Yrittäjyys

Teemu Boman toteutti haaveensa: oma ravintola Espanjan Aurinkorannikolla

Reilu vuosi sitten keittiöpäällikkö Teemu Boman muutti puolisonsa Aino Puiravan kanssa Espanjan Fuengirolaan ja avasi sinne modernia pohjoismaista keittiötä edustavan La Puerta Verden.

Ennen Espanjaan muuttoa Boman oli keittiöpäällikkönä Helsingissä Levainissa sekä Gastro­grill Muréssa. Sitä ennen hän toimi kylmäkeittiön päällikkönä Ultimassa. Ansioluetteloon mahtuu lukuisia huippuravintoloita Palacesta Kämpiin ja Finnjäveliin, jota hän oli mukana avaamassa vuonna 2016.

Idea omasta ravintolasta oli hautunut jo vuosia. Mahdollisia muuttokohteita siinsi muuallakin, mutta lopulta Fuengirola voitti.

”Kun edellisen kerran menin työhaastatteluun vuonna 2021, sanoin tulevani töihin korkeintaan kahdeksi vuodeksi, ja se oli työnantajalleni ihan ok”, Boman kertoo.

Muutto ja muutos tapahtui rivakalla aikataululla.

La Puerta Verde
20-paikkainen La Puerta Verde on avoinna keskiviikosta lauantaihin. KUVA Sakari Nupponen

”Laadimme tuotteet, budjetit ja nettisivut jo vuosi pari ennen kuin tulimme tänne. Kesällä 2022 laitoimme rattaat pyörimään ja asunnon myyntiin.”

Boman ja Puirava ostivat Fuengirolasta suljetun ravintolan liiketoiminnan ja vuokrasopimuksen. Vuokraisäntä asuu samassa talossa. Ravintolahuoneisto löytyi välittäjän avulla.

”Ensin pari brittivälittäjää osoittautui hieman huijareiksi. Sitten Remaxista saimme todella ammattitaitoisen ja kielitaitoisen välittäjän, jonka ansiosta emme esimerkiksi ryhtyneet kohteeseen, jossa piili elinkeinolupiin liittyvä pommi.”

Kun sopiva kohde vihdoin löytyi, siivoukseen kului aikaa viikkotolkulla.

”Emme menisi syömään edellisen yrittäjän toiseen ruokapaikkaan.”

Ravintolan nimi kätkee sisäänsä symboliikkaa.

”Yhdeltä Kreikan-matkaltamme olimme hankkineet taulun, jossa on vihreä ovi. Katsoimme sitä kotimme seinällä ja mietimme, voisiko se olla se, joka symbolisoi samalla jotain uutta: La Puerta Verde – Vihreä ovi.”

Bomanin yrittäjäkumppani Aino Puirava vastaa salista ja monesta muusta. Yhteisen hankkeen vakavuudesta kertoo se, että heidän viisivuotias tyttärensä Anna on laitettu paikalliseen esikouluun – ei kuitenkaan suomenkieliseen.

”Emme halunneet riistää häneltä mahdollisuutta oppia kieltä ja kulttuuria.”

Puiravan vanhemmat asuvat osan aikaa vuodesta Fuengirolassa, mikä antaa selkänojaa ja helpottaa arkea.

Yrittäjäpariskunnan arkeen mahtuu myös vapaa-aikaa. Levon ja perheen yhteisen ajan lomassa he ovat ehtineet tutustua uuteen asuin­ympäristöönsä ja kulttuurin koukeroihin.

”Olemme nautiskelleet Espanjan luonnosta ja ilmastosta. Täällä on mukavaa käveleskellä ja kierrellä paikkoja tai ihan vaan istua rannan tuntumassa ja katsella merta. Aistit ovat jotenkin paljon herkemmällä ja uusia inspiraatioita syntyy jatkuvasti. Se on ihanaa”, Puirava sanoo.

Uhkia

Espanjan Aurinkorannikolla kilpailu on kovaa.

”Kilpailemme hyvin suurta massaa vastaan. Ravintoloita on täällä tuhatkunta, mutta suurimmassa osassa määrä korvaa laadun”, Boman sanoo.

Boman puhuu pakastepastapaikoista, joissa ruokia kootaan edullisista elementeistä. Jo 1970-luvulla julkaistu Matti Larreksen klassikko-opas Espanjan ruokia ja juomia luokitteli Andalusian maakunnan ”zona de fritos” -alueeksi. Ja sitä fritattua kalaa ja muuta rasvakeittimen, grillin tai loimutuksen kautta käynyttä ruokaa riittää edelleen.

gambas pilpil, patatas bravas, kroketti ja skandinaavinen lohitaco
Ruoka on modernisti tulkittua espanjalaista. Kuvassa gambas pilpil, patatas bravas, kroketti ja skandinaavinen lohitaco. KUVA Outi Tuomivaara

”Itseäni pelotti lähteä tekemään muuta kuin lihapullia ja muusia. Onko täällä tarpeeksi ihmisiä, jotka arvostavat jotain muuta”, Boman kertoo pohtineensa.

Puerta Verden kaltaisia laatuun panostavia ravintoloita Fuengirolassa on vähemmän, mutta niitäkin löytyy. Lähimmät aivan naapurista.

Vahvuuksia

Kokemusta ja ammattitaitoa Bomanilta löytyy yli 23 vuoden ajalta. Ansio­luetteloon mahtuu useita Helsingin huippu­ravintoloita. Tietotaito on taltioitunut myös omaan reseptikirjaan, jota Boman selaa keittiössään usein.

Ravintolan koko ja aukioloajat mahdollistavat työskentelyn omin voimin niin, että paikassa on toistaiseksi vain yksi ulkopuolinen palkollinen. Vihreä ovi on auki keskiviikosta lauantaihin 13.30–22.30. Kolmen ruokalajin lounasta saa nyt myös lauantaisin – monen etäämmällä työskentelevän suomalaisen toiveesta.

Teemu Boman
Teemu Boman pitää Espanjaa hyvänä maana asua ja yrittää. KUVA Sakari Nupponen

Ravintolassa on 20 pöytäpaikkaa salin puolella ja kuusi istuinta avonaisen keittiön tiskillä. Ovi avautuu vilkkaalle kadulle, joka kulkee rantakatu Paseo Maritimolta vanhan Fuengirolan keskustaan kirkko- ja tapahtumatorille Plaza de la Constitucionille. Nurkan takana on brittipubeja ja muita turistirysiä, mutta aivan naapurissa myös laaturavintoloita.

Mahdollisuuksia

Boman pitää Espanjaa hyvänä paikkana asua ja yrittää.

”Mieluummin minä teen töitä täällä kuin Suomessa. Tämä on miellyttävä maa kokille. Tuoreet raaka-aineet, kuten merenelävät ja vihannekset, ovat parempia ja edullisempia.”

Poikkeuksiakin on. Hän kertoo kaipaavansa suomalaisia maitotuotteita, kuten voita sekä juureksia ja varhaisperunaa, varsinkin Puikulaa.

”Suomalaista perunaa ei voita mikään.”

Tonnikalatartar
Tonnikalatartar-annoksessa näkyvät fine dining -keittiöistä haetut taidot. KUVA Outi Tuomivaara

Tulevaisuudessa Boman näkee paljon mahdollisuuksia.

”Olemme vielä nuoria. Voimme kehittyä niin ravintoloitsijoina kuin ihmisinä. Uusien kontaktien kautta voi tulla jotain, mitä me emme osaa edes arvailla.”

Aurinkorannikolta on löytynyt jo nyt uusia yhteistyökumppaneita, kuten suomalainen
oliiviöljyntuottaja Ville Witka eli Don Witka, jonka kanssa ravintola tekee myös someyhteistyötä.

Haasteita

La Puerta Verden asiakaskunta koostuu useista kansallisuuksista, ja kausivaihtelua on paljon. Suomalaisten lisäksi vahvimmin edustettuina ovat espanjalaiset, britit, ruotsalaiset ja hollantilaiset.

”Jakauma on talvella suomalaispainotteisempi. Kesällä se kääntyy toisinpäin, ja silloin muita ulkomaalaisia on enemmän”, Boman sanoo.

La Puerta Verde
Espanjassa annokset on tapana jakaa. La Puerta Verdessä leipä tuodaan lämpimänä pöytään, ja siitä riittää useammalle. KUVA Sakari Nupponen

Turistien määrä vaihtelee sesonkien mukaan. Talvella paikkaa pitävät pystyssä paikalliset asukkaat, ja kesällä ravintola täyttyy matkailijoista.

Se, mikä on pienen perheyrityksen suuri etu, on myös riski.

”Jos olet kipeä, ei ole ketään tilalle.”

Näin kävi, kun Boman sairasti kausi-influenssan. Tauti iski ravintolan kiinniolopäivinä, mutta sitten sairastui koko sali eli Aino sekä ainoa palkollinen Julian. Boman sai tervehdyttyään hoitaakseen koko ravintolan.

”Varaukset pantiin kiinni, eikä uusia otettu. Minulle jäi keittiön lisäksi sali. Kymmenen henkeä hoitui. Kenenkään varausta ei tarvinnut perua.”


Teemu Boman

  • Ravintoloitsija
  • Suosikkiraaka-aine Juuriselleri Suomessa. Kana, kurpitsa, lakritsi, kateenkorva, katkaravut…
  • Esikuva Nuori Leonardo da Vinci: nerokas mies, myös kokki.
  • Motto Asiat ovat niin kuin ne ovat.
  • Seuraavaksi aiomme Tehdä parhaamme, että ravintola menestyy. Kytemässä on pari ideaa.
  • Sielunmaisema Sumuinen hämärä metsä. Se ei ole pelottava vaan turvallinen.

La Puerta Verde

Calle Miguel de Cervantes 17, Fuengirola


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi