Millaisia oluttrendejä New Yorkissa on luvassa vuodelle 2024?
Suosituimpia ovat edelleen vahvat hazy IPAt, joista pidän itsekin, mutta ylitarjonta hieman uuvuttaa. Hazy IPAsta on käytännössä tullut käsityöoluen synonyymi etenkin nuoremmalle asiakaskunnalle. Samalla kuitenkin pilsneri ja tummat, maltaiset oluet ovat nosteessa, vaikka ne eivät muutama vuosi sitten kelvanneet kenellekään.
Muun muassa tšekkiläinen pilsneri on entistä suositumpaa, samoin kaura oluen raaka-aineena. Oluessa trendit kiertävät samaan tapaan kuin muodissa, ja olen pannut olutta yli 35 vuotta, joten melkein kaikki trendit on jo nähty. Itse odottelen belgityylisten oluiden uutta nousua, jotta pääsisin tekemään lisää saisonia.
Entä New Yorkin baariskenen trendit?
Oluen rooli cocktailbaareissa on vahvistunut, ja jokaisessa paikassa tarjolla on pari kolme laadukasta ja ajankohtaista olutta, esimerkiksi pilsneriä ja hazy IPAa. Aiemmin oluen rooli ei ollut cocktailbaareissa yhtä iso, mutta nyt oluiden halutaan istuvan cocktailbaarin tunnelmaan ja eetokseen.
Melkein kaikissa New Yorkin normibaareissakin on nykyään hyvä valikoima, joten varsinaiset olutbaarit erikoistuvat. Voidaan puhua jopa ”hypererikoistumisesta”, jossa baari keskittyy vaikkapa yhteen tiettyyn oluttyyppiin.
Nähdäänkö lähitulevaisuudessa enemmän olueen pohjautuvia cocktaileja?
Usein olut on cocktaileissa hieman turha lisä, etenkin jos juomassa on kikkailun vuoksi korvattu vaikkapa samppanja tai kuohuviini oluella. Oluen vaahto katoaa nopeasti, jolloin cocktailista tulee sottaisen näköinen. Oluita ei saisi ”pakottaa” drinkkeihin.
On toki joitakin klassisia olutcocktaileja, kuten jouluun sopiva Black Flip, johon tulee tummaa suklaista stout-olutta, demerarasiirappia, kananmunaa ja muskottipähkinää. Myös perinteinen Black Velvet, joka sekoitetaan Guinnessista ja samppanjasta, toimii aina, vaikka onhan siinä vähän menneisyyden klangia.
Oma suosikkini on kuitenkin Brooklyn Bel Air Sourista ja Aperolista sekoitettu spritz, josta syntyy jäiden kanssa loistava, noin viisiprosenttinen drinkki, joka vielä näyttääkin hienolta. Itse käytän juomassa Aperolia kohtuudella, sillä en ole makean ystävä.
LUE MYÖS: Miten Aperol Spritz tehdään? Varo kolmea kompastuskiveä sen valmistamisessa
Brooklyn Fonio Double Pilsnerin juju on fonio. Mikä ihme se on?
Fonio on hirssin kaltainen heinäkasvi, joka tulee Keski-Afrikasta. Siellä sitä on kasvatettu 5 000 vuoden ajan. Fonio tuottaa kaksi satoa vuodessa ja kasvaa karuillakin alueilla ilman lannoitteita tai torjunta-aineita. Foniosta saa valmistettua hyvää olutta, ja se sopii monenlaisiin oluttyyleihin, sillä se antaa juomaan kivellisen hedelmän aromeita ja pientä pähkinäisyyttä. Lisäksi fonion viljely auttaa uudistamaan maaperää, ja se on varsin satoisa kasvi, joten se tuo myös rahaa paikalliselle yhteisölle.