Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja haluaa tarjota ruokapalveluille, ammattikeittiöiden henkilöstölle ja sitä kautta joukkoruokailun asiakkaille entistä paremmat mahdollisuudet nauttia ravitsemuksellisesti täysipainoisia kasvisruokia.
”Ammattikeittiöiden arki on hektistä tasapainoilua budjetin ja ravitsemussuositusten keskellä. Keittiöhenkilökunta kaipaa myös apua ja inspiraatiota kasvisreseptiikkaan. Tätä taustaa vasten käynnistimme vuosi sitten uusien ammattikeittiöreseptien kehitysprojektin, jonka tiimoilta olemme nyt julkaisseet 31 uutta, täysin kasvipohjaista reseptiä”, kampanjavastaava Katri Loikkanen kertoo.
Uusien kasvisruokareseptien kehityksestä on vastannut huipputiimi, johon kuului mm. ammattikokki, ravitsemustieteilijä ja ympäristötieteilijä. Kevään 2024 aikana reseptejä testattiin yhteistyössä ruokapalveluiden kanssa, jonka jälkeen niitä jatkokehitettiin saadun palautteen perusteella.
”Reseptit ovat uusien suomalaisten ravitsemussuositusten mukaisia. Kasvisruoan lisääminen kaikkien ruokavaliossa on tärkeää ympäristönäkökulmasta, ja siihen uudet ravitsemussuosituksetkin tähtäävät.”
”Yhteistyöravintoloiden asiakkaina oli lapsia, nuoria ja aikuisia, jotka kiittelivät ruokien maukkautta ja täyttävyyttä. Erityisen hyvää palautetta saimme esimerkiksi pasta limonello-, kookoksinen nuudelivuoka-, itkutofu-, couscoussalaatti- ja tarhurin juurespata -resepteistä, mutta reseptiikasta löytyy aivan varmasti runsaasti uusia ideoita, jotka kannattaa ottaa käyttöön”, Loikkanen innostaa.
Reseptit ovat uusien, myöhemmin tänä syksynä julkaistavien suomalaisten ravitsemussuositusten mukaisia ja kullekin reseptille on laskettu annoskohtainen hiilijalanjälki. Hiilijalanjälkitiedot löytyvät reseptipankista. Kunkin reseptin annoskoko on 20 annosta, mutta sitäkin voi näppärästi skaalata omiin tarpeisiin suoraan verkossa. Reseptit ovat saatavilla myös ruotsiksi ja englanniksi.
”Haluamme näin tehdä reseptiikan käyttöönoton mahdollisimman helpoksi”, Loikkanen lisää.
Taustalla on toki isossa kuvassa se, että kasvisruoan osuutta on tarpeen lisätä kautta linjan niin koti- kuin ammattikeittiöissä.
”Uusissa ravitsemussuosituksissa on otettu ensimmäisen kerran huomioon myös ympäristönäkökulma. Ruoan tuotanto ja koko ruokajärjestelmä on isossa roolissa ympäristökriisin torjumisessa. On arvioitu, että jopa kolmasosa ihmiskunnan päästöistä syntyy ruoantuotannosta, ja eläintuotannon päästöt ovat moninkertaiset kasvintuotantoon verrattuna. Kasvisruoan lisääminen kaikkien ruokavaliossa on siis ensiarvoisen tärkeää ympäristönäkökulmasta, ja siihenhän uudet ravintosuosituksetkin tähtäävät”, Loikkanen muistuttaa.
Ilmastokestävä kasvisruoka -reseptit löytyvät ilmastoruoka.fi-reseptipankista. Ne julkaistaan syksyn aikana myös uudistuneessa Jamix G6 -keittiöjärjestelmässä.