillä. Suominen keskittyy työssään visuaalisen konseptin luomiseen. Hänen tehtävänsä on tulkata asiakkaan ideoima sisältö näkyvään muotoon. Suunnittelutyö alkaa jo edellisen vuoden tapahtuman aikana.

”Silloin asiakkaalla on alustavia ajatuksia ohjelman aihepiireistä ja pääpuhujista, joista ammennamme yhteyden esteettiseen teemaan.”

Lopputulemana on visuaalinen viitekehys, joka toimii työkaluna ja inspiraation lähteenä projektin muille suunnittelijoille. Suomisen mukaan sen tulee heijastella asiakkaan arvoja ja tavoitteita. Selkeys ja toimivuus ovat tärkeitä.

”Liian haastava tai filosofiselle tasolle jäävä teema on tulkinnanvarainen, ja lopputuloksesta tulee sekava.”

Alihankkijat ovat suuressa roolissa Slushin toteutuksessa, minkä takia hyvin rakennettu ohjaustyökalu on oleellinen. Oma lukunsa ovat kumppaniosastot, joita suunnitellaan ja toteutetaan ulkomaita myöten. Selkeä visuaalinen viitekehys takaa tapahtuman yhtenäisen designin. Suominen pitää kuitenkin rikkautena sitä, että kumppanit tuovat tapahtumaan oman mausteensa.

”He käyttävät meidän lähdettämme ins­piraationa ja tekevät jotain omaa. Silloin tapahtumasta tulee monimuotoisempi ja kiinnostavampi.”

Suunnittelijana Suominen inhoaa tehdä mitään kahdesti. Sen ansiosta myös Slushin ulkonäkö uudistuu vuosittain, vaikka Suominen ei varsinaisesti pyri olemaan ajan hermolla.

”Jos huomaan suunnitelmani muistuttavan jostain, mitä olen jo tehnyt, yritän tietoisesti ohjata itseäni pois siitä.”

Tuottajana Sucksdorffin tehtävä on kääntää suunnittelijoiden ideat käsinkosketeltavaan muotoon, josta oma tiimi ja alihankkijat pystyvät tuottamaan halutun lopputuloksen. Hän keskittyy erityisesti tapahtuman yhtenäisyyteen.

”Yritän punoa eri alueita yhteen. Pääinspiraationlähteeni on suunnittelijoiden ohjeistus, konsepti ja väripaletti. Kun siihen yhdistetään oma ja tiimin ammattitaito, kumpuaa aina myös jotain uutta.”

Sucksdorffin mukaan kriittistä toteutuksen onnistumiselle on se, että sitä pallotellaan eri tahojen kanssa riittävän monta kertaa ennen tuotantolinjalle päästämistä.

”Ennen vihreän valon saantia sparrataan asiakkaan, taiteellisen johdon, teknisen piirron ja budjettivastaavan kanssa useaan otteeseen.”

Tajunnanräjäyttävä kokonaisuus syntyy vain, jos toteutuksen takana on huippuammattilaisia. Sucksdorff on seurannut Slushin kehitystä sen taustajoukoissa vuodesta 2016.

”Meillä on tuotantopuolella vuosittain tyyppejä, jotka ovat omilla festareillaan tuotantopäälliköinä. Sinne kerääntyy ihan mieletön määrä ammatillista osaamista.”


Kuka?

Lari Suominen

  • Konseptisuunnittelija ja taidekuratoija, Sun Effects oy
  • Tausta Päätynyt suunnitteli­jaksi läpi uran tapahtuneen kehityksen kautta.
  • Inspiraatio Kokee olevansa kuin sieni, joka imee ympäriltään asioita ilman, että tiedostaa inspiraation lähteitä.
  • Haave Jatkaa kauniiden kokemusten tuottamista maailmaan.

Jyri Sucksdorff

  • Tuottaja, vastuualueena dekoratiiviset elementit. Yrittäjä.
  • Tausta Luovien alojen ammat­tilainen ja ympäristösuunnittelija.
  • Inspiraatio Harmonisista kauniista asioista.
  • Haave Että pystyisi omalla työllä vaikuttamaan positiivisesti ekologiseen kestävyysmurrokseen.

LUE MYÖS: Kuvat: Nordic Business Forum 2022 täytti Helsingin Messukeskuksen

LUE MYÖS: Valosuunnittelija Matti Jykylä on kasvanut mestariksi unelmatyössään – tiimityötä, kokeilua ja röyhkeyttä


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento