MAINOS

Poro kuuluu Lapissa kaikkien lautaselle – osaatko kertoa sen alkuperästä?

Napapiirillä toimiva Arctic TreeHouse Hotel ja sen Ravintola Rakas tarjoavat oivan esimerkin nimisuojan hyödyntämisestä ravintolassa. Ne ammentavat inspiraationsa arktisesta muotoilusta, Lapin luonnosta ja pohjoisen elämästä. Kansainvälisten vieraiden Lapin-käynnillä kulinaristiset elämykset ovat merkittävässä roolissa.

”Otamme huomioon Lapin luonnon ja mitä sieltä saadaan. Iso osa vieraistamme on matkustanut paljon ja on kiinnostuneita myös kulttuurista. He ovat myös ruokatietoisia: on selvää, että jossain kohtaa Lapin-lomaa maistetaan poroa”, Ravintola Rakkaan keittiöpäällikkö Mika Pajuniemi kertoo.

Mika Pajuniemi
Ravintola Rakkaan keittiöpäällikkö Mika Pajuniemi.

Poron ulkofilee onkin ravintolan myydyin annos. Nimisuojamerkintä Lapin Poron liha SAN auttaa lisämyyntiin, sillä alkuperämerkit koetaan turvalliseksi ja paikallisuus myy. Nimisuojajärjestelmä on Euroopassa tuttu, ja alkuperä kannattaa tarjota tutulla tavalla.

”Etelä- ja keskieuroopalaisille vieraillemme nimisuojamerkinnät ovat tuttuja. Asiakas kokee, että olemme samassa kategoriassa kuin esimerkiksi Prosciutto di Parma. Poro kuuluu samaan sarjaan: nyt olen syönyt Parman kinkun lisäksi Lapin Poron lihaa, ruksi listalle”, Pajuniemi kuvailee.

Alkuperällä on merkitystä paitsi asiakkaalle, myös kokille. Ja jos jokainen kokki ei vielä tiedäkään, mitä yhteistä Parman kinkulla ja poronlihalla on, se kyllä kiinnostaa myös sesongista elävissä Lapin ravintoloissa. Paikallisuus ja lähiruoka on jo totta, läpäissyt koko ravintolakentän.

”Me mainostamme itseämme arktisena paikkana, ja haluamme että ruokalista nojaa siihen ajatukseen. Skandinavia ja tarkemmin Napapiiri näkyy meillä kaikessa. Nimisuoja on keittiölle hyvä plussa. On mukava seisoa asian takana ja kehtaa signeerata lautasen, kun tietää varmistetusti, että raaka-aine on Lapista”, Pajuniemi kuvailee.

Pajuniemi itse arvostaa merkkiä, koska se on lyhyt ja ytimekäs eikä siihen liity turhia koukeroita ja vääntöjä.

”Hienoa, että on olemassa merkki, joka kertoo kaiken tuotteesta!”

SAN
Paliskuntain yhdistyksen toteuttamassa nimisuojahankkeessa on vierailtu 53:ssa ravintolassa kertomassa poronlihan nimisuojista.

Nimisuojamaininta on esillä ravintolan ruokalistalla poroannoksen yhteydessä, ja menun takasivulla on lyhyt luonnehdinta, mistä nimisuojassa on kyse. Merkintöjen tekemiseen innosti Paliskuntain yhdistys, joka on koonnut aiheesta kattavan tietopaketin.

Alkuperämerkkiä kannattaa Pajuniemen kokemuksen mukaan käyttää, sillä se antaa kivaa lisämaustetta.

”Olemme innoissamme merkistä. Hyvä listahan on tarinallinen, ja merkissä on myös tarinanjuurta”, Pajuniemi sanoo.

Ravintolapäällikkö on saanut salihenkilökunnan hyvin mukaan, ja se promoaa poroa aktiivisesti. Merkki helpottaa tarjoilijan työtä: juttelu on helpompi aloittaa, kun on valmis tarina.

”Vaikka me suomalaiset emme välttämättä ajattele sitä, Euroopassa on paljon elintarvikeväärennöksiä. Elintarvikeväärennösten maailmassa alkuperäleimat ovat hyviä. Nimisuojan ansiosta Lapin Poron liha on tuote, josta pystymme takaamaan sen alkuperän!”

Kaikki eivät tunnista logoa, mutta kun asiasta kerrotaan, viesti ymmärretään. Pajuniemen näkemyksen mukaan se nostaa poron profiilia: tässä on kokeilemisen arvoinen tuote.

”Pystymme tuomaan pienen wau-faktorin Lapin Poroon!”

Nimisuojalla on arvoa myös ravintolan viestinnässä, ja nimisuojalogon voi liittää esimerkiksi kotisivuille tai some-päivityksiin.

”Olemme arvopohjautuva yritys, ja kaikki kestävyyteen liittyvät sertifikaatit helpottavat luotettavaa viestintää. Voimme näyttää todennettavan, yleisesti hyväksytyn ja tunnetun merkin, joka tukee arvomaailmaamme”, Pajuniemi toteaa.

Suojattu alkuperänimitys on hieno asia monelle: porotaloudelle, ravintoloille, matkailun kannalta ja Lapille – tai Suomelle – yleisesti.

”Nimisuojamerkinnästä hyötyy tosi moni, ja kaikki toimijat voivat olla ylpeitä siitä ja kertoa nimisuojasta eteenpäin!”

Mikä on suojattu alkuperänimitys?

Lapin Poron liha, Lapin Poron kuivaliha ja Lapin Poron kylmäsavuliha on tunnustettu korkealaatuisiksi ja perinteisiksi tuotteiksi ja lisätty suojatun alkuperänimityksen (SAN) saaneiden tuotteiden joukkoon EU:n nimisuojajärjestelmässä. Merkintään oikeutetut porotuotteet on tuotettu Suomen poronhoitoalueella syntyneistä ja kasvaneista poroista, joiden liha on leikattu, jalostettu ja pakattu poronhoitoalueella. Suomesta listalla on yhteensä 13 tuotetta.

Merkki viestii mitattavien laatuominaisuuksien kuten mikrobiologisten laatutekijöiden lisäksi aineettomista laatu­ominaisuuksista. Siihen sisältyy tuotteen historia, perimätieto, maine, paikallinen osaaminen ja toimintakulttuuri. Kuluttaja tekee lopullisen ostopäätöksen aineettomien, tunteisiin vetoavien laatuominaisuuksien perusteella.

Maantieteellisen alkuperän esilletuonnilla on todettu olevan positiivisia vaiku­tuksia tuotteen hintaan: nimisuojatuotteiden hintaeron muihin vastaaviin tuotteisiin arvioidaan olevan 20–50 prosenttia. Se vaikuttaa myös tuotantovolyymeihin ja markkinoille pääsyyn.

Nimisuojan kaltaisiin laatujärjestelmiin kuulumisen on todettu lisäävän taloudellista sopeutumiskykyä eli kykyä sietää, sopeutua ja jopa välttää ulkopuolisista tekijöistä johtuvat shokit kuten erilaiset ruokaskandaalit. Nimisuojatuotteet ovat kestävien ruokajärjestelmien ajureita alueillaan.

Nimisuojajärjestelmä lisää läpinäkyvyyttä ja tarjoaa yksityiskohtaista tietoa tuotteen alkuperästä ja laadusta. Nimi­suojatuotteita koskeva valvontavaatimus takaa aitouden ja tuoteturvallisuuden, monipuolistaa tuotetarjontaa ja parantaa jäljitettävyyttä.

Alkuperätieto tuotteessa tuo lisäarvoa ja lisää kuluttajan luottamusta. Nimisuojamerkin avulla alkuperätieto voidaan viestiä täsmällisesti ja uskottavasti.

Nimisuojalla on positiivinen heijastusvaikutus alueen muuhun yritystoimintaan kuten matkailuun ja ravintolasektoriin. Siinä auttaa merkin laittaminen esille!

Artikkeli on tuotettu Poronlihan nimisuojien tunnettuuden ja ravintolakysynnän edistämisen hankkeessa, jota toteuttaa Paliskuntain yhdistys ja rahoittaa Lapin liitto.

www.paliskunnat.fi

www.paliskunnat.fi/poro/pororuoka/nimisuojat

www.pororeseptit.fi

www.aitojamakuja.fi/nimisuoja

2021_03_25_lapin_maakuntavaakuna_final

  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi