Juomatrendit

Parhaat kesädrinkit: FBSK:n ammattilaisten vinkit vodkapohjaisiin cocktaileihin

FBSK on Suomen baarimestarien ja kannattajien kerho.

Noora Mommo, freelancer, Oulu

”Tänä kesänä haluan kokeilla syreenisiirappia tai -sokeria, ja kesäisen kukkaiset maut kiinnostavat muutenkin.”

Matias Pietarinen, The Maria Hotel, Helsinki

”Vodkasta kannattaa tehdä kotitekoisia liköörejä, siten pystyt luomaan uniikkeja makuyhdistelmiä ja vaikuttamaan liköörin makeuteen. Muista uuttaessa, että aina ei kannata käyttää lämpöhaudetta ja vakuumipussia, vaan klassinen hillopurkki ja aika voivat olla toimiva kombinaatio.”

Voit tehdä limoncelloa uuttamalla hillopurkissa vodkaa ja luomusitruunan kuoria pari viikkoa. Lisää joukkoon ruokosokeria oman maun mukaan, noin 150–250 grammaa. Odota muutama päivä, kunnes sokeri on täysin sulanut. Siivilöi ja pullota.

Älä missään nimessä heitä pois sokeroituneita kuoria, vaan kuivaa ne uunissa tai hyötykasvikuivurissa ja murustele sitruunapölyksi, jolla voi koristella cocktailin tai jälkiruoan.

Riikka Tuominen, Restaurant Fröj, Vaasa

”Vodka Collins on raikas ja vaikuttava juoma. Kesäisen variaation saat, kun uutat vodkaan raparperia ja lisäät sokeriliemen tilalle raparperi- tai mansikkasiirapin. Koivu-Collinsin saat uuttamalla koivunlehtiä vodkaan. Pyydä kuitenkin lehtien keräämiseen maanomistajan lupa.”

Greta Grönholm, Loimaan Seurahuone

Gretan raikas raparperi-vodkajuoma

4 cl vodkaa
2 mansikkaa
2 limelohkoa
4 cl itse tehtyä raparperimehua
3 basilikanlehteä
Russchiania pidentäjäksi

Koriste Basilikaa, raparperia ja mansikkaa
Murskaa limet ja mansikat lasin pohjalle, lisää basilika. Mittaa loput ainesosat lasiin, pidennä Russchianilla. Koristele.

Greta Grönholm
Gretan raikas drinkki passaa vaikka terassille. KUVA Mika Levälampi

Janne Rautiainen, Solo Sokos Hotel Torni, Tampere

”Kesäisistä vodkadrinkeistä meillä on ollut myynnissä muun muassa rakuunalla infusoitu vodka cassis-liköörin, seljankukkasiirapin ja tonic-veden kera.”

Anikó Lehtinen, Laurea-AMK, Helsinki

”Hyvä ja helppo kesäcocktail on vodka-sooda, johon tulee 2 senttilitraa kurkkulientä sekä koristeeksi pari siivua Myrttisen suolakurkkua ja tilliä.”

Milja Reijonen, Ravintola Kekäle, Levi

”Olen ’kypsyttänyt’ vodkaa mehiläisvahan kanssa, jolloin siihen tulee ihana hunajainen tuoksu, samalla kun vaha pehmentää alkoholin kovinta terää. Olen myös tehnyt kirkkaalle tisleelle rasvapesun kookoksella niin, että uutin ensin mustaherukan lehtiä kookosrasvassa, jotta sain herukanlehtien tuoksun ilman lehtivihreän kitkeryyttä. Sitten poistin lehdet ja lisäsin maustetun kookosrasvan alkoholin sekaan. Parin viikon päästä erotin rasvan tisleestä pakastamalla.”

Mikko Pernu, Ravintola Boulis, Kempele

”Tämä kesäinen vodkajuoma on meillä jatkuvassa myynnissä.”

Mustikkako!

4 cl Shaman’s Bilberry Vodkaa
soodaa
rosmariinin tai mustikan oksa

Rakennetaan pitkään grogilasiin.  

Mikko Pernu
Mikko Pernun Mustikkako!-drinkki. KUVA Anikó Lehtinen

Lue myös: Kesäjuoma voi ällistyttää alkoholittomanakin – näissä kolmessa on makua ja näköä


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker