Peruna

Annabelle, Colomba, Jazzy… 17 yleistä perunalajiketta käyttövinkkeineen

Peruna on edullinen, ravinteikas ja ennen kaikkea monipuolinen raaka-aine. Suomalaiset syövät perunaa keskimäärin 50–55 kiloa vuodessa. Enemmänkin voisi, sillä uudet ravitsemussuositukset kannustavat runsaaseen perunan käyttöön.

Suomessa viljellään tällä hetkellä noin 70 erilaista ruokaperunalajiketta, jotka vaihtelevat maultaan, kooltaan ja käyttöominaisuuksiltaan. Suosituin lajike on Annabelle, joka kiinteänä varhaislajikkeena sopii mainiosti keitettäväksi, paistettavaksi tai vaikka grillattavaksi. Muusiperunaksi kannattaa sen sijaan valita jauhoisempi lajike. Pieni perunaopas helpottaa sopivan lajikkeen valintaa.

Kiinteä

Annabelle

Tyyppi: Kiinteä

Ominaisuudet: Pitkulainen, vahvan keltainen malto, mieto kermaisen pehmeä maku

Käyttö: Sopii keitettäväksi, paistettavaksi, salaatteihin ja keittoihin. Toimii hyvin myös grillattuna. Ei suositella muusiin.

Sesonki: Varhaisperuna, saatavilla kesäkuusta alkaen

Annabelle
Annabelle. KUVA HZPC Kantaperuna

Siikli

Tyyppi: Kiinteä tai lievästi jauhoinen

Ominaisuudet: Pitkulainen, keltamaltoinen, maukas

Käyttö: Sopii keitettäväksi, paistettavaksi, salaatteihin ja laatikkoruokiin

Sesonki: Varhaisperuna, saatavilla kesäkuusta alkaen

Siikli
Siikli. KUVA HZPC Kantaperuna

Timo

Tyyppi: Kiinteä

Ominaisuudet: Kookasmukulainen, pyöreä, vaaleamaltoinen, maukas varhaisperuna

Käyttö: Sopii erityisen hyvin keitettäväksi tai höyrytettäväksi

Sesonki: Varhaisperuna, saatavilla toukokuun lopusta alkaen

Timo
Timo. KUVA HZPC Kantaperuna

Nicola

Tyyppi: Kiinteä

Ominaisuudet: Pitkänomainen, keltamaltoinen, täyteläinen maku

Käyttö: Sopii erityisesti salaatteihin ja keitettäväksi

Sesonki: Talviperuna, saatavilla syksystä kevää

Nicola
Nicola. KUVA HZPC Kantaperuna

Colomba

Tyyppi: Kiinteä yleisperuna

Ominaisuudet: Pyöreä, keltamaltoinen, sileä kuori, irtonainen, hieman jauhoinen

Käyttö: Monipuolinen ruokaperuna, joka sopii keitettäväksi, grillattavaksi, uuniruokiin sekä perunamuusiksi

Sesonki: Aikainen, hyvin säilyvä lajike

Colomba
Colomba. KUVA HZPC Kantaperuna

Yleisperuna

Sunita

Tyyppi: Yleisperuna

Ominaisuudet: Kirkas ja sileä kuori, kauniin keltainen malto

Käyttö: Säilyttää rakenteensa keitettäessä ja mehevöityy uuniruoissa, sopii keitettäväksi, lohkoperunoiksi sekä laatikkoruokiin

Sesonki: Aikainen, hyvin säilyvä lajike, saatavilla pitkälle syksyyn

Sunita
Sunita. KUVA HZPC Kantaperuna

Jussi

Tyyppi: Yleisperuna

Ominaisuudet: Soikea, sileäkuorinen, vaaleamaltoinen, miedon makea ja täyteläinen maku

Käyttö: Säilyttää muotonsa keitettäessä, sopii hyvin lisäkkeeksi, perunasalaatteihin, lohkoperunoiksi sekä laatikoihin ja gratiineihin

Sesonki: Varhaisperuna, joka soveltuu myös kesä- ja syysperunaksi

Jussi
Jussi. KUVA Siemenperunakeskus

Dunastar

Tyyppi: Yleisperuna

Ominaisuudet: Punakuorinen, keltamaltoinen

Käyttö: Säilyttää rakenteensa keitettäessä, sopii lisäkkeeksi, salaattiperunaksi, mutta myös pannulla paistettavaksi ja lohkoperunoiksi. Erityisen suosittu uuniperunana.

Sesonki: Keskimyöhäinen

Dunastar
Dunastar. KUVA Siemenperunakeskus

Innovator

Tyyppi: Yleisperuna

Ominaisuudet: Pitkän soikea, tasalaatuinen, vaaleankeltainen malto

Käyttö: Sopii erityisen hyvin ranskanperunoiksi ja lohkoperunoiksi

Sesonki: Melko aikainen lajike

Innovator
Innovator. KUVA HZPC Kantaperuna

Gala

Tyyppi: Yleisperuna

Ominaisuudet: Pyöreänsoikea, kiinteä ja hienorakenteinen, ei tummu keitettäessä

Käyttö: Erinomainen salaattiperuna, säilyttää muotonsa hyvin keitettäessä. Sopii myös paistamiseen ja uuniruokiin.

Sesonki: Keskikesän lajike

Gala
Gala. KUVA HZPC Kantaperuna

Melody

Tyyppi: Yleisperuna

Ominaisuudet: Pyöreä, keltamaltoinen, ei tummu keitettäessä

Käyttö: Sopii keitettäväksi, salaatteihin ja keittoihin sekä laatikoihin, uuniin ja soseeksi

Sesonki: Talviperuna, saatavilla syksystä kevääseen

Melody
Melody. KUVA Siemenperunakeskus

Van Gogh

Tyyppi: Yleisperuna

Ominaisuudet: Pyöreähkö, melko isokokoinen, voimakkaan keltainen, säilyttää muotonsa keitettäessä

Käyttö: Sopii keitettynä lisäkkeeksi, uuni- ja laatikkoruokiin, perunasoseisiin ja lohkoperunaksi

Sesonki: Myöhäinen, hyvin säilyvä lajike, saatavilla syksystä pitkälle kevääseen asti

Van Gogh
Van Gogh. KUVA HZPC Kantaperuna

Jazzy

Tyyppi: Yleisperuna

Ominaisuudet: Pitkänsoikea, ohutkuorinen, vaaleamaltoinen, miedon makea ja kermainen maku.

Käyttö: Pieni ja keitettäessä rakenteensa säilyttävä, sopii erityisen hyvin salaattiperunaksi. Kypsyy nopeasti keitettäessä ja höyryttämällä. Säilyttää rakenteensa hyvin myös pannulla paistettuna.

Sesonki: Melko aikainen, hyvin säilyvä lajike

Jazzy
Jazzy. KUVA Siemenperunakeskus

Jauhoinen

Lapin Puikula

Tyyppi: Jauhoinen

Ominaisuudet: Pitkulainen, keltamaltoinen, mantelimainen maku

Käyttö: Hajoaa helposti keitettäessä, sopii erityisen hyvin muusiperunaksi

Sesonki: Myöhäinen lajike, saatavilla syksystä alkaen

Puikula
Puikula. KUVA Siemenperunakeskus

Lady Claire

Tyyppi: Jauhoinen

Ominaisuudet: Pyöreänsoikea, keltamaltoinen

Käyttö: Sopii erityisesti perunalastujen raaka-aineeksi sekä muusiperunaksi. Toimii myös leivonnassa.

Sesonki: Keskimyöhäinen hyvin säilyvä lajike

Lady Claire
Lady Claire. KUVA Siemenperunakeskus

Rosamunda

Tyyppi: Jauhoinen

Ominaisuudet: Isokokoinen, punakuorinen, keltamatoinen

Käyttö: Sopii uuniperunaksi, muusiin ja perunaleivonnaisiin

Sesonki: Saatavilla syksystä alkaen

Rosamunda
Rosamunda. KUVA Siemenperunakeskus

Blue Kongo

Tyyppi: Jauhoinen

Ominaisuudet: Purppuranpunainen malto, muuttuu kypsennettäessä siniseksi. Väri säilyy parhaiten höyrykypsennyksessä tai uunissa, keitettäessä väri vaalenee.

Käyttö: Näyttävä lisäke ruokapöytään. Sopii perunasalaatteihin sekä sose- ja lohkoperunaksi.

Sesonki: Saatavilla syksystä alkaen

Blue Congo
Blue Congo. KUVA Siemenperunakeskus


Tiesitkö?

Peruna on ravitsevaa ruokaa. Se sisältää muun muassa C-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineja, kaliumia, magnesiumia sekä kuitua.

Perunoiden sesongit

  • Varhaisperunat touko-kesäkuusta alkaen: Timo, Siikli, Annabelle
  • Keskikauden perunat heinä-elokuussa: Jazzy, Melody
  • Myöhäisperunat syksystä kevääseen: Nicola, Puikula, Van Gogh

Valitse ruokaan sopiva lajike

  • Keitetyt perunat ja salaatit: Valitse kiinteitä lajikkeita, kuten Siikli, Annabelle tai Nicola
  • Perunamuusi: Käytä jauhoisia lajikkeita, kuten Challenger, Rosamunda tai Puikula
  • Uuniperunat: Sopivat lajikkeet ovat Bellarosa, Rosamunda ja Inca Bella
  • Paistetut perunat: Kiinteät lajikkeet, kuten Annabelle tai Jazzy

Lähteet: MTK, Suomen siemenperunakeskus, Siemenperuna.fi, Sydänmerkki.fi

 


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi