Alkutuotanto

Vesi- ja ilmaviljely sisätiloissa voi mullistaa tavan, jolla ruoka päätyy tulevaisuudessa lautaselle

Voisiko sisätiloissa kasvattaa ohraa?

Se on hyvin mahdollista, vastaa Metropolia-ammattikorkeakoulun innovaatiojohtaja Merja Rehn. Seisomme keskellä Urban farm lab -kokeilulaboratoriota, jossa ympärillä kasvatetaan vesiviljelyssä chiliä, ilmaviljelyssä bataattia ja omassa suljetussa tilassaan ohraa. Urban Farm Lab on ympäristö, jossa testataan tulevaisuuden ruuantuotantotapoja ja -teknologioita kontrolloidussa sisäviljely-ympäristössä. Se voi olla Metropolian asiantuntijoiden mukaan yksi tulevaisuuden ruuantuotannon ratkaisuista.

Kuvassa Metropolia Urban Farm Labin asiantuntijatiimi. KUVA Timo Porthan

Ratkaisuja haetaan, koska taustalla ovat globaalit haasteet kuten ilmastonmuutos ja kaupungistuminen. Niiden myötä perinteiset ruuantuotannon olosuhteet heikkenevät merkittävästi. Vesikin on jo monin paikoin katoava luonnonvara. Se kirittää löytämään vähän vettä kuluttavia ruuantuotantoratkaisuja.

Rehn korostaa, että uudet menetelmät eivät sulje pois perinteisiä. Ne pikemminkin rikastavat ruokaketjua, jossa ruuantuotanto nykyolosuhteissa on yhä haastavampaa.

”Jos ruokaa voidaan tuottaa tulevaisuudessa myös vertikaalisti kaupunkiympäristössä, on meillä entistä paremmat mahdollisuudet varmistaa myös kansallista ruokaturvaa.”

Urbanfarmlab
Urban Farm Labissa kokeillaan ohran kasvatusta kontrolloidussa sisätilassa. KUVA Timo Porthan

Urban farm labissa on kokeiltu vaihtelevalla menestyksellä ilma- ja vesiviljelyä kontrolloidussa sisätilassa. Ilmaviljellyt perunat ja vesiviljellyt chilit ovat tuottaneet satoa yllin kyllin, bataatti ei niinkään, sillä sen viljely on hyvin vesi-intensiivistä.

Projektitutkija Andrea Patané uskoo, että ilma- ja vesiviljeltyjen lajikkeiden kirjo voi olla tulevaisuuden Suomessa hyvinkin monipuolinen.

”Ilma- ja vesiviljely soveltuvat periaatteessa mille tahansa kasville. Ilmaperunaviljelyä tehdään jo mittavasti Aasiassa, mutta sisäviljelyyn soveltuvia uusia kasveja tarvitaan lisää. Salaatin, versojen ja yrttien viljelyllä ei vielä ratkaista globaalia ruokakriisiä.”

Urbanfarmlab
Vertikaaliviljely vie vähän tilaa. KUVA Timo Porthan

Vesiviljelyssä kasvatusalustana ei toimi multa, vaan esimerkiksi lekasora, ilmaviljelyssä kasvi kasvaa ilman kasvualustaa ilmassa roikkuen. Molemmissa menetelmissä säästyy vettä ja ravinteita on helppo hallita.

”Vesiviljely on helpompi tapa saada satoa lyhyessä ajassa. Se skaalautuu pieneen, joten yksittäinen ravintolakin voi sitä omissa tiloissaan kokeilla. Paikan päällä kasvatettu ruoka on elämys asiakkaille”, Rehn muistuttaa.

LUE MYÖS: Kyllä, peruna kasvaa ilmassa! Kuvat: Ilmaperuna on täysin puhdas poimittaessa

LUE MYÖS: Miksi ravintolayrittäjän tukkulasku nousee? Kallista lystiä, sanovat alkutuottajat ja kertovat syyt


Uusi ruokatuotanto

  • Sisätiloissa tapahtuvassa viljelyssä luodaan kasvuolosuhteet, jossa valon, veden ja ravinteiden määrää voidaan kontrolloida.
  • Ilmaviljelyssä kasviin suihkutettavat ravinteet eivät valu maahan. Ylijäävä kasteluvesi kerätään talteen ja kierrätetään järjestelmässä.
  • Vertikaaliviljelyssä kasvit kasvavat päällekkäisissä kerroksissa. Kasvatusala on moninkertainen kasvi-huoneviljelyyn verrattuna.

  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi