Resepti

Mikä liha tartariin? Vinkit täydelliseen tartar-pihviin kotona ja ravintolassa

Tartar-pihvi on liharuokien klassikko, joka toimii niin alkuruokana kuin pääruokanakin. Se on vakiinnuttanut asemansa monen ravintolan klassikkoannoksena, ja esimerkiksi helsinkiläiset Kosmos ja Carelia tunnetaan erinomaisista tartareistaan. Bistrobuumin myötä Suomeen perustetaan jatkuvasti myös uusia ravintoloita, joiden listalta löytyy oma tulkintansa tartarista. Jo pelkästään Helsingin Hakaniemestä löytyy viisi uudenkarheaa bistroa, joissa aterian voi aloittaa tartarilla: Pantry, Le Coin, Olkkari, Bistro o Mat ja 305.

Tamperelaisen liharavintola Huberin ruokalistalla tartar-pihvi on ollut vuodesta 2012 asti, ja siellä se on myös pysynyt. Annokseen ei saa koskea, sillä moni kanta-asiakas tulee ravintolaan juuri erinomaisen tartarin vuoksi.

Huberissa tartarin lihana käytetään naudan sisäpaistia. Ravintoloitsija Pekka Salmelan mielestä sisäpaistin maku on ylivoimainen. Jos tartarin tekee esimerkiksi sisäfileestä, jää maku helposti valjuksi.

Tartar on ollut ravinteli Huberin listalla avajaispäivästä asti. Ravintoloitsija Pekka Salmela jauhaa tartarin naudan sisäpaistista. KUVA Sami Repo

Tartarin valmistuksessa on kolme vaihtoehtoa: lihan jauhaminen myllyllä, lihapalan ”raaputtaminen” veitsellä tai leikkaaminen pieniksi kuutioiksi. Huberissa suositaan jauhamista. Liha jauhetaan myllyllä kahdesti.

”Raaputettu tartar on mielestäni liian tahnamainen. Pieniksi kuutioiksi leikkaaminen taas ei toimi isojen määrien tekemisessä, ja lisäksi silloin lihan pitäisi olla sisäfileetä”, Salmela sanoo.

Lihan makua korostetaan umamisilla lisäkkeillä. Jauhettuun tartar-lihaan lisätään ensin vähän öljyä, suolaa ja pippuria, sitten goudajuustoa, pikkelöityä sipulia, kuivattuja kapriksia ja worcestershiremajoneesia.

”Perinteistä keltuaista en kaipaa tartariin, se tekee monesti siitä vähän löysän. Paitsi jos annoksen syö vaikkapa hapanjuurileivän kanssa, silloin keltuainen on hyvä lisäke.”

Käsin leikattu tartar

Lihatukku Roslundilla tartar on lähes aina ryhmätilaisuuksien alkuruokana. Se tehdään tuoreesta sisäpaistista.

”Tartar-lihan pitää olla tuoretta, ei riiputettua. Raakakypsymisessä lihaan kehittyy maitohappojen muodostumisen myötä pientä kitkeryyttä”, Roslundin ravintolaliiketoiminnasta vastaava keittiöpäällikkö Anssi Karppinen sanoo.

Liha leikataan käsin veitsellä kolmen millin kuutioiksi.

Tartarin lisäkkeenä Roslund tarjoaa perinteisesti keltuaista, kaprista ja sipulia hienoksi hakattuna. Annokseen kuuluu usein myös maustettua majoneesia, kuten esimerkiksi harissamajoneesia sekä rapeaa leipää ja parmesaanijuustoa.

Jauhettu tartar

Jauha tartarin liha myllyllä kahteen kertaan. Naudan sisäpaisti on hyvä valinta. KUVA Sami Repo
Mausta jauhettu liha öljyllä, suolalla ja pippurilla. KUVA Sami Repo
Asettele tartar lautaselle stanssin avulla. Lisää haluamasi mausteet päälle, esimerkiksi keltuainen tai goudajuustoa, pikkelöityä sipulia ja kapriksia. KUVA Sami Repo
Lisää lautaselle haluamasi lisukkeet. Worcestershiremajoneesi toimii hyvin. KUVA Sami Repo.
Viimeistele annos makusi mukaan esimerkiksi raastetulla goudajuustolla.

LUE MYÖS: Peuran liha, tietoa ja kolme loistavaa reseptiä

Ammattikeittiössä voi säästää käyttämällä koko ruhon: Tässä 5 reseptiä

Juttua muokattu 3.4. 2024 klo 12.35. Korjattu Anssi Karppisen sukunimi.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi
  • Tarvitsemme suostumuksesi

    Mediakonserni Keskisuomalainen ja sen valikoidut kumppanit (17) käyttävät evästeitä ja käsittelevät henkilötietoja, kuten eväste- ja tai mobiilitunnisteita, tarjotakseen sinulle parempia palveluita. Valitsemalla "Hyväksy kaikki" annat suostumuksesi seuraaviin:

    Tarkoitukset

    Evästeet, laitteet tai vastaavat verkkotunnisteet (esimerkiksi kirjautumisperusteiset tunnisteet, satunnaisesti määritetyt tunnisteet, verkkopohjaiset tunnisteet) sekä muut tiedot (esimerkiksi selaimen tyyppi ja tiedot, kieli, näytön koko, tuetut tekniikat jne.) voidaan tallentaa laitteellesi tai lukea laitteellasi laitteen tunnistamiseksi joka kerta, kun se muodostaa yhteyden sovellukseen tai verkkosivustoon yhdessä tai useammassa tässä esitetyssä tarkoituksessa.

    Mainontaa voidaan näyttää rajallisten tietojen perusteella. Mainonnan suorituskykyä voidaan mitata.

    Mainonta voidaan yksilöidä profiilin perusteella. Toimintaasi tässä palvelussa voidaan käyttää sinua koskevan profiilin luomiseen tai parantamiseen yksilöityä mainontaa varten.

    Sisältö voidaan yksilöidä profiilisi perusteella. Toimintaasi tässä palvelussa voidaan käyttää sinua koskevan profiilin luomiseen tai parantamiseen yksilöityä sisältöä varten. Sisällön tehokkuutta voidaan mitata. Raportit voidaan luoda oman ja muiden toiminnan perusteella. Toimintasi tässä palvelussa voi auttaa kehittämään ja parantamaan tuotteita ja palveluita.

    Erityisominaisuudet

    Hyväksynnälläsi tarkkaa sijaintiasi (alle 500 metrin säteellä) voidaan käyttää tässä ilmoituksessa kuvattujen tarkoitusten tueksi.

    Hyväksynnälläsi tiettyjä laitettasi koskevia ominaisuuksia saatetaan pyytää ja käyttää erottamaan se muista laitteista (kuten asennetut fontit tai laajennukset, näyttösi resoluutio) tässä ilmoituksessa kuvattujen tarkoitusten tueksi.

    Erityiset tarkoitukset

    Tietojasi voidaan käyttää epätavallisen ja mahdollisesti petollisen toiminnan valvontaan ja ehkäisyyn (esimerkiksi mainonta, bottien mainosklikkaukset) sekä järjestelmien ja prosessien asianmukaisen ja turvallisen toiminnan varmistamiseen. Niitä voidaan käyttää myös sellaisten mahdollisten ongelmien korjaamiseen, joita sinä, julkaisija tai mainostaja saatatte kohdata sisällön ja mainosten toimituksessa ja vuorovaikutuksessasi niiden kanssa.

    Tiettyjä tietoja (kuten IP-osoitetta tai laiteominaisuuksia) käytetään sisällön tai mainonnan teknisen yhteensopivuuden varmistamiseen ja sisällön tai mainonnan välittämisen helpottamiseen laitteellesi.

    Erityiset tarkoitukset ovat välttämättömiä ja ovat käytössä aina. Ei-välttämättömien evästeiden asettaminen (tietojen tallentaminen laitteelle ja/tai laitteella olevien tietojen käyttö) perustuu suostumukseen, mutta joidenkin kumppanien osalta evästeillä kerätyn datan jatkokäyttö voi perustua oikeutettuun etuun. Voit tehdä tarkempia valintoja ja vastustaa oikeutettuun etuun perustuvaa käsittelyä "Muokkaa asetuksia" -painikkeella. Voit muuttaa valintojasi, kuten peruuttaa antamasi suostumuksen, valitsemalla sivuston alalaidasta "Evästeasetukset". Valintasi koskevat tätä sivustoa.

    Tietosuojalauseke