Tapahtumatuotanto

Ei maksua, ei taiteellista pomoa – Joensuun 20-vuotias kaupunkifestari Popkatu on tekijöilleen leikkikenttä: ”Elämä on välillä niin hiton vakavaa”

Teija Maksimainen ja Venla Mutanen istahtavat kahville iloisina siitä, että Popkadusta kerrotaan koko Suomelle. Onhan Joensuun maksuton ja kaikille avoin kaupunkifestivaali täydellinen esimerkki pohjoiskarjalaisesta mielenmaisemasta. Festivaali syntyi aikoinaan luomaan viihdettä Ilosaarirock-viikolle ja on nyt oma tapahtumakokonaisuutensa, jolla on uskollinen yleisö.

”Idea on tarjota kaikille sukupuolesta, varallisuudesta ja iästä riippumatta kulttuurielämyksiä. Pääarvo on se, että kaikki pääsevät mukaan”, kuvailee tuottaja Teija Maksimainen.

Tuottajat ovat mukana vapaaehtoisina, kuten 50–80 festivaalityyppiäkin vuosittain. Tapahtuman tekemisessä viehättää se, kun jokainen toimija saa loistaa haluamallaan tavalla.

”On ainutlaatuista, kun ihmiset saavat toteuttaa itseään. Minut tässä pitää kiinni mahdollistajan rooli – hankin yhteistyökumppaneita, rahoitusta ja tiloja. On todella palkitsevaa mahdollistaa muille tätä. Ei ole kyse rahasta vaan henkisestä pääomasta, jota ihmiset tästä saavat”, kertoo Mutanen.

”Voimme kokeilla, nostaa uusia esiintyjiä ja yllättää ihmisiä. Vuodesta toiseen uskollinen yleisö on päässyt 20 vuoden aikana jyvälle siitä, että tämä on äkkiväärä sekametelisoppa. Tarjoamme maksutta kaikkea perinnemusiikista deathmetalliin ja skeittaamisesta didgeridoon soittamiseen”, jatkaa Maksimainen.

Vuosien saatossa Popkadusta on muodostunut ylisukupolvinen kokemus, joka yhdistää ihmisiä hienolla tavalla. Monille jo Joensuusta muuttaneille Popkatu on väylä tuttujen tapaamiseen ja tärkeä osa kesää.

Maksimainen ja Mutanen korostavat, että Popkadulla ei ole erikseen taiteellista johtajaa, joten jokainen vapaaehtoinen saa pienen autonomian tehdä asioita kuten itse parhaaksi näkee. Tekemisen ilo tulee sitä kautta.

”Ei johdeta ylhäältä päin vaan luotetaan täysillä ihmisen tekemiseen. Tekemisen ilo tulee sitä kautta.”

Toiveissa monivuotinen rahoitus

Festivaalin merkitys on iso paikallisille suuremmille ja pienemmille esiintyjille, joille tapahtuma antaa hyvän ponnahduslaudan.

”Tällä alueella tämä on ainutlaatuinen festari. Teemme paljon yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa, ja on satelliittitapahtumia muuallakin. Isoina kumppaneina meillä ovat Joensuun kaupunki ja Popmuusikot”, kertoo Mutanen.

Vapaaehtoisvoimin järjestettävä tapahtuma on kuitenkin iso ponnistus hallitukselle, joka vastaa koko tuotannosta. Jokavuotinen rahoituksen haku on valtava työ. Monivuotinen rahoituspohja helpottaisi festivaalin ennakkotyötä merkittävästi.

”Suurin rahoittajamme on Joensuun kaupunki, joka myöntää vuosittain suurtapahtumatuen. Haemme myös joka vuosi apurahoja, ja niistä riippuen rakennamme sellaisen festarin kuin voimme”, Maksimainen kertoo.

”Haluamme tehdä kestävämmin ja huomioida omaa jaksamista festivaalin ennakkotyössä. Ihan vain siksi, ettei vapaaehtoisten työmäärä kasva liian suureksi jo ennen tapahtumaa”, Mutanen jatkaa.

Joensuussa osataan muutenkin ajatella tapahtumallisuutta. Popkadun tapahtumapaikkoina ovat niin kävelykatu, paikalliset ravintolat kuin torikin.

”Esimerkiksi torilla on uusi pysyvä lava ja tekniikka valmiina, se on fiksua! Kaupungin kulttuuritoimi on hyvä yhteistyökumppani”, kehaisee Maksimainen.

Vaikka työ karnevaalihenkisen kaupunkifestivaalin eteen välillä uuvuttaa, tapahtuman merkityksellisyys ja omaleimaisuus auttavat jaksamaan.

”Elämä on välillä niin hiton vakavaa. On ihanaa, kun on tällainen väylä, että voi leikkiä.”

LUE MYÖS: Tapahtuma, joka sitouttaa oman heimonsa ympäri vuoden – “Assyjen” viehätys säilyy vuosikymmenestä toiseen

LUE MYÖS: Millaista on pyörittää fine dining -ravintolaa Joensuussa? Työuupumus on tuttua Petri Heikkiselle, mutta nyt hän on täynnä energiaa

LUE MYÖS: Joensuun parhaat baarit: huippubaarimestari esitteli Avecille kotikaupunkinsa helmet

LUE MYÖS: Näin Helsingin keskustaa pitäisi kehittää, sanoo ravintolayrittäjä: Katse Köpikseen, vähemmän räksytystä ja enemmän tekoja


Teija Maksimainen

 • Popkatu-yhdistyksen varapuheenjohtaja sekä ohjelmaryhmän ja markkinointitiimin jäsen
 • Tausta 2009 Popkadulle duunariksi. Pohjakoulutus medianomi, pian valmistumassa kulttuurituottajaksi.
 • Inspiraatio Ne hetket kun täysin mutulla heitetty idea toteutetaan ja se toimiikin täysillä!
 • Haave Kulttuurin rahallinen arvostus nousisi ja saisi työllistyttyä tällaisten asioiden parissa.

Venla Mutanen

 • Popkatu-yhdistyksen puheenjohtaja ja tuottaja
 • Tausta 11. vuosi Popkadulla. Työskentelee sosiaalialalla lastensuojelussa.
 • Inspiraatio Yhdessätekeminen ja yhteisöllisyys!
 • Haave Että saataisiin seuraavatkin 20 vuotta altistettua ihmisiä tälle ilonpidolle.

 • Tilaa Lehti

  Evento
  Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

  Tilaa Evento