Peruna on edullinen, ravinteikas ja ennen kaikkea monipuolinen raaka-aine. Suomalaiset syövät perunaa keskimäärin 50–55 kiloa vuodessa. Enemmänkin voisi, sillä uudet ravitsemussuositukset kannustavat runsaaseen perunan käyttöön.
Suomessa viljellään tällä hetkellä noin 70 erilaista ruokaperunalajiketta, jotka vaihtelevat maultaan, kooltaan ja käyttöominaisuuksiltaan. Suosituin lajike on Annabelle, joka kiinteänä varhaislajikkeena sopii mainiosti keitettäväksi, paistettavaksi tai vaikka grillattavaksi. Muusiperunaksi kannattaa sen sijaan valita jauhoisempi lajike. Pieni perunaopas helpottaa sopivan lajikkeen valintaa.
Kiinteä
Annabelle
Tyyppi: Kiinteä
Ominaisuudet: Pitkulainen, vahvan keltainen malto, mieto kermaisen pehmeä maku
Käyttö: Sopii keitettäväksi, paistettavaksi, salaatteihin ja keittoihin. Toimii hyvin myös grillattuna. Ei suositella muusiin.
Sesonki: Varhaisperuna, saatavilla kesäkuusta alkaen

Siikli
Tyyppi: Kiinteä tai lievästi jauhoinen
Ominaisuudet: Pitkulainen, keltamaltoinen, maukas
Käyttö: Sopii keitettäväksi, paistettavaksi, salaatteihin ja laatikkoruokiin
Sesonki: Varhaisperuna, saatavilla kesäkuusta alkaen

Timo
Tyyppi: Kiinteä
Ominaisuudet: Kookasmukulainen, pyöreä, vaaleamaltoinen, maukas varhaisperuna
Käyttö: Sopii erityisen hyvin keitettäväksi tai höyrytettäväksi
Sesonki: Varhaisperuna, saatavilla toukokuun lopusta alkaen

Nicola
Tyyppi: Kiinteä
Ominaisuudet: Pitkänomainen, keltamaltoinen, täyteläinen maku
Käyttö: Sopii erityisesti salaatteihin ja keitettäväksi
Sesonki: Talviperuna, saatavilla syksystä kevää

Colomba
Tyyppi: Kiinteä yleisperuna
Ominaisuudet: Pyöreä, keltamaltoinen, sileä kuori, irtonainen, hieman jauhoinen
Käyttö: Monipuolinen ruokaperuna, joka sopii keitettäväksi, grillattavaksi, uuniruokiin sekä perunamuusiksi
Sesonki: Aikainen, hyvin säilyvä lajike

Yleisperuna
Sunita
Tyyppi: Yleisperuna
Ominaisuudet: Kirkas ja sileä kuori, kauniin keltainen malto
Käyttö: Säilyttää rakenteensa keitettäessä ja mehevöityy uuniruoissa, sopii keitettäväksi, lohkoperunoiksi sekä laatikkoruokiin
Sesonki: Aikainen, hyvin säilyvä lajike, saatavilla pitkälle syksyyn

Jussi
Tyyppi: Yleisperuna
Ominaisuudet: Soikea, sileäkuorinen, vaaleamaltoinen, miedon makea ja täyteläinen maku
Käyttö: Säilyttää muotonsa keitettäessä, sopii hyvin lisäkkeeksi, perunasalaatteihin, lohkoperunoiksi sekä laatikoihin ja gratiineihin
Sesonki: Varhaisperuna, joka soveltuu myös kesä- ja syysperunaksi

Dunastar
Tyyppi: Yleisperuna
Ominaisuudet: Punakuorinen, keltamaltoinen
Käyttö: Säilyttää rakenteensa keitettäessä, sopii lisäkkeeksi, salaattiperunaksi, mutta myös pannulla paistettavaksi ja lohkoperunoiksi. Erityisen suosittu uuniperunana.
Sesonki: Keskimyöhäinen

Innovator
Tyyppi: Yleisperuna
Ominaisuudet: Pitkän soikea, tasalaatuinen, vaaleankeltainen malto
Käyttö: Sopii erityisen hyvin ranskanperunoiksi ja lohkoperunoiksi
Sesonki: Melko aikainen lajike

Gala
Tyyppi: Yleisperuna
Ominaisuudet: Pyöreänsoikea, kiinteä ja hienorakenteinen, ei tummu keitettäessä
Käyttö: Erinomainen salaattiperuna, säilyttää muotonsa hyvin keitettäessä. Sopii myös paistamiseen ja uuniruokiin.
Sesonki: Keskikesän lajike

Melody
Tyyppi: Yleisperuna
Ominaisuudet: Pyöreä, keltamaltoinen, ei tummu keitettäessä
Käyttö: Sopii keitettäväksi, salaatteihin ja keittoihin sekä laatikoihin, uuniin ja soseeksi
Sesonki: Talviperuna, saatavilla syksystä kevääseen

Van Gogh
Tyyppi: Yleisperuna
Ominaisuudet: Pyöreähkö, melko isokokoinen, voimakkaan keltainen, säilyttää muotonsa keitettäessä
Käyttö: Sopii keitettynä lisäkkeeksi, uuni- ja laatikkoruokiin, perunasoseisiin ja lohkoperunaksi
Sesonki: Myöhäinen, hyvin säilyvä lajike, saatavilla syksystä pitkälle kevääseen asti

Jazzy
Tyyppi: Yleisperuna
Ominaisuudet: Pitkänsoikea, ohutkuorinen, vaaleamaltoinen, miedon makea ja kermainen maku.
Käyttö: Pieni ja keitettäessä rakenteensa säilyttävä, sopii erityisen hyvin salaattiperunaksi. Kypsyy nopeasti keitettäessä ja höyryttämällä. Säilyttää rakenteensa hyvin myös pannulla paistettuna.
Sesonki: Melko aikainen, hyvin säilyvä lajike

Jauhoinen
Lapin Puikula
Tyyppi: Jauhoinen
Ominaisuudet: Pitkulainen, keltamaltoinen, mantelimainen maku
Käyttö: Hajoaa helposti keitettäessä, sopii erityisen hyvin muusiperunaksi
Sesonki: Myöhäinen lajike, saatavilla syksystä alkaen

Lady Claire
Tyyppi: Jauhoinen
Ominaisuudet: Pyöreänsoikea, keltamaltoinen
Käyttö: Sopii erityisesti perunalastujen raaka-aineeksi sekä muusiperunaksi. Toimii myös leivonnassa.
Sesonki: Keskimyöhäinen hyvin säilyvä lajike

Rosamunda
Tyyppi: Jauhoinen
Ominaisuudet: Isokokoinen, punakuorinen, keltamatoinen
Käyttö: Sopii uuniperunaksi, muusiin ja perunaleivonnaisiin
Sesonki: Saatavilla syksystä alkaen

Blue Kongo
Tyyppi: Jauhoinen
Ominaisuudet: Purppuranpunainen malto, muuttuu kypsennettäessä siniseksi. Väri säilyy parhaiten höyrykypsennyksessä tai uunissa, keitettäessä väri vaalenee.
Käyttö: Näyttävä lisäke ruokapöytään. Sopii perunasalaatteihin sekä sose- ja lohkoperunaksi.
Sesonki: Saatavilla syksystä alkaen

Tiesitkö?
Peruna on ravitsevaa ruokaa. Se sisältää muun muassa C-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineja, kaliumia, magnesiumia sekä kuitua.
Perunoiden sesongit
- Varhaisperunat touko-kesäkuusta alkaen: Timo, Siikli, Annabelle
- Keskikauden perunat heinä-elokuussa: Jazzy, Melody
- Myöhäisperunat syksystä kevääseen: Nicola, Puikula, Van Gogh
Valitse ruokaan sopiva lajike
- Keitetyt perunat ja salaatit: Valitse kiinteitä lajikkeita, kuten Siikli, Annabelle tai Nicola
- Perunamuusi: Käytä jauhoisia lajikkeita, kuten Challenger, Rosamunda tai Puikula
- Uuniperunat: Sopivat lajikkeet ovat Bellarosa, Rosamunda ja Inca Bella
- Paistetut perunat: Kiinteät lajikkeet, kuten Annabelle tai Jazzy
Lähteet: MTK, Suomen siemenperunakeskus, Siemenperuna.fi, Sydänmerkki.fi