Uusi ravintola

Ravintola Hellenic toi Välimeren ruuan ja kansainvälisyyttä Hämeenlinnaan

Payal Shrestha työskentelee ravintola Hellenicissä ja paistaa esimerkiksi kiviuunipitsoja. Esko Tuovinen

Ravintola Hellenicin Hämeenlinnaan avanneella Izzet Ertoprakilla on intohimoinen suhde ennen kaikkea Välimeren ruokaan. Visamäen kaupunginosaan lähes vuosi sitten avatussa ravintolassa suositaan turkkilaisen, kreikkalaisen ja italialaisen keittiön herkkuja.

”Hämeenlinnassa myydään kyllä kebabia, pitsaa ja hampurilaisia, mutta ei esimerkiksi kreikkalaista ruokaa. Hellenic on täällä ainoa kreikkalaista ruokaa tarjoava ravintola”, Ertoprak sanoo Hämeen Sanomille.

Perjantaisin Hellenic tekee kuitenkin poikkeuksen. Kerran viikossa tarjolla on intialainen ruokalaji asiakkaiden pyynnöstä. Samalla paikalla toimi nimittäin pitkään Om-ravintola, jonka intialaista ruokaa moni jäi kaipaamaan.

”Om sulkeutui puolitoista vuotta sitten, mutta yhä edelleen täältä kysellään intialaista ruokaa, Jos ihmiset kerran haluavat sitä, miksi en sitä heille myisi”, Ertoprak sanoo.

Izzet Ertoprak avasi Hellenic-ravintolaan Visamäkeen vuoden alussa. Yrittäjän työviikko on pitkä, mutta mies rakastaa Välimeren keittiötä. Esko Tuovinen

Paljon kreikkalaisia vaikutteita

Ertoprakin kotikaupungissa Mersinnissä, Turkissa, on hyvin vahvat kreikkalaiset vaikutteet kaikessa, erityisesti ruokakulttuurissa.

”Ehkä juuri siksi pidän Välimeren keittiöstä”, Ertoprak sanoo.

Vaikka Ertoprak elättääkin itsensä ennen kaikkea ravintoloitsijana, on hänellä myös insinöörin tutkinto.

”Olen ollut Suomessa ravintola-alalla toistakymmentä vuotta. Ennen Suomeen tuloani asuin muutaman vuoden Saksassa, mutta sitten Hämeenlinnassa asuvat sukulaiseni houkuttelivat minut tänne, Hämeenlinna on tuttu kaupunki, jossa viihdyn hyvin”, Ertoprak kertoo.

Yrittäjän mielestä Hämeen ammattikorkeakoulu on tehnyt Visamäestä mukavan kansainvälisen paikan. Hellenicissä käy paljon toimistotyöntekijöitä ja opettajia sekä opiskelijoita.

19-vuotias Veikko Mähönen on käynyt Hellenicissä syömässä lähes viikoittain heti avajaisviikolta asti. Hänen mielestään on luksusta, kun on tunnelmallinen paikka lähistöllä. Esko Tuovinen

Jyrkkä ei pakasteille

Hellenic on maanantaista torstaihin lounasravintola, mutta perjantaisin ja lauantaisin se on auki iltakahdeksaan asti. Sunnuntait Ertoprak pitää ravintolan kiinni ja viettää aikaa perheensä kanssa.

Yrittäjä pyörittää ravintolaansa pienen tiimin kanssa. Hänen apunaan Hellenicissä on kokki ja osa-aikainen työntekijä.

”Haluan tarjota ravintolassa vain tuoretta ruokaa, enkä pakasteita. Täällä tehdään kaikki paikan päällä jälkiruuista lähtien. Jokainen päiväni alkaa aina tukusta”, Ertoprak kertoo.

Ertoprakin mielestä ravintolan valttina on napolilainen kiviuunipitsa ja monelle Kreikassa käyneelle tuttu gyros, jota ei saa mistään muualta Hämeenlinnassa. Mies itse syö mieluiten Napolin pitsaa ja tietenkin kreikkalaista moussakaa.

Tähän asti Hellenicin haasteena on ollut syrjäinen sijainti Visamäentiellä ja se, että ravintolaan on hankala löytää. Toimistomainen ulkonäkö kuitenkin pettää sisälleen kreikkalaisen tunnelman.

”Minulle rahaakin tärkeämpää on asiakkailta saatu positiivinen palaute. Suurin tulevaisuuden haaveeni on tehdä tästä ravintolasta kaikkien visamäkeläisten yhteinen kohtaamispaikka”, Ertoprak korostaa.

Lue myös: Tuottaako lounaspaikka rahaa, jos se noudattaa uusia ravintosuosituksia? Kaksi yrittäjää kertoo, miten niihin kannattaa suhtautua


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi