Asuntomessut 2025
Asuntomessutapahtumaa vietetään Oulussa 18.7.–17.8.2025. Tapahtumassa saadaan tutustua sekä asumisen että erityisesti pientalorakentamisen uusimpiin trendeihin. Messuilla pääsee uudisrakentamisen ohella tutustumaan myös korjausrakentamisen kohteina toimiviin vanhoihin huviloihin.
– Asuntomessuilta löytyykin varmasti paljon nähtävää erityisesti rakentamisesta, sisustamisesta ja pihoista kiinnostuneille. Tapahtuma soveltuu myös yritysryhmille, ja erityisesti asumiseen ja rakentamiseen sekä kaupunkisuunnitteluun liittyvät toimijat saavat varmasti paljon irti tapahtumasta, projektipäällikkö Hanna Mattila kertoo.
Asuntomessujen tapahtuma-alue sijaitsee Oulun keskustan läheisyydessä Oulujoen suistoalueella, mikä tekee alueesta itsessään jo uniikin ja kiinnostavan. Asuntomessualueesta rakennetaan korkeatasoinen, kestävän kehityksen mukainen kaupunkiympäristö, joka edistää yhteisöllisyyden syntymistä. Messualueesta halutaan suosittu vierailupaikka, hyvän kaupunkiasuminen esimerkkikohde ja ilon aihe kaikille oululaisille.
– Asuntomessut tuovat erityisesti Oulumieltä asumiseen! Tämä tarkoittaa uudenlaista leppoista huvilamaista elämäntyyliä ja pohjoista tulkintaa kulttuuririkkaasta kaupunkielämästä luonnon lähellä.
Kaupungin keskustan läheisyys tuo messutapahtuman lisäksi kaikki Oulun tarjoamat palvelut kävijöille helposti saavutettavaksi.
– Samalle reissulle voi yhdistää käynnin vaikkapa kesän matkailun kestosuosikkikohde Nallikarissa tai jossakin lukuisista Oulun kesäntapahtumista, Mattila vinkkaa.
Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026
Kulttuuripääkaupunkivuosi on yksi Euroopan suurimpia kulttuuritapahtumia, ja hyvin poikkeuksellinen, sillä aiemmin vain Helsinki ja Turku ovat saaneet saman kunnian. Tapahtuman merkitys on kaupungille valtavan suuri. Kulttuuripääkaupunkivuosi kehittää aluetta seuraavalle tasolle, ja tekee Oulusta kansainvälisen taiteen näyttämön. Tapahtuman onnistumiseen vaaditaan yhteisöllisyyttä.
– Olemme pohtineet tapoja kehittää ylpeyden tunnetta omasta kaupungista kulttuurin, taiteen ja tapahtumien avulla. Meidän on pitänyt luoda kulttuurinen voima, jotta saamme mukaan mahdollisimman paljon kumppaneita tekemään ja toteuttamaan. Tapahtumassa on mukana 40 pohjoista kuntaa, noin 100 suurta tuotantoa ja 1 000 pienempää ruohonjuuritason tapahtumaa, ohjelmajohtaja Samu Forsblom kertoo.
Kulttuurivuoden talvi tuo esiin pohjoiset ilmiöt, lumen ja jään, saamelaiskulttuurin ja arktisen
elämäntyylin. Kesällä esillä ovat taidetta ja luontoa yhdistävät kohteet, sisältölähtöiset festarit sekä ruokatapahtumat. Syksyn iso teema on taide ja teknologia, joka on samassa mittakaavassa harvinainen teema verrattuna muihin kulttuuripääkaupunkeihin.
– Uutta on myös se, että kulttuurivuosi näkyy myös perinteisten venueiden ulkopuolella, kuten parkkiluolissa ja jäätyneen meren päällä. Kaupungintalosta muotoutuu kansainvälisen mediataiteen keskittymä.
Vuonna 2026 Oulussa tapahtuu joka päivä jotain. Siksi kaupunki on loistava kohde myös yritysmatkoille. Oheistoiminnat on helppo järjestää.
– Jos suunnitelmissa vielä on aukko, että mitä vuonna 2026 omilla verkostoilla voisi tehdä, suosittelen lämpimästi Ouluun tulemista. Pohjoinen luova laboratorio on oiva alusta seminaareille, yritysryhmille ja matkailijoille, Forsblom perustelee.