Pienpanimot

Entinen paloasema omaan käyttöön! Olarin Panimolla on iso suunnitelma, mutta sitä ennen laitteisto siirretään Helsinkiin

Entinen paloasemarakennus saattaa pian saada uuden elämän. Kuvassa vasemmalla Olarin Panimon toimitusjohtaja Tommi Koistinen ja oikealla panimon perustaja Ville Leino. KUVA Riku Pihlanto

Olarin Panimo siirtää laitteistonsa Vallilan Konepajalle Helsinkiin, johon yritys rakentaa parhaillaan myös ravintolaa. Tulevaisuudessa Olarin Panimo haluaa ottaa haltuunsa entisen paloaseman Espoossa.

Jos kaikki menee Olarin Panimon suunnitelmien mukaisesti, entisessä paloasemarakennuksessa Espoossa pyöritetään muutaman vuoden kuluttua panimoa, ravintolaa, taproomia ja hotellia.

Olarin Panimo tiedotti torstaina voittaneensa kaksivaiheisen haun, jolla Espoo etsi suunnitteluvarauksen saajaa Niittykummun paloaseman kiinteistölle. Rakennus vapautuu nykyisestä käytöstään syksyllä, kun paloasema muuttaa Matinkylään.

Olarin Panimo suunnittelee paloasemarakennukseen tuotantolaitoksen lisäksi 200 asiakaspaikan ravintolaa, 50 asiakaspaikan hanahuonetta, 200- ja 100-paikkaisia ravintolaterasseja sekä hotellitoimintaa.

Mahdollista operaattorikumppania hotellitoiminnalle yritys ei vielä ole kartoittanut, kertoo Olarin Panimon toimitusjohtaja Tommi Koistinen Avecille. Aikaa on, sillä muutto entiseen paloasemarakennukseen onnistuu aikaisintaan vuoden 2026 loppupuolella.

Olarin Panimo lukeutuu Suomen johtaviin pienpanimoihin. KUVA Riku Pihlanto

Vuonna 1991 valmistunut Niittykummun paloasema on suojeltu rakennus. Uuteen käyttötarkoitukseen muuttaminen vaatii asemakaavamuutoksen ja rakennusluvan ja remontin. Paloaseman rakennuksessa on tehty aikaisemmin sisäilmakorjauksia.

”Rakennus vaatii kaikin puolin mittavan peruskorjauksen”, Koistinen tiivistää.

Olarin Panimo joutuu muuttamaan nykyisistä tiloistaan Espoon Otaniemestä, koska rakennus puretaan. Seuraava osoite on Helsingissä Vallilan Konepajan alueella, johon yritys avaa taproomin ja ravintolaterassin lauantaina 8. kesäkuuta. Alueella juhlitaan tuolloin Konepaja-festivaalia.

Panimolaitteisto seuraa perässä kuukautta myöhemmin. Laitteet sijoitetaan samaan kiinteistöön kuin mihin ravintolaa parhaillaan rakennetaan, Koistinen kertoo.

”Ravintola- ja baaritila on meidän hallinnoimamme paikan etuosassa ja panimolaitteisto tulee taakse.”

Kyseessä ei ole sama tila kuin mihin Etko Brewing suunnitteli aikaisemmin asettuvansa.

Vallilan Konepajalle on tulossa 150 asiakaspaikkaa sisälle sekä 200 paikan terassi ulos. Terassille tulee biljardi- ja pingispöydät sekä dartstaulu asiakkaiden käyttöön.

Jos lupa-asiat ja peruskorjaus saadaan hoidettua ja paloasemarakennus käyttöön, aikooko Olarin Panimo tuottaa jatkossa olutta sekä Helsingissä että Espoossa?

”Sehän on sitten kiva ongelma, että keskitytäänkö tekemään olutta Espoossa vai myös Helsingissä. Ajatuksia on helpompi muodostaa, kun näemme miten Konepaja pyörii ja kun Niittykumpu alkaa pyöriä.”

Olarin Panimo on vuonna 2015 perustettu pienpanimo, joka on voittanut useita palkintoja. Vuonna 2023 panimo tuotti 230 000 litraa olutta ja sen liikevaihto oli 1,5 miljoonaa euroa.

Lue myös: Pienpanimoilla on nyt kimurantit ajat – oma ravintola on ehdoton edellytys menestykselle, sanoo konkari

Lue myös: Helsingin keskustan uutuus: yö teltassa sisätiloissa 81 eurolla – ”Olemme paljon edullisempi kuin yksikään hotellihuone”


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker