Tomi Lantto kirjoittaa kolumnisarjassaan johtamisesta.
Uusi esihenkilö ajattelee helposti, että koko kakku on hoidettava yksin. Fiksu esihenkilö höllää painetta ja ottaa koko tiimin mukaan talkoisiin.
Esihenkilön vaikutus oman tiiminsä työhyvinvointiin on massiivinen. Hänellä on myös keskeinen rooli siinä, miten ihmiset kokevat koko toimialan ja työpaikan. Onko meillä kiva tehdä töitä ja ylipäätään pysyä alalla?
Kun esihenkilöksi nousee ensimmäistä kertaa, on se samaan aikaan mahtavaa ja pelottavaa. Kun kaikki on uutta, omaa osaamista taatusti epäilee. Toisaalta uudella esihenkilöllä voi olla myös kova halu näyttää kyntensä. Joku pyrkii piilottamaan jännityksensä ja epävarmuutensa, toinen ajattelee, että on helpompi olla oma itsensä.
Jokainen uusi esihenkilö miettii, millainen suhde hänellä on omaan esihenkilöön. Saako häneltä tukea ja apua, antaako hän piiskaa, jos en osaa, tai saanko potkut, jos epäonnistun? Tunteiden vuoristorata on melkoinen.
Harvempi uusi esihenkilö osaa tunnemyrskyn keskellä pysähtyä miettimään, miltä oma toiminta näyttäytyy omille johdettaville. Tiimissä voi olla yli 50-vuotiaita konkareita, jotka ovat nähneet jo monta esihenkilöä ja osaavat hommansa. Todennäköisesti he arvostavat eniten kuuntelemista. Kokeneen ammattilaisen näkökulmasta saattaa tuntua suorastaan alentavalta, jos uusi, itseä nuorempi esihenkilö ei kysy hänen mielipidettään. Johdettava saattaa miettiä, olenko jo turha.
Esihenkilön tehtävään päässyt nuori saattaa puolestaan ajatella, että hänen on tehtävä kaikki itse. On pärjättävä ja näytettävä, että osaa. Pahimmillaan odotusten ristiriita johtaa siihen, että uusi esihenkilö ei osaa hyödyntää tiimiläisten kokemusta vaan haalii itselleen liikaa tekemistä ja saa aikaan kiireen. Sen seurauksena hänellä ei ole aikaa johtamiselle, keskusteluyhteyttä ei synny eikä hän saa koskaan edes tietää, missä homma meni pieleen.
Neuvoni jokaiselle esimiesasemaan nousevalle uudelle tekijälle onkin se, että aloita hommat istumalla alas tiimisi kanssa. Kerro, että olet ensimmäistä kertaa esihenkilönä. Kerro, että arvostat jokaisen tiimiläisen osaamista ja ammattitaitoa. Kerro, että aiot tehdä itse päätökset, mutta ennen päätöstä kuulet aina mielellään jokaisen mielipiteen. Näin viestit, että kuuntelet, mutta teet päätökset itse. Mielestäni se on reilu diili.
Kerro, että olet ensimmäistä kertaa esihenkilönä.
Kun teet muutoksia käytäntöihin, anna toteutus tiimisi tehtäväksi. Kun muutokset onnistuvat, ihmiset kokevat niiden olevan heidän onnistumisiaan. Jos eteen tulee haasteita, ne eivät ole silloin jonkun muun vaan kaikkien yhteisiä haasteita, jotka halutaan ratkoa yhdessä.
Kun toimit näin, saat tiimisi arvostuksen. Kun hyödynnät tiimisi osaamista, todennäköisesti pärjäät itsekin työssäsi paremmin.
Omasta kokemuksesta voin todeta, että hyvän tiimin rakentamiseen ja dynamiikkaan tarvitaan niin nuorten intoa kuin konkareiden kokemusta. Tärkeää on myös se, että jokaisella on tiimissä mahdollisuus hyödyntää omaa ammattitaitoaan ja kehittää osaamistaan. Tänä päivänä meillä on myös hieno mahdollisuus saada tiimeihin ihmisiä, jotka edustavat eri ruokakulttuureja. Tuodaan jokainen oma osamme kokonaisuuteen, niin tiimi menestyy!
PS. Jos huomaat, että uusi esihenkilö ei hoksaa hyödyntää tiimin osaamista, vinkkaa siitä hänelle. Esihenkilökin on kaveri, jota voi auttaa.
LUE MYÖS: Tomi Lantto: Ota vastuu työhyvinvoinnistasi
LUE MYÖS: Tomi Lantto: Osaatko sinä ohjata esihenkilöäsi?
Tomi Lantto on Antellin toimitusjohtaja ja perheyrittäjä.