Kahvi

Kofeiiniton kahvi on nyt nosteessa – laatu on parantunut kysynnän kasvaessa

Kiinnostus kofeiinitonta kahvia kohtaan on kasvanut Suomessa ja maailmalla osana hyvinvointitrendiä. Suurinta kofeiinittoman kahvin eli decaf-kahvin buumi on Yhdysvalloissa. Siellä 18 prosenttia kuluttajista juo pelkästään kahvia, josta on poistettu piristävä vaikutus.

Syyt ovat usein terveydelliset. Joillekin kofeiini ei sovi lainkaan, mutta he juovat kahvia maun takia. Kolmannes amerikkalaisista juo kofeiinittomia kahveja ainakin joskus. Osa heistä vaihtaa kofeiinittomaan vaihtoehtoon iltapäivisin turvatakseen yöunensa.

Vaatimukset tavallisen ja kofeiinittoman kahvin laadusta ovat nousseet käsi kädessä, sanoo Andres Piñeros. Kolumbialainen yrittäjä pyörittää viittä The Boy & the Bear -kahvilaa Los Angelesissa suomalaisen vaimonsa Mira Hautajoen kanssa.

”Kahvi on aina ollut minun juttuni, mutta kahvin monimuotoisuus avautui aivan uudella tavalla vasta Andresin myötä”, Hautajoki kertoo.

Hautajoki hioi taitojaan espresson valmistuksessa, oppi reseptit ja treenasi latte art -tekniikkaa kahviloissa. Yritystoiminnan kasvaessa hän on ottanut enemmän vastuuta johtamistehtävistä yhdessä miehensä kanssa.

Kofeiinittomalta kahvilta vaaditaan laatua

Pariskunnan asiakkaat ovat intohimoisia kahvinjuojia, oli kyse sitten kofeiinipitoisesta tai decaf-kahvista. Erikoiskahveja tarjoava The Boy & the Bear paahtaa pienviljelijöiden lähettämät pavut pienissä erissä Los Angelesissa.

”Ennen kahvia juotiin vain sen piristävän vaikutuksen takia. Nyt tärkeintä on maku”, sanoo Piñeros.

The Boy & the Bear -kahviloiden asiakkaista 20–25 prosenttia tilaa kofeiinitonta kahvia.

”Heille ei mikä tahansa decaf-kahvi kelpaa. Sen on oltava yhtä korkealuokkaista kuin tavallisenkin kahvin. Viljelijämme panostavat koko ajan kofeiinittoman kahvin maun parantamiseen, koska kysyntää on niin paljon.”

Kofeiini tuo kahviin sen karvaan ominaismaun, joka häviää kofeiinin poistamisen myötä. Kahvin maku pehmenee ja kompleksisuus vähenee.

Kofeiinittomilla kahveilla oli pitkään huono maine, sillä niihin käytettiin heikompilaatuisia papuja. Se on kuitenkin muuttunut.

Kiinnostus decaf-kahveja kohtaan nousee myös Suomessa. Ne kannattaa laittaa rohkeasti esille, jotta asiakkaat löytävät kofeiinittomat vaihtoehdot.

”Meidän kahviloissamme decaf-kahvit ovat muiden erikoiskahvien joukossa. Esittelemme ne osana laadukasta valikoimaamme”, Piñeros sanoo.

Lue myös: Asiat, jotka Suomen kahvikulttuurissa hämmentävät ammattilaista: ”Miksi kahvilassa kahvi ei ole se juttu?”


Kofeiinifakta

  • Kupillisessa (1,25 dl) suodatinkahvia on noin 80–100 milligrammaa kofeiinia.
  • Kofeiinipitoisuus vaihtelee papulajikkeen, paahtoasteen ja kahvin valmistustavan mukaan.
  • Myös kofeiiniton kahvi sisältää pieniä määriä kofeiinia, noin 1–5 milligrammaa kupillisessa.

  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi